Acasa » Sase grade de separatie in inovatie

Este o moda in conceptia de afaceri din America sa pregateasca intalniri ale unor persoane/personalitati/branduri care, mai inainte, au avut succes separat. Este nevoie sa vii cu ceva nou chiar daca ai dat lovitura anterior (sau cu atat mai mult pentru ca lumea se va intreba ce mai urmeaza acum astfel incat sa fie “the ultimate success”).

Asemenea “intalniri” sunt puse in scena in diferite domenii: muzica (doi interpreti recunoscuti isi unesc talentul intr-o noua productie muzicala, ex. – Mariah Carey ft. Snoop Dog), film (personaje care au spart box office-ul apar in acelasi film, ex. – Alien vs. Predator, Batman vs. Superman, Monsters vs. Aliens), servicii (in telefonia mobila aparuse un model Ferrari-Motorola V9) si altele.

Tot un “featuring” v-am pregatit si eu astazi pentru a arata cum poate fi folosit conceptul de “grad de separatie” in inovatie.

Mind Map ft. Six degrees of separation

Pentru aceasta intalnire, vom folosi o harta mentala simpla, facuta in joaca, in care nu s-a urmarit sistematic o organizare anume, ci doar a inlantui niste concepte, pe masura ce apareau asocieri.

Mind Mapping-ul poate fi folosit in notare, invatare, structurare-organizare, amintire, prezentare, planificare, intelegere, problem solving, creativitate, inovatie.

Vinerea care tocmai a trecut, plecand de la munca, am trecut prin campusul Politehnicii. Intr-o zona cu terenuri de baschet se desfasura un concurs de streetball. Pornind de la ideea de joc cu mingea a iesit urmatoarea harta:

Mind Map - Joc cu mingea
Mind Map - Joc cu mingea

Am dezvoltat-o numai in doua directii, doar ca exemplu. Intr-o harta mentala care urmareste asocierile libere de cuvinte nu exista “bine” si “gresit”. Exista doar frumusete. Ea reflecta pe un suport ceea ce are loc la nivelul creierului.

De la ideea de joc cu mingea, am enumerat cateva dintre jocuri. Am plecat apoi pe “ramura” tenis. Prima asociere a fost “concurs”, cu ramurile “puncte”, “calificare”, “trofeu”. De la “trofeu”, am ajuns cu gandul la “cupa” si “glorie”, dar si la “vanatoare”, iar “gloria” m-a dus cu gandul la “istorie”. Nu am sa reiau tot procesul pentru simplul fapt ca este vizibil si este foarte simplu de inteles. Toata harta nu a luat decat cateva minute.

A se nota, totusi, ca plecand pe subramura “tip” (adica pe ideea de clasificare a tipurilor de tenis), am ajuns la “racheta”, apoi la “zbor” si “pilot”. Si va dati seama ca harta respectiva poate continua la nesfarsit! (Va mai amintiti de principiul Connezione?)

Acum a venit momentul sa manipulam elementele hartii, prin combinarea lor.

Principiul este urmatorul: cuvintele alaturate au grad ridicat de conectivitate, dar grad redus de noutate daca sunt combinate. Cuvintele departate au grad redus de conectivitate, dar – prin combinare – dau un produs cu grad ridicat de noutate.

Ce va propun este sa “priviti” elemente care se afla la o departare de 5-6 grade de separatie, sau chiar mai mult. (Pentru simplificarea procesului, este mai usor ca – dupa ce am facut harta – sa consideram cuvintele apartinand de noduri si nu de linii!)

De la “combustibili” pot sa ajung la “tenis”, la “joc”, la “concurs”, la “trofeu”. Daca as lucra in domeniul energiei neconventionale, aceste asocieri m-ar aduce la intrebarea: “Cum as putea sa fac astfel incat un concurs de tenis sa furnizeze energie neconventionala?”.

Poate ca ar putea fi imaginate modalitati prin care suprafata de joc si scaunele spectatorilor ar putea prelua presiunea si ar putea-o transforma in energie. Daca as lucra in marketing pentru un furnizor de combustibili, as putea sa iau in calcul sponsorizarea unui turneu de tenis. Asocierea “combustibili”-”concurs” ar putea sa ma duca la ideea de a organiza un concurs de idei cu privire la combustibili neconventionali. Si asa mai departe.

Combinarea elementelor “tenis” – “pilot” m-ar putea duce cu gandul la organizarea unui concurs de tenis pentru piloti, sau la care pilotii sa aiba intrare libera. De asemenea, as putea sa retin din termenul de “pilot” acel sens de “episod initial dintr-un serial” si sa ma gandesc cum as putea realiza un serial despre acest sport, ori despre o personalitate a acestui sport.

Poate ca studiez posibilitatea de a transmite turneul de tenis astfel incat sa fie privit chiar si de pasagerii avioanelor, ori poate ca las frau liber imaginatiei si caut posibilitati de a pune in scena un concurs asemanator tenisului la care sa participe piloti aflati in zbor. Intotdeauna trebuie sondate ambele sensuri ale asocierii de cuvinte.

Dar ce ziceti de asocierile “basket” – “camp”, “basket” – “picior”, “basket” – “masa”. Cum ar fi sa se joace basket pe iarba? Dar basket in care sa fie permisa si atingerea mingii cu piciorul? Dar basket de masa? :)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!