Acasa » Tips & Tricks: Care este cea mai bună metodă de-a face cafea acasă

Tips & Tricks: Care este cea mai bună metodă de-a face cafea acasă

Cafea la ibric, cafea instant sau cafea la filtru? Ai multe opțiuni, dar, indiferent ce vei alege, trebuie să cunoști câteva dintre secretele experților, ca să fii sigur că ai preparat cea mai bună cafea, de care să te bucuri alături de prietenii tăi.

Cafeaua este ritualul zilnic fără de care nu-ți poți începe activitatea de zi cu zi. Un obicei, o necesitate, dar și o plăcere, savurarea cafelei de dimineață îți aduce clipe de relaxare binemeritate, iar gustul dulce-amărui al băuturii îți va da energia necesară pentru o zi plină.

Poți prepara cafeaua în mai multe feluri, în funcție de preferințe și de timpul pe care îl ai la dispoziție în fiecare dimineață. Astfel, ai de ales între cafea la filtru, la ibric sau la espressor, acestea fiind cele mai populare metode de a prepara cafeaua acasă.

Citește în continuare care sunt avantajele fiecărei metode în parte și alege-o pe cea care se potrivește mai bine cu stilul tău de viață.

1. Cafea la filtru

Este cea mai populară metodă de preparare a cafelei și totodată cea mai simplă. Trebuie să ai o cafetieră cu filtru de hârtie sau metalic și cafea măcinată special, cu o granulație mare. Ai grijă ce tip ce cafea cumperi, pentru că gradul de măcinare a boabelor este diferit pentru ibric sau filtru. Vei găsi menționat pe ambalaj acest detaliu, iar dacă vrei să ți se macine pe loc boabele, trebuie să precizezi că vrei cafeaua pentru filtru.

Metoda de preparare este foarte rapidă: pui apă în rezervorul cafetierei, pornești aparatul ca să se încălzească apa, apoi adaugi cafeaua măcinată. Filtrul va separa zațul de băutură, astfel încât în ceașcă vei avea o cafea curată, limpede și aromată. Proporția ideală este de 60 de grame de cafea la 1 litru de apă. Aparatul prepară singur cafeaua, nu trebuie supravegheat și nu este nevoie de intervenția ta pe durata preparării. În plus, poți prepara mai multe porții de cafea în același timp, acesta fiind un avantaj important, dacă vrei să faci repede cafea pentru prietenii veniți în vizită. O altă variantă este să pregătești cafea la filtru fără o cafetieră, adică pui filtrul de hârtie într-o cană obișnuită.

 

2. Cafea la ibric

Mulți numesc această metodă de preparare „cafea turcească”, deși nu este chiar corect, pentru că la cafeaua turcească trebuie folosit un anumit tip de ibric. Orice cafea poate fi preparată însă la un ibric obișnuit, dacă îți place metoda clasică prin care vei obține o băutură aromată, cu gust plăcut și o cantitate mare de cofeină. Cafeaua trebuie să dea în clocot de mai multe ori. Mare atenție însă! Dacă alegi această metodă, trebuie să stai mereu lângă ibric, altfel băutura va da în foc. Cafeaua pe care o cumperi trebuie să aibă o granulație foarte fină, ca de zahăr pudră.

 

3. Cafea instant

Este cea mai simplă metodă de-a prepara cafeaua. Nu ai nevoie de vreun aparat special, nici măcar de un ibric. Trebuie doar să pui într-o ceașcă una sau două lingurițe de cafea instant, apoi torni apă fierbinte și amesteci. Cafeaua se dizolvă imediat în apă și vei obține o băutură concentrată, cu multă cofeină. Gustul însă va lăsa de dorit și trebuie să ții cont de acest aspect: cafeaua instant sau solubilă nu va avea niciodată aroma bogată a unei cafele la ibric sau la filtru.

4. Cafea la espressor

O altă metodă foarte populară de preparare a cafelei acasă este la espressor. Trebuie să investești însă într-un aparat bun și să ai mereu în casă cafea proaspăt prăjită. Metoda de preparare este mai complexă și e posibil să nu-ți iasă bine din prima încercare, dar, dacă știi secretele preparării unui espresso, vei obține în doar 30 de secunde o băutură tare, cu aromă deosebită.

 

Pune doar 50-60 ml de apă la 14 grame de cafea. Ideal este să macini boabele pe loc, înainte de-a face cafeaua. Gradul de măcinare trebuie să fie mai mare ca în cazul cafelei la ibric, dar nu la fel de mare ca în cazul celei la filtru. Un alt secret este ca presiunea din espressor să fie setată la aproximativ 9 bari.

 

Indiferent ce metodă de preparare vei alege pentru a-ți face cafea acasă, nu uita că esențială este calitatea ei. Cumpăra cafea proaspăt măcinată și ai grijă la gradul de măcinare, care diferă în funcție de metoda de pregătire. Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, cu siguranță vei obține și tu o cafea aromată și tare, ideală pentru diminețile în care cauți energie.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!