Acasa » Principiile activitatii lui Leonardo da Vinci

Principiile activitatii lui Leonardo da Vinci

Va promisesem ca o sa revin asupra lui Leonardo da Vinci si asupra metodelor sale. Revin cu prima parte – dintr-o serie de 7 – in care vom vorbi despre principiile care il definesc si care ii definesc si munca.

Articolul de astazi, precum si cele care fac parte din aceasta serie, au la baza cercetarile lui Michael Gelb – autor, speaker si consultant in domeniul creativitatii si al inovatiei.

Michael J. Gelb a studiat operele si scrierile lui Leonardo da Vinci si a reusit sa extraga 7 principii aplicabile omului Leonardo si rezultatelor muncii sale. Am repetat aceasta ca sa fie clar faptul ca este vorba de o cunoastere mediata.

Leonardo nu a spus niciodata ca principiul fundamental dupa care isi conduce viata si activitatea este curiozitatea, dar (pe baza a ceea ce stim despre el) vom putea trage singuri concluzia privind validitatea (sau nu) a celor spuse de M. Gelb.

3C+2S+D+A = 7

Intru direct in subiect, ca sa am mai apoi spatiul necesar sa ofer cateva detalii si despre primul principiu. Cele 7 principii sunt:

  1. Curiosita,
  2. Demostrazione,
  3. Sensazione,
  4. Sfumatto,
  5. Arte-scienza,
  6. Corporalita,
  7. Connezione.

Evident, din respect pentru marele geniu si pentru activitatea lui, pentru numele principiilor s-a folosit limba italiana.

Curiosita

Primul principiu se refera la abordarea vietii in maniera unei curiozitati nestavilite si permanente, precum si a unei cautari neobosite, cu scopul de a cunoaste si de a invata.

Nu vom ajunge la sensuri si semnificatii profunde, la frumusete si calitatea vietii, decat daca ne lasam condusi de aceasta sete mistuitoare.

Toti venim pe lume curiosi! Nu exista diferente de sex, de rasa si nici macar diferente de specie. Tot ceea ce este viu si evoluat are acest impuls natural.

Copiii sunt campionii curiozitatii si, in acest sens, avem multe de invatat de la ei. Pun tot timpul intrebari. Sunt setati pe explorare si invatare si experimenteaza cu absolut totul in mediul lor. Daca sunteti parinti, incercati sa le hraniti aceasta nevoie. Nu-i opriti decat daca fac intr-adevar ceva ce ar putea avea consecinte negative, iar atunci explicate-le aceasta ca sa poata intelege.

Principiul se fundamenteaza tocmai pe acest impuls. Leonardo da Vinci isi punea multe intrebari si cauta permanent raspunsuri la ceea ce nu intelegea. Iar domeniile (dupa cum am mai scris si cu alte ocazii) erau deosebit de variate: de la geologie, electricitate si fizica, la arta, biologie, anatomie, aerodinamica, inginerie (fara sa ne oprim aici).

Great minds ask great questions!

Intrebarile care ne trec prin minte zilnic reflecta scopurile noastre si influenteaza calitatea vietii noastre. Mintile stralucite pun intrebari stralucite, iar intrebarile stralucite lumineaza necunoscutul si ni-l reveleaza (asa cum spuneam si in articolul referitor la structurile care directioneaza gandirea). Ele ne deschid universul si ne ajuta sa “calatorim” prin el.

Tu ti-ai deschis usa catre libertate?
Cat de curios esti?
Cand a fost ultima oara cand te-ai lasat prada setei de cunoastere si cautarii adevarului?
Cum a fost?
Ce ai castigat din acest efort? Cat de mult a insemnat asta in comparatie cu efortul, sau chiar cu raspunsul aflat?
Care dintre cunoscutii tai sunt curiosi?
Cum le transforma si cum le imbunatateste aceasta trasatura viata?

Cred cu convingere ca aflam si invatam mai multe din intrebari decat daca am avea direct raspunsurile. Scoala ne invata ca important este raspunsul corect dar, de fapt, intrebarile sunt mai importante decat raspunsurile. Curiozitatea trebuie dezvoltata si pusa la lucru.

Cum sa-ti exersezi curiozitatea

Iata doua-trei sugestii:

1. Incepe sa tii un jurnal si/sau ia cu tine peste tot un carnetel. Noteaza idei, impresii, observatii, intrebari, insight-uri, vise, dialoguri, glume etc imediat ce apar si-ti atrag atentia! Lucrurile care nu se scriu se pierd. Scrie in mod regulat si suplimenteaza-ti jurnalul/carnetelul cu diferite materiale (desene, articole, scheme, schite, fotografii, informatie printata etc) din ziare si reviste, sau de pe Internet, in diferite domenii si subiecte de interes.

Leonardo avea carnetele in care nota glume si fabule, observatii, ganduri si citate ale filosofilor si personalitatilor pe care ii/le admira, calcule legate de cheltuieli, scrisori, reflectii asupra unor chestiuni de zi cu zi, reflectii filosofice, predictii cu privire la diferite tendinte (in diferite domenii), planuri pentru inventii, schite, desene, pasaje in care trata aspecte din botanica, anatomie, geologie, zbor, apa, pictura etc.

2. Opreste-te asupra unei teme si scrie fara sa ridici creionul de pe hartie pret de macar 10 minute. Scrie orice cuvinte si asocieri de cuvinte iti vin, fara a le cenzura! Poti debita multa informatie redundanta, dar acesta este semnul ca iti supra-scrii obisnuintele de superficialitate a gandirii. Daca perseverezi, vei ajunge la insight-uri profunde si la intelegerea unor relatii complexe.

3. Contemplatia. :) Dar despre asta a scris foarte frumos Daniela

Si acum am un anunt important de facut

Daca inca nu stiti, va anunt ca in urma cu o luna am inceput workshop-urile pentru proiectul Bucla Dezvoltarii Accelerate. Au fost doua sesiuni deosebit de interesante si se anunta o cercetare valoroasa, la care participa deocamdata psihologi si psiho-terapeuti pasionati de dezvoltare personala, Resurse Umane si Analiza Tranzactionala. Este un proiect ambitios, pentru oameni cu viziune si credem ca am mai avea loc pentru una-doua minti stralucite.

Avem nevoie de modelele tale de a vedea si de a intelege lumea. Nu este neaparat sa fii Adrian Bejan (constructal.org) desi nu ne-am supara deloc, dar mi-as dori sa ai background in ceea ce consider a fi varful de lance al ingineriei: inginerie aerospatiala. Ori poate inginerie aeronautica. Sau, daca nici una si nici cealalta, poate un specialist in genetica.

Mai asteptam si specialisti pe psihologie cognitiva si neurostiinte. Vino! Ceva unic si esential ia nastere. Daca esti interesat de participare la proiect, trimite-mi un mail pe adresa [email protected].

Intalnirile sunt si un prilej deosebit pentru dezvoltare personala. Discutiile au loc intr-un mediu propice “fierberii” intelectuale, de doua ori pe luna. Urmatoarea intalnire va fi in scurt timp (cca o saptamana), deci grabeste-te!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

3 răspunsuri

  1. Daca as avea un asemenea background as veni si eu cu mare placere, Octav.

    Ai dreptate, intrebarile deschid portile celor mai semete cetati ale umanitatii. Raspunsurile sunt doar opiniile altora asupra acelor subiecte.

    Un articol de nota 10+! :)

  2. Ovidiu, scuze pentru intarzierea cu care raspund!

    Inainte de orice, a fost o idee. Nimic din ceea ce exista in jurul nostru si este fabricat de om nu a aparut din altceva decat din idee si efort!
    Iar inainte de o idee, au fost tot timpul intrebari. Poate ca un timp nu au avut raspuns, dar asta doar pana cand individul a ajuns la un alt nivel de intelegere.

    PS: Poate cunosti pe cineva cu unul din background-urile de care am amintit… sau poate cunoscutii tai cunosc pe cineva …:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!