Spuneam saptamana trecuta ca Steven Strogatz si alti cercetatori au observat un mecanism natural, unificator, care explica de ce teoria celor 6 grade de separatie era observata in mai multe sisteme.
Steven Strogatz si Duncan Watts au facut studii asupra conectivitatii in trei retele: doua naturale si una creata de om (o retea de actori, reteaua neuronala a viermelui C. Elegans, reteaua de energie a Statelor Unite). Concluzia lor a fost ca acestor sisteme li se aplica principiile „small world”, putand sa ajungi din orice punct in oricare altul.
Pentru reteaua de actori, rezultatele aratau chiar ca cca 90% dintre actorii din intreaga istorie a filmului au un Numar Bacon (numarul de actori interpusi pe lantul cunostintelor intre actorul respectiv si actorul Kevin Bacon) de 4 sau mai putin.
Ce inseamna „C. Elegans”? C.Elegans (Caenorhabditis Elegans) este o vietate din clasa Nematode (viermi cilindrici) – organism multicelular, lung de aprox. 1 mm, care traieste in solurile din zonele temperate. Aceasta este vietatea despre care omenirea pare sa cunoasca cele mai multe lucruri.
Cel putin doua premii Nobel in medicina (in 2002 si 2006) se datoreaza cercetarilor facute pe acest vierme, concluziile fiind extinse la om. Reteaua formata din cei 302 neuroni de la C. Elegans este singura retea de neuroni complet „cartografiata”, fiind o mina de aur pentru cei ce studiaza procesele ce se deruleaza la nivel neuronal.
In noiembrie 2008 s-au publicat concluziile unui studiu referitor la limitele de scalabilitate ale Internetului. Marian Boguna, Dmitri Krioukov si Kimberly Claffy au identificat un model matematic numit „spatiu metric ascuns” care ar putea sa explice fenomenele de tip „small world” si relatia lor cu retelele naturale si cele create de om (limbajul uman, transmiterea genelor, retelele neuronale).
Identificarea unui asemenea spatiu ascuns va permite inovatii majore care, la randul lor, vor permite depasirea problemelor cu care se confrunta acum infrastructura Internetului. Dar, motivul pentru care va expun aceste lucruri este acela ca Dmitri Krioukov ajunsese la urmatoarea concluzie deosebit de interesanta:
O mare majoritate de retele complexe au forme asemanatoare. Ele au forme asemanatoare nu din intamplare, ci probabil pentru ca au evoluat toate catre structuri care maximizeaza eficienta in conformitate cu functia lor principala, iar aceasta functie este comunicarea.
Inainte sa tragem niste concluzii partiale, mai vreau sa mentionez numele unui cercetator de origina romana din Statele Unite – Adrian Bejan, profesor de inginerie mecanica (chiar si la intalnirea Empower Live discutasem cu o persoana din audienta).
Teoria lui (Teoria constructala) indica faptul ca structurile naturale ori create de om (cum ar fi bazinele hidrografice, ramurile si radacinile copacilor, caile aeriene ale plamanilor, traficul urban, retelele sociale etc) ajung la forme identice, ca urmare a unui proces de evolutie care urmareste, in timp, maximizarea fluxurilor. Pe masura ce capteaza din ce in ce mai multa atentie, teoria tinde sa modifice din ce in ce mai mult modelele de intelegere din diferite domenii, fiind considerata „teoria secolului” trecut.
Pe baza celor de mai sus, putem concluziona ca fenomenele de tip „small world” se aplica retelelor naturale sau create de om.
Numarul mediu de grade de separatie: 6
Unul dintre acestea este numarul mediu de grade de separatie de cca 6. Daca „6 degrees of separation” se aplica sistemului nervos la C. Elegans, probabil ca se aplica si altor sisteme nervoase, chiar daca la om va fi imposibil sa cartografiem atatea miliarde de neuroni. De aici decurg o serie de implicatii:
- daca ai uitat ceva, probabil ca esti cu gandul la cca 5 „noduri” distanta (in medie, in linie dreapta) de sinapsa respectiva;
- intre oricare doua concepte (ne-legate pana acum direct) din mintea ta se afla, intercalate, in medie, 5 alte concepte conectate unul de celalalt;
- intre gandul tau din momentul acesta si gandul tau de acum exact un an sunt, in medie, 5 alte concepte conectate unul de celalalt; :)
- intre o amintire si un produs al imaginatiei (neconectate anterior) sunt, in medie, 5 idei interconectate;
- te afli, in medie, la 6 grade de separatie de persoana care va accepta ideea ta traznita (sau pe care cei din jurul tau o vad irealizabila);
- intre gandurile a doua persoane (care nu au comunicat in ultimele macar cateva minute) nu sunt nici mai mult nici mai putin decat, in medie, 5 concepte intercalate (cu conditia, care poate fi verificata la sfarsit, ca fiecare dintre persoane sa cunoasca semnificatia conceptului la care se gandea celalalt). Asta chiar ar fi nemaipomenit de incercat!
Va las sa meditati… Ne reintalnim peste o saptamana!
2 răspunsuri
prin extrapolare, as putea spune ca daca ma confrunt acum cu o problema, solutia se afla la cel mult 5 `pasi` distanta?!
practic, cu orice as incepe rezolvarea unei probleme, daca sunt perseverent, caut solutii si trec la actiune, pana la urma gasesc si solutia (sau o solutie)?
hmmm, suna bine :)
Da. Daca incerci in directia in care crezi ca se afla rezolvarea, „peste” 5 concepte ai sa dai probabil de unul foarte bun.
Dar cred ca este mai bine sa incerci numai cu cele foarte bune! Adica, in loc sa-l consideri pe acesta din urma ca fiind solutia dorita (doar pentru ca iti placea), mai bine il consideri doar primul „pas” si mai faci inca 5 asemenea pasi (in total ar fi 5×5=25).
Brian Tracy are alta idee: sa incerci sa gasesti 20 de posibile solutii la situatia ta. Deseori, cea de-a 20-a le va intrece pe celelalte la un loc.
Si (din proprie experienta zic asta) se mai intampla ceva foarte important: la 20 de solutii furnizate, au loc cam trei-patru schimbari de perspectiva; practic spargi niste bariere, dincolo de care realizezi ca poti manipula altfel elementele.