Pruna si destinul
Stiu ca nu aveti rabdare si ca vreti sa trecem la tehnici. Acesta este ultimul articol in care vom discuta numai chestiuni generale despre creativitate si va propun un puzzle. Un exercitiu in care veti gasi sensul abia la sfarsit.
Ma gandeam cum sa accentuez importanta proceselor inventiv-creative aducand in acelasi timp mai mult pragmatism decat metafora si, initial, am crezut ca ar fi potrivit sa (ma) intreb la ce foloseste creativitatea.
Apoi (si banuiesc ca acum ne trec tuturor enumerari de domenii prin minte) am realizat ca ar fi mai usor sa vad, mai degraba, care sunt domeniile in care ea nu foloseste. Ei bine, am avut un gol in minte. Si inca il mai am. Nu am gasit nici macar un singur asemenea domeniu. Chiar va provoc sa-mi spuneti daca exista vreo arie a existentei umane in care creativitatea sa nu-si aduca sau sa nu-si fi adus vreo contributie notabila!
Proiectul numit Viata
De fapt, problema pusa ca mai inainte ar putea sa denote superficialitate. De ce? Pentru ca, in ce priveste creativitatea si inventivitatea, cred ca este vorba mai mult despre efect si calitate decat despre numar si cantitate. Poate ar fi mai intelept sa ne intrebam cum anume ne ajuta creativitatea sa realizam acest proiect pe care il numim Viata.
Optiunile si destinul
La un moment dat in facultate, profesorul de psihologie organizationala ne-a spus ceva pentru care nu am sa-l uit niciodata. „Orice problema de complexitate medie are cca 5-6 solutii. Daca te opresti la prima, sunt sanse mari sa pierzi din vedere factori importanti!”
Cum, in viata, situatiile cu care ne intalnim sunt de cele mai multe ori macar medii ca si complexitate, atunci ar trebui sa gasim cel putin 5-6 cai de rezolvare pentru fiecare si abia apoi sa alegem. In caz contrar, inseamna ca nu am luat in considerare indeajunsi factori, iar solutia aleasa are sanse mari sa nu fie cea mai eficace, sau chiar sa nu fie valida.
Ce fac oamenii in mod obisnuit atunci cand se confrunta cu diferite probleme? De cele mai multe ori, se opresc la prima solutie care le vine in minte. Atentie! Nu procedati asa! Evident, nu este neaparat si cea mai buna. Problema aici se reduce, de fapt, la cum anume percepi ideea de problema. Este ceva de moment sau ma va afecta intreaga viata?
Orice decizie pe care o luam ne afecteaza intreaga viata
Pentru ca o decizie, oricare ar fi ea, genereaza o directie si o deplasare in directia respectiva. Nimic din ce traiesc si decid nu este prea putin important incat sa-mi permit sa fiu nepasator, neglijent, sa evit efortul de a gandi (si de a gandi creativ). Nu pot sa-mi permit sa derapez si sa o iau pe aratura, spre nu-stiu-ce, cand eu vreau sa ajung in varful piramidei.
Daca o persoana vede in fiecare situatie (cu un oarecare grad de dificultate) mai multe posibilitati, iar eu nu vad decat una, este evident ca acea persoana, alegand-o pe cea mai buna dintre ele, va obtine mai mult de pe urma situatiilor respective si va avansa mai repede si mai bine catre realizarea obiectivelor importante. Poate ca aceleasi obiective importante mi le propusesem si eu dar, la fiecare moment de decizie, pierd cate un pas ori chiar mai multi.
Creativitatea ne ofera optiuni
In masura in care este folosita, exersata, imbunatatita. Iar optiunile ne imbogatesc viata! De aceea ne batem capul cu tema aceasta.
… va intrebati probabil de ce s-a numit articolul „Pruna si destinul”. Pentru ca pe domnul profesor despre care am povestit il chema Pruna. Totusi, este de la sine inteles ca sensul articolului se ascunde in cuprinsul sau, nu in asocierea surprinzatoare.