Acasa » Romanii, obiceiurile si finantele personale

Romanii, obiceiurile si finantele personale

Am aflat de o statistica interesanta prezentata in Ziarul Financiar: in primele sase luni din 2009 romanii au cheltuit pe tigari mai mult decat pe achizitionarea de autoturisme (1,1 miliarde de euro fata de 860 de milioane de euro).

Aceste cifre sunt socante din mai multe puncte de vedere:

  • Suma imensa pe care o cheltuie romanii pe tigari (ceea ce se traduce prin incasari mari ale producatorilor si ale statului, prin intermediul accizelor, impozitului pe profit, etc).
  • Faptul ca tigarile sunt in topul vanzarilor. Ele sunt considerate „bun de larg consum”, dar in esenta e vorba de un drog acceptat social si legal.
  • Tigarile au depasit ca vanzari automobilele.

Situatia de azi se datoreaza, fara indoiala, crizei financiare si economice. In conditii de criza, esti nevoit sa reduci cheltuielile. Desigur, e mai usor sa renunti la schimbarea masinii vechi cu una noua (in fond, „aia batrana” mai poate sa ne duca o vreme…) decat la un obicei vicios, care produce dependenta. Cu dependenta nu e de jucat. Sigur, mai reduci din ele sau poate schimbi brandul, dar in nici un caz nu te lasi!

„Pai daca renunt si la astea, cu ce placere mai raman?”
Consider relevanta o comparatie cu situatia dinainte de criza, din anul 2008. In acel an vanzarile de autoturisme produceau 5 miliarde de euro, fata de „doar” 2,5 miliarde cat au fost vanzarile de tigarete.

E clar, consumul s-a redus drastic la autoturisme (860 milioane versus 2,5 miliarde) dar la tigari mai putin (1,1 miliarde versus 1,25 miliarde). Cum spuneam, mai greu cu fumatul.

Daca te dai un pas in spate si incerci sa analizezi logic situatia, beneficiile renuntarii la fumat sunt de departe mai importante decat amanarea cumpararii unei masini:

  • iti imbunatatesti calitatea vietii;
  • iti prelungesti viata;
  • reduci din riscul de a face o boala incurabila (cancer pulmonar);
  • faci economii importante din cheltuielile zilnice.

Conform unui studiu, pretul actual al tigarilor este in medie de 6 lei, dar conform acordurilor de aliniere a accizelor cu cele din UE, va ajunge in 2010 la 10 lei.

Pentru un consumator obisnuit, un pachet de tigari pe zi e norma. Intr-o luna el consuma 180 de lei pe tigari, iar intr-un an 2160 de lei. Din 2010 cheltuiala anuala va fi de 3600 de lei, ceea ce inseamna aproape 860 de euro pe an (la cotatia de acum).

Daca ai renunta la tigari in timpul vietii active de adult (sa zicem intre 25 si 65 de ani, adica 40 de ani) ai putea face o economie de 38.400 de euro. Daca ai pune acesti bani la banca, an de an, cu o dobanda anuala de 3%, la sfarsitul perioadei vei putea ajunge la o suma de 66.790 euro, prin capitalizarea sumelor si a dobanzii. In fisierul acesta ai calculele detaliate: economii din tigari.

Acesti bani, tinuti la banca ar putea sa-ti produca numai din dobanzi (3% pe an) o „pensie” lunara de 167 de euro. Sau un bonus anual de 2003 euro.

Asta fara sa punem la socoteala eventualele cheltuieli de sanatate produse de consumul cronic de tutun. Iar economia e obtinuta numai prin renuntatul la tigari.

Stai si te intrebi de ce romanul de rand (care in mare parte este fumator) nu isi poate rezolva problemele financiare. Solutii, dupa cum vezi, exista. Ele sunt la indemana oricui. Iti trebuie doar motivatie si disciplina. E nevoie de motivatie si disciplina ca sa te poti lasa de fumat, numai cu motivatie si disciplina iti poti pune in ordine finantele personale.

Acesta este doar un exemplu. Ca el sunt si alte modalitati de a reduce cheltuielile, in asa fel incat sa-ti imbunatatesti viata si situatia financiara. Intrebarea este: ai motivatia si disciplina sa le pui in practica?

Articol ZF

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Calculezi destul de bine dar ceea ce spui despre ecomonia pe care o produce lasatul tutunului nu este adevarat.Fiind vorba de o suma mica care ti-ar ramine in buzunar in fiecare zi,in conditii de extrema saracie banii se duc pe altceva,in nici un caz nu ii economisesti.Ba chiar poti ajunge sa cheltui mai mult pentru ca incercind sa renunti la tigari treci printr-o perioada de anxietate care de cele mai multe ori te duce la un consum mai mare de alimente,dulciuri,uneori alcool.Asa ca dupa cum vezi,parerea mea e ca ceea ce spui este utopie.

  2. foarte interesant articolul tau, Luca. Cel putin pentru cei care nu refuza din start ideea, arata noi perspective. Si daca nu renunti la fumat pentru a face economii, pentru ca in privinta asta, are si Ana dreptate (sotul meu s-a lasat acum 6 luni, si intr-adevar, cunosc efectele despre care vorbeste ea, si mai ales faptul ca in toata perioada aceasta chiar nu am economisit), macar efectele benefice asupra sanatatii sa le retinem. Iar in privinta economiilor: poate ca intr-adevar nu renteaza o perioada, poate intr-adevar initial vei cheltui mai mult pentru a combate astfel efectele secundare. Dar in timp, peste niste ani, ti se va fi schimbat considerabil calitatea vietii, si banii pe care ii cheltuiai pe tigari iti vor ramane definitiv in buzunar, zi de zi :)

  3. Este foarte bun acest articol. Eu m-am lasat de fumat in urma cu 2 ani si jumatate si pot spune ca, deoarece eram fumator sportiv (intre 1.5 si 2 pachete pe zi, timp de 12 ani) efectul asupra bugetului meu s-a resimtit foarte bine. Cu toate ca nu mi-au ramas prea multi bani in buzunar doarece imi propusesem sa cheltui banii de tigari pe cate o alta placere mai putin nociva (un bilet la un spectacol scump sau iesiri mai dese la cinema sau cate o masa la restaurante mai ..exotice) adevaratul castig l-am dobandit in sanatate si in disciplina.
    Acum consider ca am castigat 1 milion de Euro dar nu in hartie colorata ci in sanatate ceea ce la nivelul veniturilor mele este foarte mult.
    De asemenea pentru cei care folosesc scuze puierile in favoarea tutunului le recomand o vizita la sectia de oncologie a oracarui spital. Sunt convins ca argumentul bugetului personal convinge pe prea putini dar s-ar putea ca intalnirea cu „mortii care merg” si oameni distrusi fizic si psihic in asemenea hal ca te ingrozesti, sa aibe efect.

  4. Din intamplare sau nu eu m-am lasta de fumat cam in aceeasi perioada cand am inceput sa economisesc, acum aproximativ 9 luni. Ma simt foarte bine. Pentru mine economisitul a fost mai mult o chestie de discipina decat lasatul de fumat. N-o sa mai intru in amanunte despre cum a fost sa las tigarile, dar o sa precizez ca „In sfarsit nefumator” a lui Allen Carr este o carte extraordinara, dar prea putin cunoscuta din punctul meu de vedere (si este diponibila pe scribd.com ;-) ).

  5. @Ana, @ Cristina

    depinde cum vezi lucrurile :)
    totul e chestie de perspectiva si de prioritati.

    sa presupunem ca persoana in cauza nu se lasa de fumat si va continua acest obicei pana la pensie (ceea ce este cazul majoritatii fumatorilor). acest lucru ne spune ca este perfect fezabil sa cheltui acei bani, pana la pensie, chiar daca stai prost cu banii. motivatia fumatului (satisfacerea nevoii de a-ti lua portia de drog) este suficient de mare ca sa-ti ‘rupi de la gura’ acei bani, desi ai un statut financiar precar.

    ca atare, este perfect fezabil ca persoana in cauza sa inlocuiasca fumatul cu economisirea, daca actul economisirii are o motivatie la fel de puternica ca si cea a fumatului.

    aici e cheia. lumea nu e motivata sa economiseasca. chiar daca romanul e in pragul saraciei, da bani pe tigari in loc sa economiseasca aceiasi suma, pentru ca a fuma pentru el (actiune dedicata unei placeri din prezent) este mai important decat sa se ocupe de securitatea sa financiara la batranete (actiune dedicata unei perioade din viitor).

    cu alte cuvinte, nu da placerea din prezent pentru beneficii din viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!