Acasa » Reguli de comportament în spațiile comerciale în caz de incediu

Reguli de comportament în spațiile comerciale în caz de incediu

Din păcate știți cu toții de incendiul de la clubul Colectiv. Din păcate știți cu toții de multe alte dezastre din întreaga lume din ultimii ani, cum ar fi cel din Rusia sau 11 septembrie 2011 cât și din alte țări.

În acest articol am dori să vă readucem aminte de câteva reguli de comportament în caz de incendiu sau în caz de cutremur (Doamne ferește!). Dacă vă aflați în spații comerciale sau în locuri aglomerate, cum sunt unele restaurante, pub-uri, la vreun concert sau teatru întotdeauna să vă păstrați calmul și să nu intrați în panică.

Sunt conștientă că este ușor de scris și de spus în cuvinte – să nu intri în panică. Însă, ar fi de dorit să vă păstrați calmul și dacă sunteți însoțiti de copii să nu le dați și lor panica dumneavoastră și să-i speriați mai rău. Să vă aduceți aminte cum ne învață stewardesele la decolare: mai întâi puneți-vă masca de oxigen și mai apoi la copil sau să acordați ajutorul persoanei alăturate. Mai întâi vă stăpâniți dumneavoastră frica pentru ca mai apoi să interveniți pentru persoanele din preajmă.

  1. În cazul în care vă aflați într-o încăpere aglomerată și izbucnește un incediu sunați imediat la 112.
  2. Uitați-vă și urmăriți căile de evacuare.
  3. Dacă aveți acces la trape de fum care sunt amplasate pe acoperișurile spațiilor comerciale, ar fi necesar să le deschideți pe acestea primele. Sunt necesare pentru a impiedica acumularea fumului care se generează în timpul incendiului. Este bine de știut că aceste trape de fum sunt niște sisteme obligatorii conform noilor norme europene de securitate antiincendii și probabil că locul unde vă aflați dispune de aceste sisteme. Un exemplu ar fi unele trape de fum în București care se găsesc în spațiile mari sau hale industriale.
  4. Dacă observați vreun personal sau agent de pază, ar fi bine să-l anunțați despre incendiu sau orice mică disfuncționalitate observată de dumnevoastră. Mai bine să fiți sancționați verbal de ”deranj”, decât să nu acționați la timp în caz de vreo nenorocire.
  5. Fie că este cutremur sau incendiu este interzis să utilizați liftul. Acesta s-ar putea bloca între etaje și să rămâneți blocați acolo.
  6. Părăsiți clădirea conform instrucțiunilor date de către personal/poliție/pompieri. Nu mergeți ”pe scurtături” către căile de ieșire dacă știți că de obicei nu este aglomerată zona. Și nu vă întoarceți niciodată după lucrurile personale. Nimic nu este mai valoros decât viața unei persoane.
  7. În cazul cel mai grav când v-a luat foc hainele, este nevoie să vă răsuciți pe o parte și pe altă până ce flăcările se vor stinge. Nu vă panicați și nu alergați cu hainele care ard pe voi.
  8. Dacă focul este de proporții mici, puteți să blocați fumul să nu intre în încăpere. Aveți nevoie ca hainele să fie înmuiate mult în apă și puse în dreptul pragului ușii. Astfel fumul nu va pătrunde atât de rapid.
  9. Părăsiți încăperea desculți, dacă aveți pantofi cu toc și întotdeauna aplecați cât mai aproape de sol.
  10. Ar fi bine de notat și faptul că este bine să strigați după ajutor și pe geam pentru a vă auzi și persoanele din exteriorul clădirii. Desigur dacă vă permite timpul și amplasarea dumneavoastră în acel spațiu comercial.

Sperăm să nu vă fie de folos această informație. Totuși paza bună trece primejdia rea!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!