Pompele de apă sunt utilizate în mod obișnuit de pompieri în acțiunea de stingere a incendiilor sau de muncitori pe șantierele de construcții pentru a elimina excesul de apă din anumite zone. Apa acumulată în urma ploilor într-o construcție fără acoperiș poate încetini sau chiar bloca fluxul de lucru al lucrătorilor. În acest caz se pune în funcțiune o pompă de apă pentru a îndepărta rapid apa acumulată și a reduce la minim timpul de oprire a lucrărilor. Utilitatea dovedită a acestor dispozitive a dus la întrebuințarea lor în activitățile de zi cu zi. De altfel, sistemele de canalizare, centralele termice și alte aparate casnice au în componență astfel de pompe. Așadar, fie că locuiești într-un apartament sau la casă, deja te bucuri de efectele funcționării unor pompe de apă. Cele mai multe modele de pompe de apă funcționează cu ajutorul energiei electrice, dar pot fi alimentate și cu carburant, gaz, hidraulice sau chiar acționate manual. În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre activitățile pe care o pompă de apă ți le-ar putea înlesni.
Alimentarea cu apă
Dacă locuiești într-un imobil racordat la sistemul de alimentare cu apă menajeră, trebuie să știi că pentru a ajunge de la sursă până la robinetul pe care îl acționezi în casă, apa este acționată de pompe. Pe măsură ce te îndepărtezi de oraș, situația se schimbă. În zonele în care nu există canalizare, trebuie să te ocupi individual de alimentarea cu apă. După prospectarea locului și captarea sursei de apă, vei avea nevoie de o pompă care să împingă în siguranță apă până în casă. Cele mai bune în acest caz sunt hidroforul și pompa submersibilă, ambele având în componență o unitate de pompare. Indiferent ce soluție alegi, găsești pompă apă de la EuroUnelte.ro, potrivită pentru orice proiect.
Evacuarea apei nedorite
În cazul inundării unei încăperi, cele mai utile instrumente pentru evacuarea apei sunt motopompa și pompa submersibilă. În funcție de condițiile în care vor fi utilizate, ai de ales între modele pentru apă curată sau pentru apă murdară. Așadar, dacă ai de evacuat doar apa în exces, este suficient un dispozitiv pentru apă curată. Însă dacă apa este amestecată cu nisip, pietriș, nămol sau alte impurități, singura variantă rămâne unitatea de pompare pentru apă murdară. În acest sens trebuie să fii atent la indicațiile comunicate de producător pe ambalajul sau pe hârtiile însoțitoare ale mărfii. Astfel vei afla adâncimea maximă la care produsul dă randament, presiunea de care dispune și dimensiunea impurităților ce pot fi evacuate în siguranță cu ajutorul pompei. Toate acestea sunt detalii importante, pe care dacă nu le înțelegi este bine să apelezi la expertiza unui specialist.
Activități de grădinărit
Și în cazul grădinăritului este foarte posibil să fi beneficiat de ajutorul unui dispozitiv ce folosește pompe de apă, chiar dacă nu este vizibil. Indiferent că sunt montate la o rețea de alimentare sau sunt instalate individual, mecanismele de irigare sunt acționate cu ajutorul unităților de pompare, care asigură faptul că apa va ajunge în grădina ta la o presiune corectă și în cantitatea potrivită. Același principiu a fost aplicat de producătorii din domeniu și pentru instrumente portabile sau tractabile. Astfel au apărut unelte de tip atomizor sau pompe de stropit, acționate de carburant sau acumulatori, cu rezervoare între 1 și 100 de litri și presiuni reglabile până la 40 bari. Acestea pot fi utilizate ușor în gospodării sau pe suprafețe întinse, pentru diverse tipuri de culturi.
În cazul pompelor de apă, funcționarea în siguranță este un aspect de care trebuie să ții cont permanent. Achiziționează doar produse de calitate, garantate de producător și distribuitor, ține cont de indicațiile de pe ambalaj și apelează la ajutorul unui specialist pentru lucrarea de instalare a dispozitivelor.