Acasa » Ziua in care ai nostri au rezistat

Ziua in care ai nostri au rezistat

In vara lui 1917 a fost un moment pe care foarte multi romani nu il constientizeaza. Si atunci, ca si acum de altfel, politicienii bagau tara in bucluc fara a se gandi daca avem cu ce sustine o campanie militara.

Miza era recucerirea Ardealului si apoi orientarea spre zona Arad-Timisoara. Entuziasmul initial ne-a facut sa cucerim orase precum Brasov, Sibiu si Cluj-Napoca. Partea proasta e ca au intrat nemtii in razboi si i-au ajutat pe austro-ungari. Soldatii romani si-au vazut risipita toata munca de pana atunci. Vestile rele nu s-au oprit insa aici. Armata germana a continuat asaltul asupra teritoriului romanesc. In toamna lui 1916 Bucurestiul a cazut. Toata administratia regala, regele Ferdinand I si sotia sa, regina Maria s-au adapostit la Iasi. Singura care nu cedase era Moldova. Asta era harta tarii.

Focsaniul meu a cazut chiar in ziua de Craciun a anului 1916. Era 25 decembrie cand feldmaresalul Mackensen a promis ca in 2 saptamani isi vor bea cafeaua la Iasi. Asta ar fi insemnat stergerea Romaniei de pe harta lumii.

Niciodata n-au trecut de Marasesti, 25 de kilometri mai incolo de Focsani. Astazi, acolo se afla un impunator si uitat de lume mausoleu. Acesta se afla pe locul in care capitanul de mitraliori, Ignat (batalionul sau avea 4 mitraliere cu care trebuia sa le tina piept sutelor de guri de foc nemtesti) a dat celebrul ordin de atac la baioneta impotriva barajului de mitraliere ale adversarilor.

Atac ce i-a facut pe nemti sa exclame mai tarziu: “voi ati invins acolo pentru ca n-ati fost in toate mintile, nu stiati regulile razboiului!” Romanii nu stiau regulile razboiului. Dar stiau ca daca vor ceda acolo, totul s-a terminat pentru generatiile viitoare.

Sigur ca in ziua de astazi, aflati la adapostul messenger-ului, twitter-ului sau facebook-ului ne e usor sa dam replici de genul: “hai ca n-a fost chiar asa, e o privire prea dramatica, nu de acel moment a depins viitorul tarii”. Da, stiu. E incomod sa ne gandim la astfel de imagini din istoria noastra. De fapt, ce naiba! Azi nu mai e la moda sa vorbesti despre istorie.

Azi ne gasim tot felul de scuze, acuzam “destinul nefavorabil” si credem ca noi traversam cele mai grele timpuri posibile. Suntem mai comozi decat vrem sa recunoastem.

Reclamele la meciurile echipelor romanesti cam in orice sport suna: ”sa nu mai luam bataie de fiecare data”. Singuri ne pozitionam intr-o lumina nefavorabila si punem legea atractiei sa lucreze in defavoarea noastra.

De ce sa tot cautam exemple negative, cand avem foarte multe lucruri frumoase la care sa ne raportam? Si nu ma refer aici la rapoartele comuniste in care totul era roz. Ci la faptele concrete, reale, palpabile si dovedite din existenta poporului nostru.

Uneori, te uiti la TV si vezi ca parca totul se prabuseste asupra tarii tale. Dar apoi apesi telecomanda, inchizi monumentul de negativism, te lasi pe spate in fotoliu si zambesti. Iti aduci aminte de ziua in care ai nostri au rezistat.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Ovidiu, eu vorbesc cu istorie ori de cate ori se poate; si multi ma ironizeaza, dar si multi ma iubesc. Poate nu sunt in toate mintile! :) !!! Orice fel de istorie, cea pe care o traim azi, care a fost ieri sau alaltaieri, din miturile care candva au fost istorie…
    Si nu mi pare rau.
    Si ori de cate ori imi amintesc de Marasesti imi vin lacrimile in ochi. Si nu mi-e rusine.
    Pt. ca nu vreau sa mi fie.
    De fapt, toti luptam, fiecare in felul nostru. Eu numesc acest fel de lupta – munca.
    Exista mult dispret in lume pentru cei care diversifica cuvantul ‘lucru’, sau altul: ‘munca’… Lumea musteste de dispret, lumii ii este rusine sa si arate durerea si de aceea isi arata dispretul. Cred eu. In spatele dispretului este intotdeauna o neputinta, o durere. Dar pana cand nu vom invata sa respectam durerea, a noastra, a tuturor, ne vom lupta in toti Marasestii vietii noastre de zi cu zi……

  2. Buna OVidiu !
    M-am bucurat enorm cand am citit randurile de mai sus !!!
    Daca citesti superficial articolul te miri cum o persoana asa de tanara face referire la o pagina glorioasa a unei „indepartate” istorii. Dar daca il mai citesti o data si inca o data si daca mai citesti si https://empower.ro/autori/ovidiu-miron/, atunci totul are o explicatie !!! Ma buccur ca inca mai sunt oameni in ziua de azi ce gandesc lucid si puna mai presus de bani si alte valori !!! Spun aceste lucruri deoarece, asa cum ai spus, daca deschizi tv vezi aproape peste tot spaga, corutie, bani colorati, grupuri de interese….. Aceii eroi care „au inventat linia” Marasti-Marasesti-Oituz nu stau de spaga, coruptie si alte „minunatii” ale lumii moderne…ei stiau doar ca „PE AICI NU SE TRECE” !!! De aceea ma bucur ca mai exista oameni care folosesc istoria pentru a corecta prezentul !!!! Eu sunt din Focsani si inteleg ceea ce simti cand vorbesti despre Marasesti !!!!
    Dar cred ca tot ceea ce se intampla in Romania (si nu numai) este normal !!! Asa cum spune SN Lazarev in „Diagnosticarea Karmei”, oamenirea trebuie sa primeasca o portie de viitor… dar viitorul este altfel decat vremurile prezente… si pentru a putea primi si suporta viitorul trebuie sa se produca evenimente ce vor zdruncina conceptia despre lume si viata…trebuie sa fie dezastre naturale si sociale… trebuie sa se intample o prabusire a vietii….in aceasta situatie oamenii au ca singura alternativa intoarcerea la Divinite, la Iubire si Lumina !!!
    Doar aspirand la Divinitate si imprastiind Iubire si Lumina in jurul nostru putem accesa Viitorul !!! Asa spune SN Lazarev …si eu subscriu…..
    Va doresc la toti tot binele din lume !!!
    GOD BLESS YOU !
    THE LOVE AND THE LIGHT BE WITH YOU !
    eduard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!