Acasa » Spiritualitatea secolului XXI

Spiritualitatea secolului XXI

Spiritualitatea si practica spirituala sunt expresii care au diferite semnificatii pentru diferiti oameni. Multa lume confunda practica spirituala cu procesul de a provoca constientului stari de bucurie si profunda admiratie pentru diverse „creatii artistice”, dar aceste stari sunt foarte scurte, fiind doar „un surogat” pentru psihismul personal al omului.

In realitate, din timpuri stravechi, prin practica spirituala se intelege un proces de schimbare, de dezvoltare optima a caracterului si personalitatii unei persoane ce vrea sa se dedice unei activitati spirituale.

Daca in trecut printr-o practica spirituala se punea problema atingerii unor performante deosebite ale unei persoane implicate in acest proces, in ziua de azi, a inceputului de secol XXI, se pune tot mai accentuat problema atingerii unui nivel de echilibru. Persoana care traieste intr-un mediu modern, urban si cu un loc de munca de 40 de ore pe saptamana, isi gaseste resursele interioare pentru o viata echilibrata, fara sa apeleze la servicii medicale si tratamente psihologice.

Traim vremurile unor profunde schimbari sociale pe toate nivelele

Statisticile arata ca rata divorturilor se afla intr-un ingrijorator proces ascendent, stresul provocat de locul de munca atinge cote alarmante, oamenii se inchid intre cei patru pereti ai locuintei urmarind emisiuni mai mult sau mai putin informative de la posturile de TV, etc.

Toate aceste transformari sociale duc la cresterea stresului personal ce se reflecta intr-o profunda degradare a relatiilor interumane. Comunicarea intre membrii unei comunitati devine din ce in ce mai dificila. Pe zi ce trece, stravechea vorba populara: „vorbim impreuna dar ne intelegem separat” devine din ce in ce mai actuala.

Din pacate, printre aceste transformari sociale nu se intrevede una care sa ofere omului modern acele mijloace de relaxare psihica care sa-i ofere un mediu de trai cu un confort psihic adecvat atingerii unor varste inaintate.

Aceasta, bineinteles, fara a apela la diverse mijloace artificiale de combatere a stresului: medicamente, bautura, droguri usoare, etc. Din acest motiv, fiecare persoana interesata de o viata particulara cat mai confortabila, trebuie sa-si gaseasca o activitate relaxanta, motivationala si dez-stresanta care sa-i aduca energia fizica si psihica necesara unei vieti multumitoare si implinite pe toate nivelele.

Fiecare om trebuie sa-si dezvolte acele abilitati de a-si gestiona singur starile mentale, fara a se baza pe diferite substante chimice. Aceste substante nu inlatura starile proaste, de diz-confort psihic, ci le „acopera” cu anumite stari euforice, care ar putea oferi o solutie „de moment”. Ele „arunca gunoiul sub pres”, nu fac „curatenie” in psihicul omului.

Adevarata curatenie si acuratete mentala

Pentru aceasta trebuie apelat la „practica spirituala” ce pune omul in contact cu acele mijloace de a-si gestiona singur starile si trairile interioare.

Primii pasi sunt inlaturarea starilor negative. Pana la „crearea” de stari psihice pozitive este un drum ceva mai lung, cu eforturi mai mari din partea fiecaruia, dar nu imposibil. Astfel de „practici spirituale” nu sunt promovate doar de o literatura considerata mistica, chiar unii psihologi moderni au ajuns la concluzia, mai mult experimentala, ca aceste stari psihice pot fi „manipulate” de fiecare om in parte.

Dar, astfel de abilitati, de directionare a starilor psihice, vin dupa o anumita munca cu tine insuti, ele „nu pica din cer”, pe baza unor favoritisme ale unor puteri divine. Natura a inzestrat fiinta umana cu mijloace de auto-conducere si auto-gestionare mentala a psihicului personal, dar omul a uitat de ele si ele s-au atrofiat ca functionalitate. Trebuie doar reactivate.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

13 răspunsuri

  1. As fi foarte subiectiv, riscand chiar sa fac grave erori, daca as exprima parerea mea despre Sahaja, pe care o cunosc doar din ceea ce este scris pe web. Nu am practicat Sahaja si nici nu am avut un „contact” mai apropiat cu aceasta tehnica. O parere tot voi exprima….
    Citeste mai multe despre energia Kundalini, dar nu numai dintr-o singura sursa, si urmeaza indemnul lui Eminescu:
    „Tu te-ndeamna si socoateSi ramai la toate rece.”

  2. Marius, cele scrise acum cativa ani…, sunt de mare actualitate. Sunt inscris pe mai multe liste de discutii cu teme declarate de practici spirituale. „Impleteste” lumea fel de fel de idei si tehnici din diverse cai si apoi se mira de ce au probleme. Nu-si dau seama ca „ghiveciul” improvizat de ei, dupa placeri si atractii personale, nu numai ca nu ajuta, dar poate chiar dauna uneori.

  3. Draga Marius, draga Radu ma bucur ca discutati diferenta dintre ”spiritualitate” si ”practica spirituala” .Sunt sigura ca pana a ajunge la o scoala a-ti incercat si voi destule”ghivece”. E adevarat ca dauneaza deseori dar nu poti alege parfumul care-ti place cu adevarat decat dupa ce ai incercat cateva . Oricum ceea ce faceti voi aici sigur va fi de folos multor oameni.Va doresc numai bine,prieteni.

  4. Elena: este normal sa „incerci” cateva scoli, pana gasesti una care ti se potriveste, dar nu e normal „sa iei” din fiecare scoala cate ceva si sa-ti creezi ideea ca ala este drumul tau, adica iei 2-3 concepte din scoala X, 3-4 concepte din scoala Y, alte 3-4 din Z, etc. Le aduni si crezi ca aia e scoala ta.

  5. Si de ce nu, Radu?
    Daca nu iei concepte ci principii, nu este posibil?
    Crestinismul nu e original, dar are cateva accente care ii pot conferi particularitate: sacrificiul, iertarea, ajutorarea (budistii ar numi-o imixtiune karmica).
    Daca toate drumurile duc la Roma, daca toate caile duc la Dumnezeu, atunci nu este posibil sa iei dintr-o scoala cateva intelesuri, directii, povete, conduite/principii de viata si din alta altele, astfel incat sa le descoperi in tine o congruneta?
    Nu e omul masura lucrurilor?
    Crezi ca un principiu de viata nu este universal valabil? El poate imbraca forme diferite. Iar cel care are libertatea, larghetea mentala de a lua din fiecare scoala ce i se pare corect si bun pentru el inseamna ca reuseste sa treaca de forma, ca vede dincolo de ea. E mai greu sa se lase pacalit. Discernamantul se naste exact din aceasta credinta interioara ca poti cantari lucrurile dincolo de definitiile si rolurile care sunt puse sa le joace.

  6. Sunt de acord cu tine Camelia. Eu merg pe principiul că nimic nu-i bătut în cuie şi iau ce mi se potriveşte de peste tot, trecând prin proprul filtru, simţind…Oare nu tot aşa au făcut şi cei ce au creat definiţii şi şcoli? Principiile sunt aceleaşi , doar ambalajul diferă.

  7. @Camelia: ideile pe care le expui sunt greuuuu de dezbatut in cadrul unui simplu comentariu, ele necesita un spatiu mult mai larg. Sunt la „inceput de drum”, de a scrie articole pe empower, vor urma si detalieri. Doar un lucru important vreau sa spun acum: in articolele mele nu ma voi canaliza spre „cunoasterea lui Dumnezeu” sau spre a obtine prin „practica spirituala” diverse „galoane” pentru viata de apoi. Traim „aici” si „acum”, voi incerca sa scriu despre masuri concrete de dezvoltare personala, de „a te simti bine in pielea ta”, nu de „a te simti bine dupa judecata de apoi”.

    @ZambetZen: ai spus cuvantul magic: „simtind”. A „simti” care este calea ta… este mai presus de cuvinte.
    Eu ma refeream la cei care determina rational, pe diferite criterii, ce parti din fiecare cale, sa adopte.

  8. Poate ca articolul este mai vechi, dar acum mi-a sarit ceva in ochi..
    Pentru multi oameni Dumnezeu este legat doar de viata de apoi – dar nu cred ca este chiar asa. Acum… depinde CE NUMIM DUMNEZEU … Pentru mine este o problema foarte spinoasa, caci am exemplul unei carti cu un prolog in care se pune problema CUNOASTERII DE DUMNEZEU, fara ca ceva din aceasta carte sa aiba un aspect religios. Dimpotriva, este o cunoastere clara, un volum imens de informatie pe care o poti numi spirituala, sau fizica, sau societara (mai curand decat ne-am obisnuit sa spunem ‘sociala’) fara nici un iz religios. Dar este CUNOASTERE DE DUMNEZEU – PENTRU CA TOT CEEA CE ESTE CREATIE UNIVERSICA ESTE CREATIE A SPIRITELOR URIASE CARE SUNT COORDONATORII EVOLUTIILOR NOASTRE, nu ingerasii care zboara ca albinutzele de colo colo sau arhangheli-doar-mesageri ai lor in acest ‘coltz’ al unui univers oarecare… Tot ceea ce exista este urias – directia de mers este tocmai aceasta a unei practici spirituale, a unui volum imens de munca-lupta spre ridicarea calitatii catre altruism, echilibru, ajutor direct pana la acela de o subtilitate covarsitoare…

    Cred ca suntem prea satui de etichetele pe care le-am inghitit si le inghitim – dar realitatea poate fi privita si asa, iar asta nu o spun din frica (Doamne! nu), ci gandind foarte concret la ceea ce ne inconjoara. Totul pare liber, chiar simt ca este foarte liber, iar ajutorul in evolutii pe care il primim il privesc ca pe o canalizare a fortelor spirituale, si nu ca pe o restrangere a posibilitatilor de manifestare. Totul este de o subtilitate atat de mare incat nici nu simtim ca exista acest volum urias de munca in vastitatea universului dinafara si din interiorul nostru.

    Si totusi cred ca exista… cred ca asa totul merge mai departe…

    Putem discuta nitel si aici?

  9. Am parcurs si cartea ta, eu o consider foarte buna, chiar daca eu as merge cu mult curaj chiar dincolo de barierele pe care mi le-ar pune etichetarile altora… Nu consider ca ar avea un caracter oarecum mistic, asa cum ti-ai etichetat-o tu… Mi se pare ca vocea interioara este chiar mai mult decat atat, dar este drept ca in ultimii ani s-au facut pasi foarte mari in aceasta directie… Si, oricum, ni se si ascunde un volum urias de informatie… noroc ca ea circula neoficial pe net in primul rand. Cand vb de ‘neoficial’ ma refer si la stat si la biserica !!!
    O voi oferi prietenilor mei, cu siguranta le va fi de folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!