Acasa » Un alt fel de educatie financiara (II)

Pornind de la particularitatile psihologice si de comportament ale adolescentilor din ziua de azi si de la realitatea care ne spune ca educatia financiara poate fi o materie arida, voi expune cateva principii si propuneri care ar putea sa stea la baza unei noi abordari educationale.

Materie optionala sau extracuriculara

Doua dintre cele mai stresante aspecte ale vietii de elev, conform lui Elizabeth Scott (sursa), sunt temele prea multe si testele. Cauza stresului in timpul testelor este modul in care elevul va putea prezenta cunostintele acumulate, pentru a fi notat cat mai bine.

Finantele personale ar putea fi prezentate ca materie optionala sau extracuriculara (sub forma de cluburi, cercuri, axate pe diferite domenii). Faptul ca materia nu este obligatorie ar duce, paradoxal, la o atractivitate mai mare din partea elevului.

Sisteme de evaluare care sa nu implice… note

Cum spuneam mai sus, notele sunt privite de catre elev ca un element stresant. In locul notelor s-ar putea folosi sisteme de evaluare care sa ia in considerare numarul de teme abordate, numarul de ore implicate in proiecte sau in jocurile de rol educative, ajungerea la anumite niveluri in jocurile educative virtuale (vezi mai jos).

Jocul de rol si jocurile virtuale realiste

Una dintre cele mai eficiente modalitati de a invata este sa faci. Jocul de rol este bine primit de elevi si poate constitui o metoda eficienta de achizitionare a cunostintelor. De exemplu, elevul este invitat sa fie unul dintre membrii familiei care lucreaza pentru un salariu, avand in intretinere doi copii. El primeste o suma de bani, o lista de cheltuieli lunare obligatorii si o lista de cheltuieli optionale si va trebui sa-si faca un buget.

Jocurile virtuale electronice sunt extrem de eficiente pentru a achizitiona experienta intr-un anumit domeniu. Ele pot fi inspirate din cele existente actualmente (Sims, de care am mai vorbit sau Second life). Aceste MMORRG (Massively Multiplayer Online Role Play Game sau joc de rol online cu foarte multi jucatori) poate avea urmatoarele variante: esti angajat, liber profesionist, patron sau investitor. Scopul jocului este sa castigi cati mai multi bani, in rolul tau. Jocul are baza pe internet, la el putand participa zeci, sute sau chiar mii de elevi, care sa interactioneze intr-un mediu economic virtual.

Capacitatea de a face bani este recompensata prin trecerea la un alt nivel. De exemplu, din muncitor necalificat poti ajunge muncitor calificat, apoi conducator de echipa, apoi supraveghetor, ceea ce implica un salariu mai mare. Trecerea la un nou nivel poate functiona ca sistem de evaluare a cunostintelor, in loc de notele primite in mod obisnuit. Jocul poate fi jucat in cadrul orelor de finante personale, sub indrumarea profesorului, apoi acasa, in timpul dedicat „studiului individual”.

Filme documentare si artistice cu subiect economic

Exista filme extrem de interesante, atat artistice cat si documentare, care pot fi vizionate de catre elevi in timpul liber. Aceasta noua modalitate de aprofundare a cunostintelor este mult mai usor de asimilat de catre elevi decat clasica „tema de acasa”.

Concursuri de tip „Cine stie castiga”

Acest tip de concursuri pot fi realizate in mediu virtual, electronic, chiar pe internet, luand ca model concursul „Conquiztador”. Pot fi implicati elevii dintr-o clasa, dintr-o scoala sau din intreaga tara. Se pot organiza campionate locale, orasenesti, judetene sau nationale, individuale sau inter-scolare.

Concursuri de investitii

Se pot organiza concursuri de investitii virtuale, la bursa de actiuni, de marfuri sau de derivate, folosind cotatiile reale in cadrul platformelor demonstrative care sunt puse la dispozitie de brokeri. Aceste concursuri pot fi, de asemenea, la nivel local (pe scoala) sau national.

Initiative antreprenoriale

Elevii pot deschide, sub supravegherea profesorilor de specialitate, in cadrul legal specific, mici afaceri, in diferite domenii, de la servicii la productie. Acest gen de activitate se preteaza deosebit de bine in cadrul cercurilor cu tematica antreprenoriala.

Seminarii cu patroni si investitori

Pot fi organizate seminarii avand ca invitati patroni si investitori locali care pot povesti din experienta personala pentru a constitui modele cu care sa relationeze elevii.

Seminarii cu specialisti in HR

Specialistii de resurse umane pot tine cursuri specializate de orientare profesionala in care sa invete elevii cum sa-si alcatuiasca un CV si cum sa participe la un interviu.

Concluzii

Dupa cum vedeti, toate ideile prezentate mai sus sunt neconventionale si par sa fie desprinse mai mult din experimente pedagogice decat din modelul scolar. Pe de alta parte, cred cu tarie ca doar o abordare ingenioasa si curajoasa, a unui nou sistem educational, adaptat particularitatii tanarului de azi, poate creste interesul pentru finantele personale si poate insera un bagaj minim de cunostinte care mai departe sa trezeasca interesul tanarului pentru a se dezvolta intr-o anumita directie sau in alta.

Acest gen de educatie nu urmareste sa produca doar patroni si investitori, ci ii face pe tineri sa se implice in a juca toate rolurile, inclusiv cele de investitor sau patron, nu numai cele de angajat si liber profesionist. Numai asa ei vor putea sa aleaga in mod constient si sa faca banii intr-un mod care se potriveste cu personalitatea lor.

De asemenea, punand elevii in situatii extrem de asemanatoare cu cele reale (prin jocurile de rol si jocurile multi-player) ei vor putea sa inteleaga ca banii se cheltuie mult mai usor decat se fac si ca gestionarea banilor trebuie sa se realizeze constient, conform unui plan, pentru ca altfel consecintele pot fi dezastruoase, atat pe termen scurt cat mai ales pe termen lung.

Sunt sigur ca asemenea metode educationale vor fi bine primite de tineri care sunt deschisi la provocari si care vor sa invete activ si intr-un mod cat mai relaxat. Ei vor asimila mult mai usor si mai temeinic concepte care altfel pot fi lipsite de orice atractie, chiar plictisitoare, daca sunt predate in modul clasic.

Nu stiu cat de repede si in ce masura aceste metode vor fi puse in practica in sistemul scolar, dar va pot spune ca le voi promova in cadrul proiectului AVANTAJ LA START, oferind tinerilor sansa de a face din procesul de invatare o experienta interactiva, fascinanta.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Intr-adevar, ar fi interesant sa se introduca o materie optionala despre educatia financiara, si chiar si despre dezvoltare personala.

    Ai foarte mare dreptate. Jocul este probabil cea mai buna metoda de invatare. Chiar si MMORPG-urile ar fi o metoda buna, desi ma gandesc ca-i usor sa se ajunga in cealalta extrema, in care mai mult te joci, decat inveti principii financiare.

    Tu ai enumerat mult idei interesante aici, pacat ca nu cred ca or sa tina cont de ele cei de la ministerul educatiei :) Poate ar trebui sa le propui lor direct :)

  2. Super idei, bine sintetizate, nu neaparat neconventionale ci din ce in ce mai conventionale, doar ca nu prea are cine sa le puna in practica (Ma refer la cei in masura sa ii invete pe copii /adolescenti aceste lucruri).
    Pe de alta parte nimic nu ne este dat sa ne imaginam fara a deveni realitate.
    Proiectul tau „Avantaj la start” este un semn ca lucrurile incep sa se miste. Pentru ca totul incepe cu o initiativa. Mult succes!

  3. @Iulian

    nu mi-as face probleme daca tinerii ar juca prea multe MMORPG de finante personale sau investitii, ci daca nu ar juca deloc :)

    iar daca nu va vrea ministerul invatamantului sa introduca asemenea propuneri in sistemul de invatamant, ele pot fi oferite tinerilor gratuit, de catre ong-uri…de exemplu :)

  4. @Mihai B.

    sunt sigur ca s-ar gasi antreprenori si investitori, in fiecare mare oras, care sa tina din cand in cand seminarii pentru tinerii din licee. in momentul in care se pune pe picioare un sistem organizat, se vor gasi destule persoane care vor dori sa ajute…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!