Acasa » Scena care iti poate schimba viata (II)

Scena care iti poate schimba viata (II)

Asa cum am promis, va aduc si continuarea articolului precedent despre psihodrama.

In Romania, psihodrama este relativ recenta, avand in vedere ca studiul ei pe fiinte umane mai trebuie aprofundat, insa ideea de baza este ca pregatirea, atat a psihoterapeutilor cat si a celor care apeleaza la acestia, pentru acest tip de terapie sa fie facuta treptat si dusa pe un drum al informarii accesibil tuturor. In general, oamenii sunt sceptici in ceea ce priveste psihodrama deoarece nu le poate oferi ceva palpabil si un rezultat imediat, insa dinamica acestei tehnici ii poate ajuta atat in mediul extern cat si in cel intern al cunoasterii.

Psihodrama este o poarta spre o alta devenire

Punctul de pornire al conceptiei moreniene este ideea ca in fiecare om exista un potential creativ care insa ne sta la dispozitie numai limitat.

Psihodrama favorizeaza descoperirea si activarea acestui potential. Cu posibilitatile ei creative, bazate pe joc, psihodrama creeaza conditiile evocarii unor situatii de viata cu scopul deschiderii de noi perspective in autocunoastere si dezvoltare. Cu ajutorul metodelor specifice ale psihodramei pot fi experimentate si facute transformabile cele mai diferite situatii de viata.

Actiunile sale vindecatoare

O sa va intrebati cum poate fi psihodrama utila. Nu este un medicament pe care il poti lua la orice ora in fiecare zi, este doar o forma de tratament cu actiune psihica pe care daca o „administram” corect si stim sa-i directionam beneficiile o sa ajunga sa ne fie de un real ajutor atat psihic cat si fizic, atat in relatia cu noi insine cat si cu ceilalti. Dinamica acesteia ne face sa traim intens momentul si prin redescoperirea sentimentelor ascunse in trecut sa ne putem da seama unde anume am gresit si cum anume putem remedia aceasta problema.

La ce ne foloseste psihodrama?

Fiind o tehnica terapeutica independenta, cunoscuta drept o metoda orientata spre actiune, beneficiul terapeutic este bine interiorizat, usor de transpus in cotidian si cu un efect de lunga durata.

Tehnica de joc in pedagogie

Psihodrama pedagogica asigura aplicabilitatea conceptiei si metodelor psihodramatice in domeniul educatiei. Copiii, tinerii, adolescentii si chiar adultii se bucura de aceasta formula de adaptabilitate intr-o forma aparte de vindecare. Si in asistenta sociala aceasta tehnica da rezultate care ajuta atat din punct de vedere social cat si psihologic. Prin activitatea creativitatii si spontaneitatii procesul educational castiga in eficienta si calitate.

De acasa la serviciu eu pe scena sunt…

Psihodrama organizationala este remarcata adesea prin beneficiul integrarii adultilor in mediile lor de viata. In acest sector, psihodrama ofera organizatiilor metode pentru a descoperi si activa competentele individuale si profesionale, contribuind la un management mai eficient al resurselor umane.

Astfel, in ziua de azi, tot mai multe organizatii recunosc faptul ca flexibilitatea si angajamentul colaboratorilor sunt decisive in dezvoltarea pe termen lung si aduc succesul organizatiei.

Practic prin psihodrama se realizeaza o legatura de genul unei familii unite, in care fiecare membru isi spune problemele si ceilalti impreuna cu terapeutul incearca sa le rezolve. Psihodrama este o oglinda a vietii nu doar pentru protagonist, ci si pentru grup.

Psihodrama ofera posibilitatea de exprimare deplina atat a protagonistului cat si a grupului si, odata ce individul a avut libertatea de a exprima emotii intense ce au ajuns in final la un nivel de intelegere, acesta poate incepe procesul de castigare a controlului asupra modurilor trecute de suprimare sau exprimare a acestor emotii.

Prin joc si adultii pot dobandi vindecarea

Prin psihodrama in acest fel oricine poate fi inteles de catre ceilalti, iar problema existentiala poate fi rezolvata prin interpretari libere si prietenesti.

Fiind sufleteste alaturi de ceilalti, ne putem face utili si putem impartasi o parte din trairile noastre. Ajutorul psihodramatic nu ne costa decat o exprimare sincera venita din adancul inimii.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Extrem de interesant si de util prin aplicabilitatea psihodramei si in procesul de autocunoastere si dezvoltare, pe langa toate celelalte avantaje ale metodei.
    Multumim, Isabela!

  2. Iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur sa aflu ca studiul si articolul meu v-au fost utile. Cu mult drag o sa va pregatesc si alte surprize. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!