Acasa » Rolul încărcării cu presiune hidraulică a unei centrale termice

Rolul încărcării cu presiune hidraulică a unei centrale termice

Dacă aveți probleme cu centrala termică, cum ar fi absența apei calde în instalație, atunci vă confruntați cu pierderea presiunii. Vestea bună este că presiunea joasă este o problemă care poate fi ușor soluționată dacă apelați la specialiști și solicitați ajutor, pentru a putea obține, ulterior, probe de presiune CNCIR. Dacă deja sunteți proprietarul unei centrale termice, dar în continuare nu ați înțeles ce înseamnă presiunea apei din cazan, vă vom explica în continuare.

Cazanul încălzește apa rece care curge în jurul unui circuit de țevi și calorifere prin casa dvs. Pentru ca acesta să funcționeze cât mai eficient, presiunea apei trebuie să fie stabilă. Presiunea în majoritatea cazanelor combinate, moderne este menținută de o „buclă de umplere”, care se conectează la conducta de apă rece.

Pentru a menține centrala în parametri optimi și a o putea folosi cât mai mult timp, în cea mai bună stare, este nevoie de anumite teste care vor indica nivelul de presiune din centrală. Aceste teste mai au rolul de a contribui la obținerea autorizației tehnice CNCIR, care este reglementată de stat și necesită îndeplinirea unor valori.

Această procedură definește cerința și procedura de testare hidrostatică a pieselor de presiune a cazanului după completarea ansamblului tuturor componentelor de înaltă presiune și temperatură ale cazanului.

Încercare la presiunea hidraulica are ca scop verificarea scurgerii pieselor sub presiune ale cazanului, precum tuburi, țevi și altele. Un alt obiectiv este testarea solidității îmbinărilor sudate și a pieselor de presiune asociate ale cazanului pentru a respecta cerințele codului. Într-un final, această încercare trebuie să dovedească rezistența pieselor de presiune a cazanului la o presiune mai mare decât presiunea de lucru a centralei la temperatura ambiantă.

Încercarea la presiune hidraulică trebuie să fie realizată doar de companii profesioniste și autorizate. Acest test se realizează cu toate armaturile hidraulice, de exemplu, supape de siguranță, robineți, vane, clapeți de sens etc.) montate și izolate. De asemenea se utilizează apă sau alt lichid neutru, care trebuie să se afle la o presiune stabilită conform documentației tehnice și să aibă limita de temperatură 50ºC, iar temperatura minimă nu trebuie să fie mai scăzută de 5ºC. Acești parametri de temperatură vor contribui la efectuarea testării.

În urma obiectivelor stabilite, echipa solicitată pentru realizarea testării se vor convinge că valoarea presiunii hidraulice de încercare şi durata încercării sunt conform actelor tehnice ale cazanului. În caz că în actele tehnice nu este indicat cât trebuie să dureze încercarea, atunci ar fi bine ca verificarea să fie realizată timp de aproximativ 10 minute. Pe durata verificării cazanul trebuie să fie dotat cu încă un manometru de control, testat manometric, pe lângă manometrul de încercare deținut de echipa de verificare.

Încercarea la presiune hidraulică se consideră admisă în cazul în care, după expirarea timpului de încercare stabilit, nu se constată pierderi de presiune, deformaţii remanente ale elementelor sub presiune şi scurgeri.

Această testare la presiune hidraulică nu este obligatorie doar atunci când cazanele sunt noi, asamblate de către producător și nu au trecut mai mult de 2 ani.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!