Fie că îți dorești să scapi de ochelarii de vedere sau să îți schimbi culoarea ochilor, lentilele de contact reprezintă accesoriile moderne perfecte. Ele sunt ușor de purtat și îți aduc nenumărate avantaje.
Totuși, pentru a avea o experiență plăcută de fiecare dată, trebuie să fii extrem de atent la ritualul de îngrijire și curățare. Ochii sunt una dintre cele mai sensibile zone ale corpului, așa că au nevoie de grijă suplimentară, mai ales atunci când optezi pentru purtarea lentilelor de contact.
Dacă nu știi încă ce lentile de contact să alegi, află că există mai multe criterii importante de care trebuie să ții cont. Poți alege lentilele în funcție de tip (sferice, progresive, torice pentru astigmatism, din silicon sau hidrogel etc.) sau după timpul de purtare.
În funcție de timpul de purtare, lentilele de contact se împart în următoarele categorii:
1. Lentile de contact zilnice
Acestea se aplică dimineață, iar seara se îndepărtează și se aruncă. Lentilele zilnice au avantajul de a nu necesita accesorii suplimentare, precum suporturi și soluții speciale.
În plus, conform specialiștilor, lentilele de unică folosință sunt și cele mai sigure pentru sănătatea ochilor. Aplicându-le o singură dată, minimizezi contactul lor cu aerul, praful și bacteriile din jur și de pe mâini.
Dacă este prima dată când încerci să porți lentile, optează pentru unele cu purtare zilnică, de 12-24 de ore. Ele sunt cel mai ușor de gestionat și îți vor simplifica experiența.
De asemenea, acest tip de lentile este recomandat și celor care practică sporturi precum înotul, unde păstrarea unei igiene ireproșabile a ochilor este esențială.
2. Lentile de contact bilunare
După cum o spune și denumirea, lentilele bilunare se schimbă o dată la două săptămâni. Atenție, totuși, căci acest lucru nu înseamnă că poți purta lentilele în permanență.
Ele se pot purta doar în timpul zilei, iar pe timp de noapte se stochează în suportul special, în soluție profesională pentru lentile.
Motivul pentru care lentilele nu pot fi purtate, sub nicio formă, pe timp de noapte, este transmisia redusă de oxigen. Când pleoapele se închid, oxigenul nu mai ajunge la fel de bine la nivelul ochilor, iar lentilele ar acționa ca un scut.
3. Lentile de contact lunare
Acestea se numără printre cele mai folosite lentile de contact. De regulă, ele sunt mai avantajoase ca preț decât cele zilnice și pot fi la fel de sigure, atunci când respecți cu strictețe ritualul de îngrijire oculară.
În cazul lor, cutia speciala pentru depozitare și soluția de păstrare sunt obligatorii și trebuie să fie de cea mai bună calitate.
Dacă vrei să ai aceeași pereche de lentile pentru mai mult timp, poți găsi peste 200 de modele de lentile de contact online și poți alege varianta care ți se potrivește cel mai bine.
4. Lentile de contact cu purtare permanentă
Dacă ești în căutarea celei mai simple soluții, lentilele de contact cu purtare extinsă s-ar putea să fie pe placul tău. Acestea se pot purta încontinuu până la 30 de zile, chiar și pe timpul nopții.
Ele sunt confecționate din silicon-hidrogel, un material de calitate, cu permeabilitate crescută, ce permite oxigenului să circule liber, chiar și când pleoapele sunt închise. Așadar, poți purta lentilele non-stop, chiar și dacă ai ochii sensibili.
Acest fel de lentile de contact este avantajos pentru tine dacă ai un stil de viață alert și nu ai timp să aplici și să scoți lentilele zilnic sau odată la câteva săptămâni.
De asemenea, dacă îți este greu să manevrezi lentilele sau experimentezi disconfort ori de câte ori le pui sau le scoți, lentilele permanente sunt varianta ideală.
Nu în ultimul rând, când îți cumperi lentile de contact, informează-te corespunzător și asigură-te că citești instrucțiunile cu foarte mare atenție.