Acasa » Strategii pentru maximizarea starilor sufletesti pozitive (I)

Exista o sumedenie de dovezi stiintifice care atesta importanta atitudinii pozitive in viata noastra.

Descoperiri recente sugereaza ca starile sufletesti pozitive reprezinta o nevoie zilnica esentiala de supravietuire. Nu numai ca ele ne imbunatatesc starea de sanatate fizica si mintala, dar permit o refacere mai rapida a organismului uman dupa episoade de durere, traume sau boli.

Studiile efectuate par sa semnaleze ca sentimentele pozitive duc la o crestere a longevitatii. Profitati de orice ocazie pentru a creste ponderea sentimentelor pozitive din viata voastra si alor voastre in relatia cu cei din jur.

Va enumar doar cateva din avantajele acestei schimbari:

  • veti avea o productivitate mai mare la locul de munca;
  • veti avea mai multi prieteni, o relatie mai apropiata in familie;
  • mariajul vostru va castiga in trainicie;
  • veti fi mai sanatosi, mai fericiti si sansele de a trai mai mult vor creste considerabil;
  • gandirea pozitiva este un antidot si impotriva starilor de depresie si de boala.

Pentru a mari ponderea sentimentelor pozitive in viata voastra trebuie sa reusiti sa mariti fluxul de sentimente pozitive ale persoanelor din jurul vostru.

Conform studiului de sondare Gallup pe un esantion de 4000 persoane, principalele strategii de imbunatatire a starilor sufletesti sunt urmatoarele:

1. Evitati sa abordati o atitudine negativa in interactiunea cu ceilalti.

Ati luat vreodata pe cineva peste picior? Ati atins un punct sensibil al cuiva? Ati spus cuiva „pe sleau”, mult prea direct, unde greseste?

Daca ati raspunsul afirmativ la una din aceste intrebari, data viitoare incercati sa apasati pe butonul „pauza” in mintea voastra. Respectati-i pe cei din jurul vostru, acceptati-i asa cum sunt si chiar daca nu le puteti spune ceva bun despre ei, macar abtineti-va sa ii incarcati negativ cu reprosuri.

Daca ar fi sa tineti o evidenta a interactiunilor sociale pe care o aveti zilnic, cum ati evalua majoritatea acestor interactiuni? Pozitive sau negative?

2. Laudati ce este bun.

Fiecare interactiune ne da ocazia sa scoatem in evidenta ceea ce este bun. Pentru asta, trebuie sa ne concentram pe ceea ce este bun si merita remarcat. Daca doriti ca oamenii din jurul vostru sa inteleaga ca-i pretuiti pe fiecare in parte, atunci incercati ca recunoasterea si laudele pe care le dati sa aiba o semnificatie unica pentru fiecare individ.

3. Faceti-va prieteni foarte apropiati.

Reputatul psiholog Ed Diener a declarat: „cei mai fericiti oameni au cultivat si continua sa cultive relatii sociale de inalta calitate„.

Relatiile de prietenie se formeaza cand, de la bun inceput, exista o serie constanta de interactiuni pozitive. Daca majoritatea interactiunilor initiale sunt negative, sansele de a va imprieteni cu cineva sunt practic nule. Relatiile de prietenie de profunzime conduc la o crestere semnificativa a multumirii in viata, fapt verificat intr-un recent sondaj Gallup.

4. Oferiti pe neasteptate.

Rezultatele unui sondaj recent arata ca majoritatea oamenilor prefera cadourile neasteptate.

Cel mai important aici este elementul-surpriza. Mai mult decat atat, nu este deloc nevoie ca darul sa fie consistent pentru a reusi sa-si atinga tinta. Nu este nevoie nici ca darul inopinat sa fie tangibil. El poate fi un cadou prin acordarea responsabilitatii sau a increderii.

Este foarte important ca in interactiunile voastre sa cautati ocazia de a oferi pe neasteptate cadouri simbolice celor din jur.

5. Regula de aur: individualizarea

Cu totii cunoastem proverbul: „Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!”. Daca aplicam un limbaj pozitiv l-am traduce: „Fa-i altuia ce-i place sa-i faci!„.

Ori de cate ori aveti ocazia sa interactionati cu cei din jur aplicati „regula de aur” si incarcati-le bateriile celorlalti. Identificati ce au unic, ce-i distinge de altii, apoi daruiti-le aprecirea voastra. Prin consideratia voastra, le insuflati energie, ii ajutati sa-si modeleze identitatea si realizarile viitoare, deci contribuiti la reusita lor.

In articolul de saptamana viitoare veti primi un mic cadou: un test de evaluare a impactului pozitiv.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

13 răspunsuri

  1. In sfarsit un articol care ne indreapata atentia spre noi si cei din jurul nostru pe care deseori ii neglijam…ocupati fiind cu treburile zilnice..
    De multe ori nu constientizam ce impact are fiecare vorba, gest, ton, privire si chiar zambet asupra celor din jur.
    Si cat de mult ne afecteaza pe noi insine ceea ce tot noi cream in jurul nostru…
    Excelent articol! Foarte bine structurat.
    Multumim

  2. Cat de frumos si plin de pace e articolul tau, draga Diana. Mi-a mers drept la suflet. Ce bine ar fi daca toti am fi preocupati de a ne mari sentimentele pozitive marind mai intai starile si sentimentele de bine ale celor din jurul nostru (indiferent ca-s apropiati, prieteni, colegi sau mai putin apropiati, oameni cu care interactionam pur si simplu). Este comparativ oarecum cu ceea ce budistii numesc „compasiune” pe care fiecare ar trebui sa ne-o cultivam, pentru a ne crea un climat placut. E atat de frumos sa fii bun, sa raspunzi cu bunatate si cel mai important, bine punctezi sa stai tu cu tine si sa faci cale intoarsa cand esti gata sa fii critic or sa spui pe sleau, dar ca sa dai replica. Imi place tare mult un citat al lui Henri Lacordaire: „Inainte de toate firi buni; bunatatea ii dezarmeaza pe cei mai multi dintre oameni”.
    O imensa portie de optimism si pace ne aduci cu acest articol. Multumim!

  3. Intr-adevar, calea spre adevarata implinire implica neaparat si redirectionarea atentiei dinspre propria persoana si stare de bine spre a ne ajuta semenii, cu sinceritate si compasiune. Primul pas si cel mai greu de practicat e acceptarea celor din jur exact cum sunt ei, fara a-i desconsidera, a-i critica sau a incerca sa-i schimbam, constientizandu-le punctele slabe dar concentrandu-ne pe calitati – insa odata ce reusim, restul vine natural.
    Articolul puncteaza foarte bine cativa pasi simpli si la indemana oricui pentru a-ti imbunatati viata si mediul in care traiesti. Personal prefer un stil mai implicat, mai cald, dar tonul articolului se potriveste in context. Cand vine testul? :)

  4. astazi am sa ofer sotului meu un sarut pasional. astazi aleg sa ii spun unei dragi prietene cat de mult o apreciez si o admir pentru ceea ce este. astazi ii voi cumpara copilasului meu o jucarie. tot astazi imi voi oferi cu placere un cappucino cu frisca si scortisoara. multumesc pentru inspiratia de a oferi…

  5. Multumesc pentru aprecieri,Mihaela!

    Asa cum ai remarcat si tu fiecare din noi influentam starea celor din jur mai mult decat credem,pentru orice relatie intre doi oameni este’sistemica’.Un om afectat influenteaza pe altul la randul lui.De aceea ar fi bine sa fim mai atenti cu cei din jur.

  6. Draga Roxana,

    cred ca gandurile trimise de tine au ajuns la sufletul multor oameni.
    P.S.:Imi place f.mult citatul trimis,nu-l stiam.

  7. Iti multumesc pentru comentarii,Maria!
    Testul de evaluare a impactului pozitiv va fi publicat saptamana viitoare.Fii pe faza!
    Acest test a avut un rol benefic asupra mea pentru ca m-a ajutat sa-mi imbunatatesc abilitatile.

  8. Draga Oana,
    acestea sunt ‘micile bucurii ale vietii’cum bine zicea Raluca!
    P.S.:Inspira-i si pe altii..!

  9. Diana, felicitari pentru articol! Clar, la obiect, foarte bine structurat si, mai ales…de-a dreptul inspirational!
    Este cadoul perfect pe care mi l-ai facut si pe care am sa-l dau si eu mai departe unei persoane apropiate, pentru ca stiu ca are nevoie de asta. Sunt multe articole pe tema gandirii pozitive, insa ceea ce ai scris tu reprezinta forma perfecta de care aveam nevoie. Multumesc din suflet!

  10. foarte frumos articol.
    foarte bine realizat.
    si chiar aveam nevoie de unul ca acesta. a picat exact la fix.
    voi pune in aplicare chiar de maine principiile sale ;)

  11. Buna Diana!Am citit articolul tau si m-am gandit ca ma poti ajuta cu un sfat!La servici am de-a face zilnic cu un coleg competent dar f.negativist.Pana acum, i-am ignorat atitudinea ,dar citind articolul tau mi-am dat seama ca gresesc.Cred ca ar trebui sa ‘intervin’in schimbarea atitudinei lui,deoarece influenteaza in mod negativ echipa pe care o conduce.Tu ce zici?

  12. Intradevar Carmen, trebuie sa-l ajuti sa inteleaga unde greseste.Probabil e o persoana dificila,trebuie sa-l tratezi cu tact si delicatete.Ii vei face un mare serviciu lui si im plicit intregii echipe.E clar ca atitudinea lui e nociva pentru cei din echipa.Probabil transmite celorlalti stari de frustare,neliniste sau furie si-i incarca negativ.
    PS:Ar fi indicat sa-i dai aceasta lectie intr-un moment in care are nevoie de sustinerea voastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!