Acasa » Termodinamica financiara (I)

Termodinamica financiara (I)

Banii sunt o forma de energie

Am auzit afirmatia ca “Banii sunt o forma de energie” pe un audiobook al lui Bob Proctor. Mi s-a parut interesanta la acel moment, dar nu i-am dat prea mare atentie.

Numai ca, asa cum vei vedea imediat, acest lucru are o importanta absolut remarcabila care are un impact urias in viata mea in aceeasi masura cu viata ta, sau a oricui are bani de platit – adica noi toti. In urma cu cateva zile, eram la o conferinta de afaceri si cineva, inginer de meserie, a facut aceeasi afirmatie, si a argumentat-o la modul umator:

Energia este, conform definitiei, o marime fizica scalara care arata capacitatea unui corp fizic de a efectua lucru mecanic. Banii sunt, in mod evident si ei o marime scalara (cantitativa). De asemenea, banii pun lumea in miscare – stiti cantecul “Money makes the world go round?”. Deci, banii sunt o forma de energie. Daca sunt o forma de energie, atunci intrebarea este: am putea folosi principiile termodinamicii in afaceri?

A continuat cu cateva comparatii extrem de interesante, dar fara sa dea o solutie concreta, din pacate. Am plecat de acolo cu acest gand in minte si care nu mi-a dat pace tot weekendul. Iata la ce concluzii am ajuns, pe care le impartasesc cu tine. In ce masura te vor ajuta sa castigi mai multi bani, depinde de tine.

Energia arata capacitatea unui corp fizic de a face o actiune masurabila (in engleza e chiar mai interesant: “work” avand atat sensul de munca, cat si notiunea fizica de lucru mecanic). Numai ca, in general, o forma de energie trebuie converita in lucru mecanic cu ajutorul unui dispozitiv oarecare.

De exemplu, energia electrica. Daca te intreb: “Tu, acasa la tine, folosesti curent electric?” vei raspunde probabil “Da”. Chiar asa? Daca ti-as da un cablu dezizolat bagat intr-o priza, ce faci? Folosesti curentul electric… sau mori? Ce se intampla de fapt este ca tu nu folosesti curentul electric, ci folosesti masina de spalat, aparatul de aer conditionat, aspiratorul, televizorul, etc., iar ele la randul lor folosesc curentul electric.

La randul sau, curentul electric provine din alte forme de energie: termica, hidrostatica sau atomica. Deci, forme diferite de energie sunt convertite intr-o forma standard care poate fi utilizata universal. Corect?

Cu banii e fix la fel

Tu nu folosesti banii, ci folosesti mancare, haine, servicii diverse. Atat banii, cat si energia electrica sunt o forma de energie universala care este standardizata si folosita de toata lumea. Nu-mi pot face o fabrica de electrocasnice care sa functioneze la 274 de Volti, pentru ca asa am eu chef. Si nici nu-mi pot face o moneda proprie si sa-mi tiparesc bancnotele mele (legal vorbind).

De aici lucurile capata accente hilare, daca extrapolam. Daca ai sa conectezi masina de spalat la priza de curent electric (energia standard), o sa convertesti curent electric + apa + detergent si obtii rufe curate (rezultatul dorit).

Daca te duci intr-un supermarket sa-ti cumperi mancare si haine, din perspectiva proprietarului supermarketului, acesta este echivalentul masinii de spalat, iar tu ai in acest sistem rolul prizei.

Uite de ce: te duci la job si muncesti 8 ore pe zi. Faci deci conversia timp + know-how = bani (o transformare echivalenta cu cea a energiei termice in energie electrica). Banii tai + supermarket (cladire, produse, angajati, etc.) = profit. Or, profitul este rezultatul dorit de proprietarul magazinului.

Ce putem face cu chestia asta? Imediat vei afla si raspunsul. Dar mai inainte e nevoie sa ne reamintim putina fizica de clasa a X-a… iar acest lucru urmeaza intr-un articol viitor.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Daca te intreb: “Tu, acasa la tine, folosesti curent electric?” vei raspunde probabil “Da”. Chiar asa? Daca ti-as da un cablu dezizolat bagat intr-o priza, ce faci? Folosesti curentul electric… sau mori? Ce se intampla de fapt este ca tu nu folosesti curentul electric, ci folosesti masina de spalat, aparatul de aer conditionat, aspiratorul, televizorul, etc., iar ele la randul lor folosesc curentul electric.

    Masina de spalat, televizorul, …folosesc ENERGIA ELECTRICA transferata prin intermediul curentului electric si o transforma in alte forme de energie. Generatorul electric sau sursa de curent electric transforma alte forme de energie ENERGIA ELECTRICA.

  2. Masina de spalat, televizorul, …folosesc ENERGIA ELECTRICA transferata prin intermediul curentului electric si o transforma in alte forme de energie. Generatorul electric sau sursa de curent electric transforma alte forme de energie in ENERGIE ELECTRICA. Scuze.

  3. My friend, urmareste metafora si comparatiile… acest articol nu e un curs de fizica de clasa a XI-a, in cazul in care inca nu te-ai prins de asta. Am sentimentul ca tu nu vezi padurea din cauza copacilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!