Acasa » Siropul de arțar: ce beneficii are?

Siropul de arțar: ce beneficii are?

Siropul de arțar este un îndulcitor natural folosit în întreaga lume. Consumat cu moderație, acesta reprezintă o alternativă mai sănătoasă și nutritivă la zahărul rafinat și alți îndulcitori nocivi. Siropul de arțar este făcut din seva arborelui de arțar și are, pe lângă proprietatea de a îndulci deserturile și de a le oferi o aromă deosebită, numeroase beneficii pentru sănătate.  

Este bogat în antioxidanți

Ai nevoie de un motiv suficient de convingător pentru a înlocui zahărul cu siropul de arțar? Atunci ia în considerare faptul că siropul de arțar este cu adevărat impresionant atunci când vine vorba de antioxidanții pe care îi conține. În jurnalul medical Pharmaceutical Biology, oamenii de știință au arătat că siropul de arțar pur conține până la 24 de antioxidanți.

 

Conform studiilor care compară conținutul total de antioxidanți al îndulcitorilor naturali cu produsele din zahăr rafinat (cum ar fi zahărul alb sau siropul de porumb), există diferențe substanțiale între categoriile analizate. Zahărul rafinat, siropul de porumb și nectarul de agave conțin activitate antioxidantă minimă, în timp ce siropul de arțar, melasa neagră, zahărul brun și mierea naturală, neprocesata s-au dovedit a avea o capacitate antioxidantă mult mai mare.

 

Antioxidanții din siropul de arțar sunt în mare parte prezenți sub formă de compuși fenolici. Acești compuși se găsesc într-o varietate de alimente vegetale – inclusiv fructe de pădure, oleaginoase și cereale integrale – și au beneficii semnificative atunci când vine vorba de prevenirea bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. În plus, ei pot reduce acele efecte negative ale radicalii liberi care provoacă inflamații și cauzează o serie de afecțiuni cronice. Siropul de arțar foarte închis la culoare (clasa A conform regulilor canadiene și de tip B conform clasamentului american) conține antioxidanți mai benefici decât celelalte tipuri de sirop (cele mai light, mai deschise la culoare).

 

Unii dintre principalii antioxidanți din siropul de arțar sunt acidul benzoic, acidul galic, acidul cinamic și diferiți flavonoizi (flavonoide), cum ar fi catechina, epicatechina, rutina (rutin) și quercetina. Chiar dacă cei mai mulți antioxidanți din siropul de arțar se găsesc în concentrații destul de scăzute, câțiva dintre ei sunt prezenți în cantități mai mari. Astfel, este posibil ca beneficiile acestor antioxidanți să contracareze unele dintre dezavantajele consumului de zahăr din siropul de arțar.

Are indicele glicemic mai scăzut decât alți îndulcitori

Studiile sugerează că siropul de arțar are un indice glicemic mai scăzut decât zaharoza. Acest lucru poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Zahărul rafinat și, în general, carbohidrații rafinați cu un conținut scăzut de fibre sunt metabolizați rapid de ficat, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Mai rău, consumul cantităților mari de zahăr crește glicemia și insulina. De-a lungul timpului, asta poate cauza scăderea răspunsului insulinei, dar și diferite probleme de gestionare a glucozei din sânge, ambele fiind motive majore ale apariției diabetului.

 

Consumul de prea mult zahăr, din orice sursă, este una dintre cauzele esențiale ale unor probleme de sănătate cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiace. Așadar, chiar și îndulcitorii naturali ar trebui folosiți în cantități mici. Referitor la tratarea diabetului zaharat în mod natural sau a scăderii nivelului de zahăr din sânge, cel mai bine este să micșorezi aportul de zahăr și să eviți în totalitate zahărul rafinat.

Poate ajuta la combaterea bolilor inflamatorii și neurodegenerative

Siropul de arțar este bogat în polifenoli (un tip de antioxidanți) care sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a reduce inflamația. Prin urmare, acest îndulcitor poate preveni anumite afecțiuni precum bolile neurodegenerative, artrita sau boala inflamatorie intestinală.

 

Multe cercetări au constatat că produsele naturale ce conțin acid fenolic – cum ar fi fructele de pădure, oleaginoasele, ceaiul verde, uleiul de măsline – au efecte neuroprotective. Compușii acestui sirop pot ajuta la protejarea creierului prin reducerea stresului oxidativ, responsabil pentru îmbătrânirea rapidă a organismului. Unele studii au arătat că alimentele bogate în acizi fenolici pot scădea producția markerilor inflamației și pot reduce riscul neurotoxicității, morții celulelor creierului și apariției afecțiunilor precum boala Alzheimer.

Te poate proteja împotriva cancerului

 

În timp ce unele dovezi arată că zahărul poate provoca apariția cancerului sau cel puțin contribui la aceasta, siropul de arțar pare a fi un îndulcitor mult mai puțin dăunător. Acest lucru se datorează prezenței antioxidanților care pot proteja celulele de deteriorarea ADN-ului. Mai mult, unele studii au constatat că siropul de arțar închis la culoare poate avea efecte inhibitoare asupra proliferării celulelor canceroase în cancerul colorectal. În ciuda faptului că simplul consum al siropului de arțar nu constituie un scut împotriva cancerului, acesta este un bun substituent al zahărului rafinat sau îndulcitorilor artificiali.

Ajută la protejarea sănătății pielii

Societatea Americană de Chimie (American Chemical Society) a afirmat că un extract din frunze de arțar ar putea preveni ridurile. Chiar dacă acest beneficiu nu este demonstrat științific, mulți oameni aplică siropul de arțar direct pe piele, susținând că poate reducere inflamația, roșeața, petele și uscăciunea. Siropul poate fi combinat cu lapte, iaurt, ovăz și miere, iar amestecul obținut se aplică pe față precum o mască pentru hidratarea pielii, reducerea bacteriilor și a iritației.

Este mai bun pentru digestie decât zahărul

Consumul unor cantități mari de zahăr rafinat poate contribui la apariția candidozei, sindromului colonului iritabil, sindromului de intestin permeabil și altor tulburări ale sistemului digestiv. De fapt, unul dintre cei mai importanți pași pentru tratarea tulburărilor intestinale și autoimune este reducerea consumului de zahăr rafinat și înlocuirea sa cu îndulcitorii naturali în cantități mici.

 

De asemenea, majoritatea îndulcitorilor artificiali pot cauza indigestie, gaze, balonare, crampe și constipație. Siropul de arțar poate fi folosit în prăjituri, produse de patiserie și alte preparate pentru a avea grijă de sănătatea tractului digestiv, pentru evita substanțele chimice și pentru a feri corpul de efectele negative ale unei diete bogate în zahăr.

 

Unii oameni susțin că amestecul dintre acest sirop, suc de lămâie și piper Cayenne reprezintă un excelent supresor al apetitului cu proprietăți laxative sau diuretice. Nu există multe dovezi care să ateste că siropul de arțar este eficient pentru scăderea în greutate, dar faptul că reduce constipația poate ajuta la evitarea balonării și a retenției de apă.

Asigură o serie de vitamine și minerale importante pentru sănătate

Este adevărat că siropul de arțar este bogat în zaharoză, dar conține și alte componente, cum ar fi oligozaharide, polizaharide, acizi organici, aminoacizi, vitamine și minerale. În plus, conține zinc și mangan în cantități destul de mari și potasiu și calciu în cantități moderate. Deoarece ajută celulele albe din sânge să producă anticorpi, zincul poate contribui la lupta împotriva bolilor și la îmbunatățirea imunității. Manganul joacă un rol crucial în metabolizarea grăsimilor și a carbohidraților, absorbția calciului, reglarea glicemiei, îmbunatățirea funcției creierului și susținerea sistemului nervos.

Alternativă mai sănătoasă la îndulcitorii artificiali

Dacă obișnuiești să folosești îndulcitori artificiali sau produse zaharoase rafinate precum sucraloză, aspartam sau zahăr, poți să le înlocuiești cu siropul de arțar. Îndulcitorii artificiali pot contribui la apariția unor probleme de sănătate cum ar fi luarea în greutate, oboseala, anxietatea, depresia, incapacitatea de a învăța, pierderile de memorie pe termen scurt și multe altele.

 

Este posibil ca simptomele existente și chiar bolile să se agraveze prin folosirea repetată a îndulcitorilor artificiali. De asemenea, ele au rezultate nefavorabile în ceea ce privește pierderea în greutate. Este foarte posibil să se formeze o dependență de îndulcitorii artificiali adăugați în multe produse alimentare light, deoarece ele afectează pofta de mâncare și capacitatea de a gestiona foamea și sațietatea.

 

Siropul de arțar nu este asociat cu nici una dintre problemele de sănătate menționate mai sus. În plus, gustul său dulce natural favorizează instalarea senzației de sațietate.

Poate intensifica efectele antibioticelor

Antibioticele sunt, fără discuție, soluții rapide și eficiente pentru o serie de afecțiuni. Cu toate acestea, pe măsura ce se fac noi studii, devine din ce în ce mai greu să se ignore pericolele și efectele adverse ale consumului de antibiotice. În timp ce vizează bacterii rele, antibioticele pot ataca și celulele sănătoase. Utilizarea excesivă a antibioticelor poate duce la crearea unor superbacterii care nu mai răspund la tratament.

 

Când cercetătoarea Nathalie Tufenkji și echipa ei au analizat acțiunea extractului din sirop de arțar în asociere cu antibioticele ciprofloxacină și carbenicilină, a observat că acest extract a ajutat antibioticele să funcționeze mai bine. Cercetătorii au descoperit că extractul din sirop de arțar a crescut permeabilitatea bacteriilor, ajutând antibioticele să pătrundă în interiorul celulelor bacteriene.

 

Sunt necesare mai multe cercetări și teste înainte ca siropul de arțar să devină parte a unui protocol medical, dar studiul realizat de Nathalie Tufenkji este foarte promițător cu privire la lupta împotriva rezistenței la antibiotice.

Valorile nutriționale ale siropului de arțar

O linguriță de sirop de arțar (aproximativ 20 de grame) conține:

 

  • 52.2 calorii;
  • 13.4 grame de carbohidrați;
  • 0.7 milligrame de mangan (33% din DZR);
  • 0.8 milligrame de zinc (6% din DZR);
  • 13.4 milligrame de calciu (1% din DZR);
  • 40.8 milligrame de potasiu (1% din DZR);
  • 0.2 milligrame de fier (1% din DZR);
  • 2.8 milligrame de magneziu (1% din DZR).

 

În ciuda tuturor acestor beneficii, siropul de arțar trebuie consumat, la fel ca și ceilalți îndulcitori naturali, cu moderație.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!