Meseria de contabil nu este usoara, insa exista oameni care au inclinatie naturala pentru cifre si o pot face fara prea mari probleme. Cei care aleg sa fie contabili pot avea un trai peste medie si pot descoperi o multime de avantaje, insa pana acolo trebuie sa stie ca procesul este unul destul de dificil.
Ce trebuie stiut despre meseria de contabil?
- Se poate face doar dupa studii serioase. Conform celor de la Regnskabsprogrammerne.dk, un contabil trebuie sa aiba studii, diplome si experienta. Este adevarat ca se poate face contabilitate si fara studii superioare si de specialitate, insa doar pana la un anumit punct.
Dupa studii, experienta trebuie sa fie focusul. Foarte multi absolventi de ASE sau de facultati contabile nu isi gasesc un job pentru ca nu au experienta.
Din fericire, experienta poate fi obtinuta destul de usor. Din nefericire, implica venituri mici sau chiar inexistente. Orice incepator insa, poate sa caute un program gratuit de contabilitate pentru o singura afacere (Regnskabsprogrammerne.dk/gratis-regnskabsprogram/til-enkeltmandsvirksomhed) si sa isi ofere serviciile firmelor mici pentru costuri mai mici decat cele ale pietii sau chiar gratuit. In felul acesta se obtine o experienta cu programele de contabilitate, pot fi descoperiti cei mai buni furnizori de software contabil (Regnskabsprogrammerne.dk/billy-vs-dinero) si se poate contura o evolutie in ceea ce priveste cunostintele.
- Necesita citirea codului fiscal si o atentie sporita la noutatile din acesta. Codul fiscal este sablonul dupa care se ghideaza toti contabilii. Este stufos, este greoi si nu tocmai atractiv, insa este esential pentru un contabil care doreste sa aiba cunostinte cat mai vaste.
- Necesita o pregatire continua. Chiar si dupa angajare, orice contabil profesionist trebuie sa se pregateasca si sa invete. Contabilitatea este un domeniu dinamic, in care apare mereu ceva nou. Tocmai de aceea, chiar si in timpul liber trebuie sa se studieze programele de contabilitate, sa se caute forumuri cu dileme contabile si sa se studieze noutatile din domeniu.
- Un contabil trebuie sa fie imun la stres. Este aproape cert faptul ca meseria de contabil implica si o doza mare de stres. De multe ori calculele pot fi gresite iar alteori pot aparea erori cauzate de neatentie. Este bine sa existe o rezistenta mare la stres, dar in acelasi timp sa se foloseasca toate instrumentele care il pot elimina. Programele contabile, site-urile si forumurile de contabilitate unde se ofera informatii valoroase sau persoanele din domeniu care pot ajuta la nevoie, sunt aceste instrumente.
Care sunt abilitatile pe care trebuie sa le aiba un contabil?
Cei care doresc sa fie contabili trebuie sa aiba mai mult decat afinitatea pentru cifre. Printre calitatile esentiale ale celor care au o astfel de meserie se numara si urmatoarele: capacitatea de comunicare, capacitatea de a gestiona corect timpul, seriozitatea si corectitudinea, concentrarea pe micile detalii si creativitatea extrema. De foarte multe ori, creativitatea poate sa rezolve situatii aparent imposibil de rezolvat si poate sa faca diferenta intre un contabil de foarte buna calitate si un contabil mediocru sau slab.