Acasa » Pruna si destinul

Stiu ca nu aveti rabdare si ca vreti sa trecem la tehnici. Acesta este ultimul articol in care vom discuta numai chestiuni generale despre creativitate si va propun un puzzle. Un exercitiu in care veti gasi sensul abia la sfarsit.

Ma gandeam cum sa accentuez importanta proceselor inventiv-creative aducand in acelasi timp mai mult pragmatism decat metafora si, initial, am crezut ca ar fi potrivit sa (ma) intreb la ce foloseste creativitatea.

Apoi (si banuiesc ca acum ne trec tuturor enumerari de domenii prin minte) am realizat ca ar fi mai usor sa vad, mai degraba, care sunt domeniile in care ea nu foloseste. Ei bine, am avut un gol in minte. Si inca il mai am. Nu am gasit nici macar un singur asemenea domeniu. Chiar va provoc sa-mi spuneti daca exista vreo arie a existentei umane in care creativitatea sa nu-si aduca sau sa nu-si fi adus vreo contributie notabila!

Proiectul numit Viata

De fapt, problema pusa ca mai inainte ar putea sa denote superficialitate. De ce? Pentru ca, in ce priveste creativitatea si inventivitatea, cred ca este vorba mai mult despre efect si calitate decat despre numar si cantitate. Poate ar fi mai intelept sa ne intrebam cum anume ne ajuta creativitatea sa realizam acest proiect pe care il numim Viata.

Optiunile si destinul

La un moment dat in facultate, profesorul de psihologie organizationala ne-a spus ceva pentru care nu am sa-l uit niciodata. „Orice problema de complexitate medie are cca 5-6 solutii. Daca te opresti la prima, sunt sanse mari sa pierzi din vedere factori importanti!”

Cum, in viata, situatiile cu care ne intalnim sunt de cele mai multe ori macar medii ca si complexitate, atunci ar trebui sa gasim cel putin 5-6 cai de rezolvare pentru fiecare si abia apoi sa alegem. In caz contrar, inseamna ca nu am luat in considerare indeajunsi factori, iar solutia aleasa are sanse mari sa nu fie cea mai eficace, sau chiar sa nu fie valida.

Ce fac oamenii in mod obisnuit atunci cand se confrunta cu diferite probleme? De cele mai multe ori, se opresc la prima solutie care le vine in minte. Atentie! Nu procedati asa! Evident, nu este neaparat si cea mai buna. Problema aici se reduce, de fapt, la cum anume percepi ideea de problema. Este ceva de moment sau ma va afecta intreaga viata?

Orice decizie pe care o luam ne afecteaza intreaga viata

Pentru ca o decizie, oricare ar fi ea, genereaza o directie si o deplasare in directia respectiva. Nimic din ce traiesc si decid nu este prea putin important incat sa-mi permit sa fiu nepasator, neglijent, sa evit efortul de a gandi (si de a gandi creativ). Nu pot sa-mi permit sa derapez si sa o iau pe aratura, spre nu-stiu-ce, cand eu vreau sa ajung in varful piramidei.

Daca o persoana vede in fiecare situatie (cu un oarecare grad de dificultate) mai multe posibilitati, iar eu nu vad decat una, este evident ca acea persoana, alegand-o pe cea mai buna dintre ele, va obtine mai mult de pe urma situatiilor respective si va avansa mai repede si mai bine catre realizarea obiectivelor importante. Poate ca aceleasi obiective importante mi le propusesem si eu dar, la fiecare moment de decizie, pierd cate un pas ori chiar mai multi.

Creativitatea ne ofera optiuni

In masura in care este folosita, exersata, imbunatatita. Iar optiunile ne imbogatesc viata! De aceea ne batem capul cu tema aceasta.

… va intrebati probabil de ce s-a numit articolul „Pruna si destinul”. Pentru ca pe domnul profesor despre care am povestit il chema Pruna. Totusi, este de la sine inteles ca sensul articolului se ascunde in cuprinsul sau, nu in asocierea surprinzatoare.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

10 răspunsuri

  1. Cel care nu foloseste creativitatea pentru a-si imbunatati viata, va ramane la un stadiu cel mult mediocru. Va orbecai in oceanul frustrarii.

    Domnul profesor Pruna are mare dreptate :) .

  2. Societatea, prin educatia ce o primim, ne da cate o solutie la fiecare probkema. A gasi celelalte 4-5-X soluţii tine de inteligenta emotionala a fiecaruia, ca si alegerea celei mai optime dintre ele, functie de alte conditii conjuncturale.

  3. Radu, aici lucrurile capata complexitate. Eu am o vorba: cel putin 80% din fericirea unui om depinde de comunicare. Pentru ca fericirea vine cu, prin si de la celilalti.
    Bineinteles, conteaza mult sa stii sa comunici eficient, sa te poti adapta, sa poti colabora. In acest plan, evident, se pune accent pe inteligenta emotionala. La nivelul interactiunii, o calitate slaba a proceselor gandire, creativitate-inventivitate, comunicare, precum si perceptiile distorsionate despre sine nu pot produce decat „solutii” inadecvate, ineficiente, sau nu indeajuns de eficiente. De principiu, insa, in situatii de interactiune, resursele (interioare) existente, capacitatile si abilitatile sunt la nivele ridicate; accentul cade pe cum pot fi acestea „imbinate” – dat fiind ca apartin unor diferiti indivizi, ceea ce presupune comunicare. In mod normal, in asemenea situatii, solutiile ar trebui sa fie mai accesibile, mai usor de identificat.
    Pe de alta parte, de data aceasta legat de comunicarea cu tine insuti, in situatii de „stand alone”, desi ar fi gresit sa neglijam impactul inteligentei emotionale, as spune ca rolul ei nu mai este unul hotarator. In asemena contexte, capata importanta crescuta cunoasterea contextului, procesul gandirii, modul in care stii sa folosesti resursele interioare, experienta, modul in care reusesti sa gasesti resursele de care ai nevoie. Cand esti „de unul singur”, capacitatea si abilitatea de a vedea mai multe solutii in contextul ce presupune o rezolvare determina o probabilitate crescuta de reusita, de randament optim. De aceea vorbesc despre asta ca o necesitate.
    Oamenii, in general, tind sa se opreasca la prima solutie pe care o vad. Din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul ca noi cautam permanent confortul cu cat mai putin efort depus, vrem sa terminam cat mai repede cu „problemele”, vrem sa ajungem cat mai repede la starea de liniste „de dupa”. La nivel mai profund, este o chestiune de „placere pe termen scurt” vs. „placere pe termen lung”. Cei asa numiti „pleasure delayer” au vointa si diciplina necesara de a plati cu „short term pain” pentru „long term gain”. Ei sunt aceia care obtin cel mai mult de la situatii, ei sunt aceia care depun toate eforturile necesare (inclusiv gandire), ei sunt aceia care in final obtin cel mai mult de la viata.
    In final, viata e o chestiune de alegere, de alegeri. Vine intrebarea: „Sa alegi din ce?” Pana la urma urmei, o singura solutie (adica prima) nu inseamna o alegere de loc.

  4. @ Octav

    aminarea recompensei („plesure delayer” cum ii zici tu) este unul din pilonii in reusita din finantele personale. un exemplu de particularizare a unui principiu general :)

  5. Waw!!!!!!…..Articolul e super!!!!!!…..

    Adica, vreau sa spun ca in fiecare propozitie sau fraza gasesc niste lucruri absolut interesante.

    “Orice problema de complexitate medie are cca 5-6 solutii. Daca te opresti la prima, sunt sanse mari sa pierzi din vedere factori importanti!”

    M-a pus serios pe ganduri.Adica, stiu ca de mai multe ori m-am confruntat cu niste situatii, si cum mie imi place sa caut solutii in orice problema, le gaseam.Insa de cateva ori aveam un sentiment de retinere in aplicarea acelei solutii.Hmmm..dar acum…ca pot cauta mai multe deodata, si sa fac o selectie apoi, suna provocator!!!!..si imi place!!!

    Bineinteles tot articolul imi place, si as putea sa scriu despre ce cred despre el minimum minimorum 30-40 de randuri.

    „minimum minimorum „..e vorba profesoarei mele de franceza, si ma amuza de fiecare data cand il foloseste.

  6. @Exthauhelmet
    Ma bucur mult ca ti-a placut articolul! Dar mai mult ma bucura ca-l gasesti util! Iti recomand si comentariile pe care le postez ca raspunsuri. Nu numai aici, ci si la unele din articolele colegilor de pe empower.
    Daca vrei sa discutam, sunt aici! Si sunt convins ca fiecare din noi va invata din asemenea discutii.
    Vor urma si alte articole, sper eu cel putin la fel de interesante!
    Iti multumesc mult pentru aprecieri!

    Chestia de care mi-ai spus, cu unele indoieli cand venea vorba sa alegi dintre mai multe solutii, ma duce cu gandul la un alt articol. Despre externalizarea problemei. Poate va fi chiar acum, Vineri. Iti multumesc pentru feed-back!

  7. Bineinteles ca il gasesc util!..
    Am sa citesc si alte articole de ale tale, precum si comentariile.

    Abia astept urmatorul articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!