Am spus data trecuta ca 99% din oameni sunt consumatori de resurse (energie) si doar 1% cultivatori (sau “transformatori”). Sa ne ocupam de aceasta categorie. Ce inseamna “a transforma” resursele? Si de ce inteligenta tine de aceasta transformare si nu de consum?
Notiuni de “pomicultura”
Chinezii taoisti explica aceasta notiune prin exemplul cu copacul. Poti sadi un pom fructifer si la un moment dat sa-l tai pentru a-l folosi ca lemne de foc. Sau poti astepta sa infloreasca si sa culegi florile ca sa le oferi altora pentru a le bucura sufletul. Sau poti astepta ca pomul sa dea roade, sa mananci si sa oferi si altora fructele sale. Sau, dupa ce ai cules si ai oferit, sa pastrezi si pentru tine si sa sadesti semintele pentru a da nastere unor noi pomisori.
Primele trei stadii (lemnul de foc, florile si roadele) tin de consum. Al patrulea, sadirea, tine de cultivarea energiei (sau “transformarea” resurselor – ceea ce chinezii includ, pe scurt, la categoria “Tao al managementului”). Desi in pomicultura se ajunge pana la acest ultim nivel, in ce priveste propria energie rareori oamenii procedeaza la fel. Si am spus si care sunt motivele – programarea inconstienta.
Cultivarea, transformarea este un subiect prea putin tratat in lumea noastra vestica. Exista insa notiuni preliminare – de exemplu, conceptul de “dezvoltare personala” cu tot ce include el. Este un pas necesar pe calea transformarii – dar nu si suficient.
Dincolo de acesta mai sunt nivele inca neabordate pe larg, organizat. Aceasta deoarece, partial, nu exista inca un “grup numeros” format pentru a aplica practic aceasta cunoastere, partial si datorita dificultatii procesului de transformare. Sa vorbim, totusi, pe scurt despre el. Mai intai, de ce este necesar?
A pleca “gol”
Am spus ca cei inteligenti isi transforma resursele – iar ceilalti le epuizeaza. Nu e vorba de a ofensa pe cineva, intrucat nu vorbim de inteligenta comuna, specifica noua ca si fiinte umane. Ci de un alt tip de inteligenta, ce tine de identitatea noastra ca si fiinte energetice si spirituale.
In lipsa constientizarii, trairii la nivelul acestei identitati, insasi ideea de transformare pare ciudata si neimportanta. “Cu totii imbatranim si murim” – ar spune omenirea-fiinte umane. “Nu luam nimic cu noi. Ce anume sa transformam – si de ce?”
La un nivel superior al intelegerii si trairii nu “murim”; si luam cu noi energia interioara pe care reusim sa o “stocam” in noi pana in momentul “mortii” (adica a desprinderii definitive a structurii energetice de cea fizica). In 99% din cazuri – aproape nimic. Intrucat s-a consumat in timpul vietii – si nu s-a “cultivat”.
De aceea, in lumea energetica in care “pleci” (adica in care constiinta de tine insuti iti este proiectata prin actul “mortii”)… nu ai aproape nimic. Indiferent cate resurse exterioare – bogatie, functii, putere – ai avut aici, daca nu ai reusit sa faci o transformare cat de mica in resurse interioare… se cheama ca nu ai trait foarte intelept (ca sa o spunem delicat).
Acest lucru a fost aratat in toate traditiile lumii – dar fiind exprimat “codat”, sub forma de parabole, putini au priceput. La noi, sa folosim Biblia (Evanghelia dupa Matei): “ Celui ce are i se va da si-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, se va lua si putinul pe care il are” si „Oricine aude cuvintele Mele si le indeplineste se va asemana omului intelept care si-a cladit casa pe stanca; iar cine nu le indeplineste se va asemana omului nechibziut ce si-a cladit casa pe nisip”.
“Hrana” pentru altii
Poate ca e foarte dur spus – dar lumea reala e dura. Si daca nu ai grija sa te adaptezi ei… esti mancat de viu. Adica, altii iti consuma resursele – si pe cele exterioare dar, mai ales, pe cele interioare, de la nastere pana la moarte.
Te tin “in puf”, protejat, indestulat, “puternic” (sau, dimpotriva, agitat, cu datorii, luptand pentru supravietuire)… tot “hrana energetica” esti pentru ei in ambele cazuri. Vedeti mai jos exemplul sugestiv cu porcusorul Prikoke (YouTube).
In general extrem de putini constientizeaza aceasta realitate si “lupta” impotriva ei. Majoritatea se complac in cele trei filozofii de baza despre viata dincolo de moarte: totala inexistenta, viata vesnica in rai si reincarnarea. Toate trei exista simultan pentru cine alege sa creada in ele (in univers paradoxurile coexista).
Cu toate acestea insa, nu ne incalzeste cu nimic simpla credinta – ci experimentarea “celorlaltor lumi” inca din timpul vietii fizice. Adica transferul resurselor fizice (exterioare) in resurse non-fizice (interioare) – construirea casei pe stanca de care vorbea Iisus. Este singurul mijloc in care poti evita, intr-o masura mai mare sau mai mica, sa devii “hrana” altora – o lege a firii, de altfel.
Cum facem acest transfer? Vom vedea in ultima parte a articolului.
Povestea lui Prikoke
Nu vezi filmuletul direct pe email sau in reader? Click aici: http://www.youtube.com/watch?v=YjGkGyaw6aE
6 răspunsuri
De mult timp n-am mai urmarit un desen animat dar asta mi-a placut enorm.Si limbajul folosit iti merge direct la inima.Dulcele grai „moldovinesc” in varianta „Planeta Moldova”.Ce minunat suna! Ce ne face sa fim”sclavi”si inconstienti?Consumul! Consumam in nestire,adunam lucruri materiale,ne indopam(asemenea purcelusului Prikoke) cu gunoaie(aici ma refer la hrana plina de conservanti si aditivi alimentari)si nu constientizam ca o viata simpla ne-ar ajuta sa nu fim „sclavi”si „hrana energetica pentru altii”asa cum bine spui tu, Marius! Dar nu toti oamenii au venit pe pamant cu acelasi nivel energetic, iar faptul ca nu inteleg acest lucru inseamna ca nu traiesc „constient” ,iar cand spun constient ma refer la aceea constienta care te face sa investesti in dezvoltarea ta interioara mult mai mult decat in cea exterioara,sa vezi lumea altfel decat cu ochii fizici .
Pai cum am spus in prima parte, suntem consumatori datorita programarii inconstiente. Asta e….
Da, asa e, oamenii au nivele energetice, spirituale si de intelegere (a mintii) diferite – de asta nu trebuie nimeni judecat petnru modul in care traieste. Fiecare face tot ce poate mai bun avand in vedere propriul sau model despre lume. Din pacate, ‘hartile’ interioare ale majoritatii au prea multe goluri – iar asta ii face sa semene cu Prikoke…sa speram ca ceva se va schimba…
Citati in articol din evanghelii si Isus. Cit credit mai pot avea acestea , in opinia dvs, dupa zeitgeist.
Zeitgeist e ceva, Biblia altceva.
Chiar presupunand ca tot ce s-a spus in Zeitgeist e real si totul a fost o uriasa conspiratie (ceva-ceva este…) asta nu implica Biblia cu nimic. Indiferent cine a fost Iisus sau cine a fabricat Biblia, nu putem nega ca multe din ideile de acolo sunt adevarate ‘coduri’ catre lumea interioara. Pentru majoritatea reprezinta o insiruire de povesti, cuvinte frumoase, evenimente, invataturi de urmat – dar daca studiezi mai atent poti gasi multe nivele de ‘coduri’ – unul din ele fiind cel de transformare si acces catre interior, cum spuneam.
Da ,eu eram mai radical , dar probabil tot ce e scris acolo ramine adevarat ( si profund ). doar ca totul a fost confiscat si denaturat pentru a servi intereselor ” de grup „.
Confiscarea si denatturarea chiar s-ar putea sa fie reale…
Am scris ceva pe tema asta : http://www.lumeareala.ro/2008/12/08/cea-mai-mare-conspiratie-din-istorie-1-/