Certurile, infidelitatea, lipsa de comunicare, dar si scaderea dorintei sexuale sunt probleme frecvente cu care se confrunta cuplurile. Aceasta trebuie interpretate ca fiind semnale de alarma, care in unele cazuri pot fi rezolvate doar prin terapie. Prea mici sunt sansele ca astfel de probleme sa se rezolve de la sine.
Cand lucrurile scapa de sub control, interventia unui specialist este necesara, insa nu garanteaza rezolvarea. Asta depinde si de implicarea participantilor. Unii reusesc sa inteleaga cauza si sa depaseasca in cele din urma starile de genul, punand bazele unei relatii durabile. Prin psihoterapie de cuplu, ar trebui ca relatia ta sa redobandeasca echilibrul, sa isi mentina tonusul, sa se dezvolte mai departe in armonie si sa isi consolideze increderea.
Solutia pentru reconciliere – 4 lucruri de stiut inainte sa apelezi la terapeut
- Ce este psihoterapia de cuplu
Unii au perceptia gresita ca prin psihoterapie de cuplu problemele dispar instantaneu. Lucrurile sunt insa mai complicate, aceasta presupunand descoperirea legaturilor dintre parteneri. Acestia trebuie sa se implice direct pentru a ramane impreuna sau pentru a rezolva divergentele. Psihoterapia se refera la discutiile dintre parteneri, ajutate de catre specialist. Acesta este intermediar intre cei doi, insa ofera si stimulenti pentru a-i incuraja sa prezinte lucrurile asa cum le vad, respectiv sa invete sa se asculte reciproc.
- Cand este necesara psihoterapia de cuplu
Asa cum este si cazul terapiei inviduale, cea de cuplu este considerata solutia pentru suferinta in cuplu, indiferent de intensitatea ei. Este necesara alegerea lor cand apare tendinta de a nu mai comunica, neintelegerile, certurile.
- Terapia este un mijloc de preventie a separarilor
Indiferent daca situatia este una complicata sau doar deranjanta, prin psihoterapie de cuplu partenerii pot evita consecintele separarii. Chiar si cei care nu au probleme, insa intampina deseori divergente. Terapia in acest sens trebuie privita ca pe un mod sanatos de a impulsiona comunicarea, acestia ajungand astfel sa se cunoasca mult mai bine. De preferat este ca aceia care au avut in trecut parte de suferinte si esecuri sa se axeze pe astfel de servicii.
- Motivele cele mai frecvente pentru care sa beneficiezi de psihoterapie de cuplu
Poate fi vorba despre o sumedenie de motive pentru care sa doresti sa apelezi la ajutor specializat. Nu va privati de acesta atunci cand lucrurile nu mai merg ca la inceput, cand apare distanta intre voi. Poate fi un singur motiv poate chiar banal sau poti fi numeroase motive – lipsa comunicarii, sentimentul de vina, problemele de natura sexuala, conflictele legate de cresterea copiilor etc.
Alte motive pentru care cuplurile apeleaza la serviciile de psihoterapie sunt diferentele interculturale, de obicei specifice cuplurilor ce alcatuiesc familii recompuse. Cazurile de violenta de asemenea reprezinta subiect de discutie, dar atat acestea cat si cele de infidelitate ar trebui sa beneficieze mai intai de terapie individuala.
Oricare ar fi natura problemelor si cat de grave ar fi acestea, atunci cand exista vointa, sigur exista si rezolvare. Pe PsihArt.ro gasesti mai multe despre aceasta ramura de activitate, alaturi de servicii profesionale.