Acasa » Termodinamica financiara (II)

Termodinamica financiara (II)

Iata si continuarea articolului de acum cateva zile despre „termodinamica financiara”.

Principiul zero

… al termodinamicii spune ca daca punem in contact doua corpuri cu temperaturi diferite, intre ele va avea loc un schimb de caldura pana cand acestea vor atinge aceeasi temperatura. Pe de alta parte, daca punem unul langa altul un om bogat si un om sarac, cel bogat va avea mai multi bani, iar cel sarac va avea si mai putini bani. Deci, desi aparent se incalca principiul 0, vom vedea ca de fapt aici sta secretul imbogatirii.

Primul principiu

… al termodinamicii spune ca energia nu poate fi creata sau distrusa, ci doar isi schimba forma. Daca banii sunt o forma de energie, inseamna ca si munca ta e tot o forma de energie (logic!), dar daca muncesti toata ziua si nu-ti ajung banii, atunci conversia muncii tale in bani se face cu pierderi mari pentru tine. Deci diferenta ajunge in alta parte. Aici mai citeste o data te rog principiul 0 ca sa intelegi unde bat.

Principiul al doilea

… se refera la entropie si e ceva mai complicat de explicat. Practic, tendinta generala a sistemelor este spre dezorganizare si pentru a mentine ordinea e nevoie de un efort suplimentar (energie!).

Dovada: lucrurile din casa sau de pe birou au tendinta sa se dezorganizeze. Pentru a restabili ordinea initiala trebuie sa faci curat (sa aloci timp + efort = energie). Cu banii, e insa mai simplu: nu-i asa ca acum cateva zile aveai in portofel niste bani, si nu stii pe ce s-au dus?

Asta inseamna ca iti trebuie o forma de organizare superioara (un carnetel pe care sa-ti treci cheltuielile) si mai multa disciplina in ceea ce faci cu banii. Mai citeste o data Principiul 0, te rog. Vei vedea ca in general oamenii bogati dau dovada de mai multa organizare si disciplina decat oamenii saraci. Daca nu ar fi organizati, entropia le-ar toca averea repede. Asta se intampla de exemplu celor care au facut avere castigand la loto.

Principiul al treilea

… se refera tot la entropie si spune ca intr-un sistem structurat (un cristal) entropia este mai mica decat intr-un sistem nestructurat (un gaz). Daca averea este invers proportionala cu starea de entropie, asta inseamna ca e nevoie de un sistem structurat si organizat pentru a face bani. Or, structura si organizarea incep in mintea individului, si abia apoi de observa in actiunile sale.

Primul principiu mai spune practic ca nu se poate crea un perpetuum mobile. Ce putem deduce noi de aici este ca, daca banii pe care-i castigi la un moment dat sunt rezultatul unei relatii directe intre munca depusa de tine si timpul alocat, solutia inavutirii este fie un efort mai mare, fie utilizarea unor tehnici mai performante.

Voi face o comparatie in acest sens pentru a fi mai explicit. Sa luam un litru de benzina. Acesta are multa energie interna, care poate fi eliberata prin ardere. Daca dai foc la un litru de benzia o sa obtii o flacara mare si o sa iti tina de cald ceva vreme, daca e frig afara. Daca insa pui un litru de benzina in rezervorul unei masini poti sa mergi cam 12 km. Adica, poti deplasa 1300 kg pe o distanta de 12 km, sau, facand o recalculare, poti cara de la Bucuresti la Budapesta o greutate de 20 de kg. E ceva, nu?

Pentru a face asta ai nevoie insa de un sistem adaptat capabil sa converteasca energia interna in lucru mecanic (motorul masinii). Daca ne uitam la bani, vedem ca in acest caz, sistemele functioneaza peste tot in jurul nostru, dar impotriva noastra.

Altfel spus, daca nu faci nimic o luna intreaga, vei avea mai putini bani la sfarsitul lunii decat la inceputul lunii. Asta e ca munca lui Sisif: urca bolovanul in varful muntelui, doar pentru ca acolo, in varf, o furie i-l rostogolea la loc. Daca Sisif ar fi fost inginer, facea un sistem cu scripeti si parghii si un resort care sa inmagazineze energia cinetica a bolovanului ajuns la baza muntelui, pentru a-l urca la loc cu un efort suplimentar minim. Sau, daca avea bani, platea un salahor sa-i faca treaba.

Ca urmare, fii si tu un inginer si inventeaza-ti propriul sistem de facut bani care sa nu depinda de munca ta. Idei pentru asa ceva sunt nenumarate, numai ca poate fi uneori dificil sa alegi. Informeaza-te, citeste carti de afaceri si de dezvoltare personala, asculta audiobook-uri si participa la traininguri.

Creaza-ti un sistem structurat de gandire

Pune-ti pe roate un sistem care acumuleaza bani (o afacere proprie e o idee foarte buna). Asociaza-te cu oameni care au bani, pentru ca imprumutand modul lor de gandire vei intelege mai bine termodinamica financiara. Succes!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. Interesante ambele articole si la fel de interesante si comparatiile si analogiile… de asemenea foarte utile principiile termodinamicii, chiar le uitasem:)
    insa parerea mea e ca ar fi fost frumos daca la sfarstiul articolului ai fi incercat sa pui un fel de rezumat, deoarece articolul este f lung si sunt multe exemple si astfel pana ajungea lumea la sfarsitul articolului, a uitat ideea… isi aminteste doar sa nu stea langa oameni bogati, ca vor saraci si mai tare:)

  2. Cum considerati ca este bine sa imprumutam modul de gandire al oamenilor care au bani sau sa ne insusim modul de gandire al oamenilor care controleaza banii si fac ca banii sa munceasca pentru dumnealor?

  3. Mig, nu-i tot aia? Oamenii care au bani, nu-i au pentru ca banii le cad din cer, ci pentru ca au un mod de gandire orientat spre a face bani; deci la intrebarea ta, raspunsul meu e DA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!