10

Proceduri sau optiuni

Tu de ce ai ales locul de munca actual?

La aceasta intrebare care ar fi raspunsul tau? “L-am ales pentru ca vreau sa ma dezvolt, sa realizez, sa ajung undeva”, te gandesti numai la lucruri pe care vrei sa le indeplinesti prin asta, sau ai spune mai degraba “Nu l-am ales”, “S-a intamplat ceva, am fost dupa aia undeva, apoi am ajuns aici”, raspunzand defapt la intrebarea “Cum?”, printr-o poveste.

Daca tinzi sa raspunzi prin prima varianta, atunci tiparul tau in contextul profesional, cu privire la drumul pe care il alegi in viata si modul in care iti stabilesti obiectivele este de tip Optiuni, in cel de-al doilea caz, este Procedural.

Am aflat aceste lucruri la un training tinut de Andy Szekely, in cadrul evenimentului Business Edu, si de atunci ma gandesc foate mult la acest instrument pe care il poti asimila prin repetare si aplica in fiecare zi. Despre el, in “Cuvinte care schimba minti”, de Shelle Rose Charvet.

La ce se refera tiparul Optiuni sau Proceduri?

Acum ca am aflat care este unul dintre tiparele noastre, si ca exista o intrebare pe care o putem pune pentru a afla si de la ceilalti cum sunt, sa detaliem putin pe fiecare in parte pentru a intelege ce caracteristici cuprinde si la ce ne ajuta daca il cunoastem.

Inainte de acestea, o precizare importanta este faptul ca tiparul se defineste contextual, adica intr-un fel raspunzi la intrebarea “De ce ai ales sa mergi weekendul asta la munte?” si altfel la “De ce ai ales sa iti petreci viata alaturi de aceasta persoana?”. De asemenea, acest tipar se distribuie statistic, 40% dintre oameni sunt Optionali, 40% Procedurali si 20% echilibrati intre cele doua.

Tiparul Optiuni corespunde oamenilor in permanenta cautare de variante, alternative, cai de a ajunge undeva. Sunt cei care nu pot face de doua ori acelasi lucru la fel. Vor mereu sa imbunatateasca ce li se ofera sau au de facut. Sunt motivati sa inceapa ceva si mai putin sa termine. Obisnuiesc sa incalce reguli si au multe idei, pe care le folosesc spre spaima celor Procedurali care nu se impaca deloc cu numarul acestora.

Tiparul Proceduri corespunde oamenilor care se simt confortabil urmand niste pasi, gasind si aplicand modul corect de lucru, singurul care rezolva cat mai bine o problema data. Sunt interesati de “cum” se fac lucrurile si nu “de ce”. Sunt motivati in principal sa termine ceva si mai putin sa inceapa. Pentru ei regulile sunt foarte importante si s-ar simti jigniti daca li s-ar sugera sa le incalce sau ocoleasca (mai ales cele pe care singuri si le-au trasat). Sunt foarte eficienti in situatii de criza, sau cand trebuie sa fie luata o decizie.

Cu ce ne ajuta sa stim aceste tipare?

In primul rand ne ajuta sa ne intelegem mai bine pe noi, apoi pe ceilalti si relatia pe care o avem cu ei. Sa intelegem ca sunt persoane doar diferite de noi, cand au alt tipar si care sunt ratiunile acestor diferente. Sa intelegem apoi cum ne putem adresa lor, ca sa ne inteleaga. Sa vorbim pe limba lor.

Astfel, unul Optional ii vom spune cuvinte ca “oportunitate, alegere, cale, varianta, posibilitati, alternative, optiuni, trebuie sa existe o cale mai buna, fara limite”, iar unui Procedural “modul corect, verificat si adevarat, de incredere, cum sa folosesti, procedura, metodologie dovedita, pasul 1, 2, 3, …, n”, cuvinte pe care ei le vor intelege si accepta. Cuvinte care ii vor motiva sa actioneze.

De asemenea, aceste tipare, daca ajungem sa le cunoastem si sa ne adaptam in functie de ele la ceilalti, pot fi foarte utile atunci cand suntem in pozitia angajatorului. Trebuie sa vedem ce presupune jobul pe care il avem, daca urmarea unor proceduri sau dezvoltarea de optiuni creative, apoi sa scriem anuntul folosind cuvintele cheie acelui tipar ca sa atragem oamenii potriviti, iar in final sa angajam pe cineva care are tiparul corespunzator.

Voi ce tipar aveti?

Click Here to Leave a Comment Below 10 comments