Acasa » Tu cate parale faci?

Tu cate parale faci?

In ultimii ani am ajutat multi prieteni si clienti sa iasa din datorii sau sa devina independenti financiar, iar un lucru interesant despre bani pe care l-am observat este ca merita sa constientizam functia lor de oglinda a personalitatii. Simplu spus, banii nu fac altceva decat sa reflecte cine suntem cu adevarat. Putini bani vor reflecta slab personalitatea. Multi bani, o vor reflecta puternic.

De aceea, pentru un om care se cunoaste pe sine, prosperitatea este intotdeauna o veste buna. Pentru unul care se ascunde in spatele unor masti, prosperitatea este o amenintare, un pericol la adresa ego-ului care va spune mereu in incercarea de a te proteja: „nu ai nevoie de bani ca sa fii tu insuti”. In realitate, nu ai nevoie nici de saracie ca sa fii tu insuti, asa ca daca tot e nerelevanta combinatia sarac-autentic sau prosper-autentic, poate ar fi de dorit sa fii prosper…

Spune adevarul

La fel ca in orice alt domeniu al vietii, primul pas pentru crestere si dezvoltare este sa stii de unde pornesti. Nu e deloc acelasi lucru sa vrei sa ajungi la Bucuresti pornind de la Urziceni, cu a vrea sa ajungi la Bucuresti de la Istanbul sau Sydney. Obiectivul este intotdeauna definit in relatia cu locul de pornire. In acelasi stil, nu e deloc acelasi lucru sa iti doresti greutatea de 65 de kilograme pornind de la 100 sau de la 55.

Definirea locului de pornire se mai numeste „stiintific” a spune adevarul, iar popular, a recunoaste „cate parale faci”. Din pacate acest lucru e mai greu de facut decat de spus, pentru simplul motiv ca Adevarul doare, mai ales cand a fost ignorat multa vreme. O fi valabil si pentru tine?

Din experienta mea de lucru cu cateva sute de oameni cu stres financiar, indiferent de nivelul de venit la care se situeaza cineva, mai exista mereu loc pentru a spune adevarul. Este suficient sa intrebi un milionar daca i se pare o investitie buna sa cumpere un yacht sau o casa de 10 milioane de euro. Imediat iti vei da seama ca sistemul sau de convingeri legate de bani e pus la incercare la fel ca acela al unui somer pe care il intrebi de ce nu-si cumpara un ceas de 1000 de euro.

Diferenta este de zerouri, nu de mecanism psihologic, iar rezultatul unui astfel de proces de recunoastere a adevarurilor tale financiare este unul fascinant.

Ce se intampla de fapt?

Incepi sa devii constient de convingerile si „povestile” pe care ti le spui legate de bani, iar asta te ajuta practic sa treci la nivelul urmator pentru ca pur si simplu stii de unde pornesti.

Practic, ca sa iti fie mai usor sa intelegi unde te afli, it propun o impartire simpla, pe 4 niveluri, a situatiei tale financiare:

Nivelul 1
Poti fi prins in datorii neperformante.

Nivelul 2
Poti fi in zona de securitate financiara.

Nivelul 3
Poti fi in zona de libertate financiara.

Nivelul 4
Poti fi in zona de prosperitate.

Iata ce iti propun. Acorda-ti cateva minute ca sa evaluezi in ce zona te afli pentru ca apoi sa stii de unde pleci in noul tau drum spre prosperitate. Strategiile de imbogatire difera in functie de locul de plecare!

Asadar:

  1. Daca ai datorii, altele decat cele dedicate investitiilor, inseamna ca te afli la nivelul 1.
  2. Daca ai economii care sa iti permita sa iti mentii stilul de viata actual in lipsa oricarui venit pentru minim 6 luni, te afli in zona de securitate financiara, adica la nivelul 2.
  3. Daca veniturile tale rezultate din investitiile pe care le-ai facut (de exemplu imobile inchiriate sau afaceri care produc un anumit profit lunar) sunt mai mari decat cheltuielile necesare mentinerii stilului de viata actual, te afli la nivelul 3. O precizare aici: aceste venituri nu sunt rezultatul muncii tale directe, ci rezultatul crearii unui sistem care produce bani FARA ca tu sa muncesti (de aceea se mai numesc venituri pasive).
  4. Daca stilul tau de viata se imbunatateste permanent, iar veniturile tale pasive cresc sa il sustina, esti la nivelul prosperitatii, adica la nivelul 4.

Acestea sunt cele 4 praguri ale banilor si este un model de lucru pe care ti-l propun ca sa iti fie mai usor sa iti dai seama „cate parale faci” pornind de la o analiza simpla.

Money Mastery

Am scris acest articol inspirat din observatiile facute in cele doua tabere Money Mastery pe care le-am facut in acest an, in care cei 60 de participanti au invatat „pe rupte” strategii financiare utile pentru depasirea fiecaruia din primele 3 niveluri. Vezi mai jos un clip video.

Clipul video nu apare in email. Da click aici pentru a intra pe site si a-l vedea!

Cat despre nivelul Prosperitatii… sa ne intalnim cu bine acolo!
Inspiratie!

P.S. Daca vrei mai mult, am creat pentru tine o oferta speciala penru participarea ta la Bootcamp. Intra aici, pe Money Mastery Bootcamp.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!