Acasa » Timpul este viata

Timpul este viata

Suntem guvernati de imagine. Imaginea e in tot si in toate. Uneori cumparam produse doar pentru felul in care arata. De ce? Suntem hipnotizati in fata instrumetului numit „imagine”. Credem mai degraba ce vedem decat ce auzim si ne influenteaza mai mult ce auzim decat ce citim. Acesta este motivul pentru care in procesul de invatare-memorare suntem tentati sa ne facem scheme vizuale si sa repetam cu voce tare.

Un exercitiu simplu de memorare

Retine fraza de mai jos:
1. Doua picioare sta pe trei picioare si mananca un picior, vine patru picioare, ii ia un picior, doua picioare se enerveaza, ia trei picioare si loveste peste ultimele doua picioare pe patru picioare.

Acum reda pe de rost fara sa te mai uiti la material. E destul de greu, nu-i asa? Si totusi poti retine aceasta fraza in 15 secunde. Citeste acum fraza numarul 2, dar in plus te rog sa-ti imaginezi ce este scris intre paranteze.

2. Doua picioare (un om) sta pe trei picioare (un scaun de bar) si mananca un picior (un copan de pui), vine patru picioare (un caine), ii ia un picior (copanul de pui), doua picioare (omul) se enerveaza, ia trei picioare (scaunul de bar) si loveste peste ultimele doua picioare pe patru picioare (pe caine).

Acum e simplu. :)

Vei vedea ca poti reproduce prima fraza doar gandindu-te la imagini, „traducandu-le” mental in codurile logice – doua picioare = un om; trei picioare = un scaun de bar; un picior = un copan de pui; patru picioare = un caine.

Aceasta este puterea magica a imaginii. Imaginea este unul dintre cele mai persuasive instrumente in comunicarea umana. E mai usor de retinut sau de transmis un mesaj daca insotim cu o imagine informatia transmisa.

Cum poti vizualiza timpul

Te-ai gandit vreodata la cum ai putea vizualiza timpul? Avem instrumente de tot felul pentru a masura sau contabiliza timpul: ceasuri, orare, liste de obiective, programari, calendare, clepsidre etc. Totusi niciunul dintre aceste lucruri nu rezolva cerinta de mai sus – imaginea timpului.

Poate ca lipsa imaginii timpului ne impiedica sa ne atingem obiectivele. Timpul in sine nu poate fi vazut. Asa ca daca nu ii vedem trecerea, ne este la indemana sa credem ca avem timp suficient. De aceea, un obiectiv stabilit la inceput de an, care are ca finalitate luna octombrie, este lasat pe mai tarziu, chiar daca obiectivul era impartit in activitati specifice pe fiecare luna. Suntem (doar) in luna martie, asa ca nu are rost sa ne grabim, nu? Mai avem timp.

Daca am vedea scurgerea timpului, daca l-am percepe vizual, poate ca am intelege mai bine ca aceasta resursa functioneaza ca un Fond European. Iti este pus la dispozitie, iar daca il folosesti sau nu este alegerea ta. Insa odata trecut, nu mai poate fi recuperat si nici nu se reporteaza.

Cat timp avem, de fapt?

Te invit la inca un exercitiu. Ia un metru de masurare confectionat din hartie – gasesti un astfel de metru la Ikea, este gratis. :) Sau pur si simplu ia o foaie de flipchart si deseneaza un metru – 100 de cm. Decupeaza apoi, astfel incat sa ai un metru din hartie.

Te rog parcurge acum urmatorii pasi:

  1. Rupe metrul la numarul ce reprezinta varsta pe care o ai acum. Indeparteaza partea rupta. Aceasta reprezinta timpul care a trecut, nu mai poate fi recuperat.
  2. Indoaie metrul tau la cifra 78 (daca esti femeie) sau la cifra 71 (daca esti barbat). Aceasta este speranta medie de viata. Bineinteles ca poate fi mai mare sau mai mica. Sunt lucruri care nu depind exclusiv de noi.
  3. Uita-te la bucata de hartie ramasa. Poti vedea cat timp mai ai! Iar acest timp incepe acum!

Reflectand asupra acestui exercitiu mi-am dat seama ca, statistic vorbind, mai am de trait 31 de ani si 6 luni! M-a frapat faptul ca puteam vedea clar cifrele care reprezinta anii de viata pe care ii mai am.

Bineinteles ca exercitiul poate fi considerat ca fiind foarte dur, insa pentru mine a fost un raspuns la intrebarea acestui articol: poate fi vazut timpul? Ei bine, da! Acum „vedeam” timpul.

Ce este important pentru tine?

Primul gand a fost sa dau un nume anului pe care-l parcurg acum. Daca vrei sa incerci exercitiul, iata cateva exemple: anul renasterii, al magiei, al implinirii sufletesti, al cunoasterii. Asta m-a ajutat sa stiu ce imi doresc, incotro ma indrept si ce este cu adevarat important pentru mine.

In fond nu avem control asupra timpului. Acesta este dat. Putem in schimbam sa controlam ce facem in timpul pe care-l avem. Dam intodeuna moneda timp pentru orice. Fiecare gest, gand, respiratie, demers ne costa timp. Pentru a exista cheltuim timp. In primul rand timp. Fiecare clipa devine de fapt o expresie a existentei.

„Gandesc, deci exist” si implicit cheltuiesc timp. Atata vreme cat gandirea mea este marcata de cerinta de timp, pot crede ca existenta mea este conditionata de timp si atunci pot considera ca timpul este de fapt viata.

Ai atata viata cat timp ai

Si, respectiv, existi atata vreme cat ai timp de cheltuit.

Timpul in sine este o conventie. Impartim anul in 365 de zile, ziua in 24 de ore, saptamana in 7 zile. Dar dincolo de aceasta conventie, timpul este viata. Cat timp sunt in viata, am implicit timp sa fac lucrurile care sunt importante pentru mine.

Sa nu fac lucrurile importante, obiectivele mele, este ca si cum nu mi-as trai viata. Fiecare secunda care trece fara sa dau viata obiectivelor mele, poate fi considerata un pacat. Pacatul de a pierde timpul.

Foloseste si intelege timpul tau, viata ta! Cauta sa afli care sunt lucrurile importante pentru tine si da-le timp, da-le viata!

Bibliografie:
Ion Chiciudean, Gestionarea imaginii in procesul comunicarii, Ed. Licorna, 2000
Harvard Business Essentials, Time management. Increase your personal productivity, 2005
Octavian Pantis, Musai List, Ed. Publica, 2012

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!