Acasa » Al doilea job

Al doilea job

Imi amintesc de perioada in care am inceput sa profesez: eram angajat la stat, cu norma intreaga, la un dispensar la 30 de km de Timisoara si in acelasi timp lucram la doua firme private. Practic aveam trei joburi care imi acopereau toata ziua: plecam de dimineata de acasa si reveneam seara tarziu. Eram tanar, casatorit cu un copil mic si aveam nevoie de bani.

Am reusit sa mentin acest aranjament doar pentru cateva luni. M-au convins sa renunt doua lucruri:

  • oboseala continua de care nu puteam sa scap, datorita programului prelungit;
  • lipsa timpului liber pe care sa-l petrec cu familia.

Am renuntat la unul dintre joburi dar am continuat sa am doua. Acest program s-a mentinut pana in momentul in care mi-am deschis cabinetul privat, in parteneriat cu un prieten, fost coleg de facultate.

Pe atunci economia mergea bine. Cu toate acestea, nevoile financiare crescute m-au determinat sa iau decizia de a munci in doua locuri. Deci pot spune din experienta proprie cum este sa ai mai multe joburi.

Astazi lucrurile stau altfel. Criza economica, reducerile de salarii si de personal ii obliga pe multi sa se gandeasca la un al doilea job, din diferite motive:

  • daca ai doua slujbe, ai o rezerva: e putin probabil sa fii concediat din amandoua, in acelasi timp;
  • un venit stabil, din doua surse, iti creste capacitatea de a plati o rata de credit (cum au majoritatea dintre angajati);
  • ai mai multi bani la dispozitie;
  • mai multi bani reprezinta, pentru unii, posibilitatea de a lua un credit mai mare;
  • faptul ca esti in stare sa „duci in spate” doua joburi in acelasi timp este un punct pozitiv la CV-ul tau;
  • doua joburi pot insemna doua tipuri de activitati, un lucru care poate combate monotonia (in cazul in care esti o persoana care se plictiseste repede).

Desigur, un al doilea job inseamna si puncte negative:

  • un efort suplimentar;
  • mai putin timp pentru tine si pentru familie;
  • oboseala crescuta;
  • necesita abilitati crescute de adaptare la situatii diferite;
  • angajatorul doreste randament maxim de la angajat si nu il intereseaza ca tu incepi lucrul dupa ce ai fost la alt job.

Exista diferite variante de a jongla cu doua sau mai multe joburi:

  • un job cu norma intreaga plus inca unul (sau chiar doua) cu norma redusa;
  • un job cu norma intreaga si altul cu jumatate de norma (foarte dificil de mentinut pentru ca durata de lucru este de 12 ore);
  • doua joburi cu jumatate de norma (probabil varianta recomandabila).

Cand incepi un al doilea job trebuie sa te gandesti la anumite aspecte importante:

  • timpul pierdut cu deplasarea;
  • normele de impozitare;
  • tipul de colaborare (angajat sau contract de colaborare);
  • gradul de solicitare fizica si intelectuala al joburilor versus durata lor;
  • marimea salariului versus efortul depus.

Dupa cum vezi, sunt multe elemente de luat in considerare. Am lasat la urma cel mai important caz: al doilea job reprezinta afacerea ta.

Este de departe cea mai buna solutie pe care ai putea s-o alegi pentru al doilea job. Primul job iti permite supravietuirea fizica iar afacerea reprezinta pasaportul tau pentru independenta financiara.

Am spus-o si voi continua sa o spun: niciodata nu vei deveni independent financiar daca esti angajat, iar un al doilea job ca angajat nu te va aduce mai aproape de acest deziderat.

Doar o afacere personala sau venituri provenite din investitii iti pot asigura acea capacitate de a produce bani, in cantitatile dorite, in asa fel incit sa poti sa incetezi sa muncesti, daca asta este dorinta ta.

Ca atare, iti recomand sa cauti in interiorul sufletului tau si sa gasesti acel lucru la care tii cel mai mult. Unii ii spun visul, altii idealul, altii telul vietii. Gaseste acel lucru si porneste in realizarea lui.

Orice activitate are capacitatea de a produce castig financiar daca ea are o valoare pentru altii. Daca tu vezi o valoare in ceea ce faci, mai mult, o valoare enorma pentru ca reprezinta telul tau, inseamna ca exista si alte persoane care au o perceptie similara.

Urmareste-ti telul, gaseste metode de a-l monetiza si banii vor veni de la sine. Foloseste criza economica drept motiv suplimentar pentru a face acest pas, pe care te-ai codit sa-l faci pana acum. Chiar daca familia sau prietenii, pana mai ieri, s-au impotrivit dorintei tale de a-ti urma pasiunea, acum ai un motiv suplimentar: vrei sa pornesti o noua sursa de venit. Treci peste obstacole, concentreaza-te pe teluri si porneste la drum.

Uita de titlul acestui articol. Nu te gandi la „al doilea job” ci la „pasaportul meu spre independenta financiara”.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. Luca, eu sunt pusa oarecum in dificultate de acest articol: tu spui sa cauti in interiorul sufletului tau acel lucru la care tii cel mai mult, „visul”, sau „telul” vietii… pentru mine apare o problema, pentru ca am impresia ca tu legi asta in mod automat de bani. Eu caut in sufletul meu, insa nu gasesc acolo deloc dorinta de imbogatire, de a acumula mai multi si mai multi bani (iar independenta financiara eu mi-o definesc oarecum altfel), nu-mi pot face din asta telul in viata. Pentru mine „telul” nu are capacitatea de a fi monetizat… si cred ca mai exista si altii ca mine. In rest, foarte bun articolul :)

  2. De acord cu tine, si eu sunt in situatia ta, Cristina, dar cred ca de oriunde se poate lua ceva bun, si pentru suflet, si pentru necesitatile familiei. Daca primul serviciu (eu sunt mai romanca din firisoarele mele!! :) !!)il avem indiferent ce o fi, ne alege el si nu il alegem noi (acolo unde este cazul), macar a l doilea, daca este necesar (da, pentru unii este necesara si imbogatirea, caci numai asa vor invata – spiritual vorbind – SA GESTIONEZE BOGATIA.. nu invatam pana ce nu trecem prin ceva, nu?!).
    Sau, daca nu este nevoie nici familiar (sa vezi cand ai copii, nepoti, parinti in varsta cu probleme uriase si doctori cu nevoi si mai uriase!!!) atunci mai este ceva ce am gasit aici, la acest articol: un prilej excelent de ocupare a timpului liber. Sa faci ceva ce te pasioneaza, indiferent daca castigi sau nu bani de aici.
    Si daca facem acel lucru in mod perseverent, nu cred ca trebuie sa ne impotrivim daca vine pana la urma un castig, cat de mic, pe langa infrumusetarea sufletului, ocupatia mintii, impulsionarea altora aflati in aceeasi situatie, invatatura oferita celor care poate au nevoie chiar de o meserie axata pe ceea ce este preocuparea noastra de suflet..
    Si eu ma ocup preponderent de spiritualitate si ma trezesc nu de putine ori cum oamenii imi cer sfaturi cu privire la lucrari de diploma, de masterat, oameni care invata din procedeele mele de studiu si lucreaza in ministere chiar si din alte tari…
    Este o minune de viata ca nu m-am axat pe scos bani din contabilitate, pentru ca nu am nevoie deocamdata, recunosc asta. Merg asa mai departe si nu uit sa scot invataturi si din piatra seaca!!!
    Succese si spor mult in tot ceea ce faceti!!
    Cu drag, Cristiana

  3. @ Cristina
    te rog sa-mi spui un „vis” sau „tel” pe care il ai sau de care ai auzit vreodata care sa nu depinda intrun fel sau altul de bani sau de o capacitate financiara ridicata.

  4. Nu stiu daca ai vrut sa scrii Cristina sau Cristiana – suntem doua persoane diferite, cu inclinatii asemanatoare. Pt. ca am cateva minute libere o sa iti scriu eu cateva cuvinte.
    De mult timp scriu despre probleme de spiritualitate, chiar nu vreau sa mi fac reclama aici, dar se pare ca sunt apreciate astfel de scrieri daca mi s-a propus constant sa public (edituri serioase, cum ar fi Paralela 45 sau Teora) sau sa lucrez la diverse reviste, in calitate de colaborator. Am refuzat pt ca nu-mi trebuie un stapan de care sa ascult neconditionat (fie el om sau ban!!), dar se poate castiga bine de tot dintr-o astfel de activitate. Ma multumesc cu ceea ce castig din serviciul meu – nu este banos, dar ma ajuta sa traiesc modest, corect, fara disperari.
    Nu toata lumea are un destin spiritual, nu toata lumea se trezeste cu ceea ce mi-a venit mie in fata, dar cunosc oameni care lucreaza benevol pt. casele de copii, dupa programul serviciului, care ingrijesc spatiile verzi dintre blocuri, care ar ramane altfel de izbeliste. Care lucreaza benevol pt asociatiile de protectie a animalelor. Pot castiga daca este cazul sa intre cu contract, daca le este necesar. Astfel de cazuri se desfasoara zilnic sub ochii mei.
    Voi veti gasi si alte exemple.

  5. @ Cristiana de data asta
    Este foarte bine ca-ti faci reclama.
    Din cate stiu eu statutul de colaborator al unei publicatii de orice fel si din orice domeniu se evidentiaza in primul rand prin libertatea acordata colaboratorilor de catre editor. Poate ma insel avand in vedere nu am primit niciodata vreo astfel de oferta(inca mai astept totusi:D).
    Eu am constatat ca este incorect fata de mine dar si fata de cei la care tin sau iubesc sa ma multumesc cu un trai modest care de cele mai multe ori inseamna lipsuri si care uneori aduc si situatii disperate.
    E adevarat, voluntariatul este un vehicul fara aspecte lucrative la prima vedere, insa a lucra pentru orfelinate, pentru adaposturi de animale sau organizatii religioase (adaug eu) ascunde de multe ori un alt interes. Voluntariatul da bine in C.V. pentru unii iar beneficiile materiale si/sau sociale sunt substantiale pentru altii (sau aceiasi) mai ales daca e vorba de o organizatie sponsorizata international. Altii n-ar putea oricum sa faca altceva pentru ca pregatirea si capacitatile lor sunt limitate… in sensul ca ar fi aproape imposibil sa-si gaseasca locul in lumea superconcurentiala de astazi.
    Spui despre spiritualitate dar eu consider ca aceasta este de fapt cireasa de pe tort de dupa imbogatire numai ca de data asta vei avea si timpul si banii sa o cauti sa o hranesti si sa o ocrotesti.
    Imi place exemplul cu taiatul ierbii din fata blocului desi cu greu as putea bifa asta drept telul personal al oricui.

  6. Parerea mea este ca mai exista si oameni altruisti pe lumea asta!!
    Si nu spun asta neaparat pentru ca.. nu-mi fac reclama pentru ceea ce scriu, nu de alta dar, in mod echilibrat cu modestia(!)ceea ce scriu este suficient ca sa fiu citita de destui oameni!! Oameni buni, cuminti, cu suflete curate !! Multumesc lui Dumnezeu!!
    Vreau sa dau doar exemplu, ceea ce este cu totul altceva. exemplu pornind de la faptul ca nu am urmarit sa ma indes pe sticla sau prin edituri, desi am discutat cu editori de toate felurile, sponsori de toate facturile, patroni de multinationale… numai pentru ca sunt.. un om cuminte!! Pe bune, de aici si vine numele blogului meu, nu din capul meu!! Cultiv echilibrul.. cumintenia!! … Si altruismul, si increderea ca nu exista pe lumea aceasta numai oameni interesati. Nu numai oameni care au intentia de a ajuta doar pentru ca da bine in CV!!! :) !!
    Acum depinde de deschiderea pe care o avem pentru, si in lume… de puterea cu care poti sa te deschizi lumii, pentru a vedea ca mai exista si altele in cuprinsul ei, decat cele care se indeasa mereu pe la Tv sau cotidiene, sau bloguri comerciale, de facturi mai mult sau mai putin facile… Gratios spus !!! :) !!
    Bine, iti respect parerea, ceea ce iti propun este inca un segment, un… plai destul de intins (!) din acesta lume, demn de sesizat…
    Sa auzim numai de bine!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!