Acasa » Si iata-te devenit propria ta profetie

Si iata-te devenit propria ta profetie

Ne amintim cu totii de Metamorfozele lui Ovidiu in care sculptorul cipriot, printul Pygmalion, a vrut sa creeze o sculptura a femeii ideale. Rezultatul, pe nume Galateea, a fost atat de frumos incat Pygmalion s-a indragostit de propria sculptura. El s-a rugat zeitei Venus sa-i dea viata Galateei iar in final aceasta i-a indeplinit dorinta. Ghiciti ce: Pygmalion si Galateea au trait fericiti pana la adanci batraneti.

Ei, cam asa e si cu profetiile noastre – ceea ce gandim, spunem sau facem despre noi si viitorul nostru.

Acelasi lucru e si cu profetiile celorlalti despre noi: daca o persoana crede despre noi ca suntem prosti, se va purta cu noi ca atare. Daca crede ca suntem destepti, de-asemenea. Daca suntem tratati ca prosti, destepti, sau oricum altcumva, ne vom comporta si vom deveni ca atare. Nu mai intram in istoricul studiilor pe aceasta tema, cele mai vadite fiind cele legate de scoala si copii. Ii spune si efectul Pygmalion.

Cum anume gandurile si asteptarile noastre si ale celorlalti creeaza probleme in viata

E clar deja ca asteptarile grupului sunt cel mai puternic predictor pentru viitorul unei persoane. Convingerile negative par sa prezica comportamente negative (sau probleme in viata). In mod surprinzator, unii psihologi au ajuns la concluzia ca nu si convingerile pozitive sunt in mod necesar predictori pentru evenimente pozitive.

In alte cuvinte, ceea ce crezi ca se va intampla, chiar se va intampla deoarece vei actiona in mod subconstient si constient in asa fel incat lucrurile se vor intampla.

Cum functioneaza de fapt?

Daca ai un gand negativ (de exemplu ca sotul tau te va insela), s-ar putea sa ajungi chiar sa creezi problema (de exemplu sa incepi sa banuiesti ca te inseala). Sunt mai multe posibilitati sa ajungi la implinirea acestei profetii. E posibil ca inainte sa va casatoriti el sa fi inselat – pe tine sau pe altcineva. Sau poate ca a incheiat o relatie pentru a fi cu tine. Sau poate ca nu e nimic legat de el – ci de propria ta lipsa de incredere sau frica de intimitate.

Oricare ar fi motivul convingerilor tale negative, actiunile tale ar putea sa-l faca sa te insele. Mai concret, s-ar putea sa-l tratezi fara incredere, cu suspiciuni… iar el va trai cu gandurile si asteptarile tale negative raportate la comportamentul lui. Daca vei refuza sa-l crezi atunci cand iti spune adevarul, el nu va gasi niciun motiv sa fie onest. Asteptarile tale iti creeaza viitorul.

Daca te insala sau nu, nu e vina ta. Este pur si simplu un scenariu cauza-efect. Daca ti s-a parut interesant pana aici, pregateste-te sa ne crestem aripi pentru… Ganduri Bune!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Da, dupa ce m-a inselat prima oara, am avut „un gand negativ”. :))
    „Scenariul cauza-efect” functioneaza invers decat il prezentati. Cauza e „m-a inselat”, iar efectul „gandul negativ”. Eventual, cauza e „mama lui isi insela sotul, tatal lui era mai mult absent”, iar efectul e „partenerul meu (fiul mamei si tatalui prezentati anterior) ma inseala”.
    Probabil articolul a fost editat dupa „un studiu facut de cercetatorii britanici”. :))

  2. Ai dreptate Serge! Orice comportament are o cauza…iar efectele nu sunt totdeauna cele asteptate de noi. Mai greu este sa invatam sa ne acceptam unul pe celalalt pentru ceea ce suntem si nu pentru ceea ce am putea fi.

  3. Total de acord ca devenim ceea ce credem ca vom deveni si ca atragem in viata noastra oameni care sa ne ajute sa ne indeplinim profetiile (constientizate sau nu).

    Nu ca as vrea sa fiu o feminista, insa in exemplul tau imi pare ca cumva ii acorzi lui o scuza a faptului ca a inselat. Ceva de genul „nu e la mine, actiunile tale m-au determinat sa fac asta”.

    In primul rand, e greu de stabilit care e cauza si care e efectul. Se prea poate ca de fapt actiunile lui sa fii fost cauza si de fapt sa-i fii re-activat ei anumite credinte limitative si sa o faca sa fie ezitanta si lipsita de incredere. Si de aici un intreg cerc vicios in care actiunile unuia determina o reactie ne-sanatoasa a celuilalt si tot asa pana iese o mare confuzie si telenovela.

    In al doilea rand, fiecare suntem responsabili de propriile actiuni si mi se pare imatur sa aruncam vina pe celalalt si sa zugravim situatia in asa fel incat sa noi dam bine, atunci cand noi suntem cei care am gresit.

    Mai matur si sanatos imi pare a ne adresa fiecare intrebarea „Cine sunt eu de am atras aceasta situatie in viata mea?” Si raspunsul la intrebarea asta ne poate ajuta sa vedem ce e de schimba la noi pentru o face parte dintr-un alt scenariu pe viitor. Mult mai eficient decat consumarea energiei in a arunca vina unul pe altul, intr-o lupta inutila pentru cine are dreptate.

  4. Lucrez la asta, Simona. Dar vezi, inca n-am depasit furia… Iti multumesc. Simt ca a fost din suflet.

  5. Intradevar o atitudine pozitiva e secretul unei vieti implinite. Poate prin exemplelul cu inselatul ne-ai dat ocazia, noua cititorilor, sa ne descarcam gandurile negre din situatiile in care simtim ca am fost inselati. Ca sa vezi unde dai si unde crapa…pana la urma cred ca ne sta in putere sa provocam lucruri positive in viata noastra doar ca desi stim asta, e al naibii de greu sa actionam in consecinta. Poate dupa inca n articole ca acesta, noi cititorii fideli, o sa ne atingem telul.
    Morala: asteptam articolul urmator!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!