11

Amforele grecesti si obiceiurile tale

O reprezentare comuna pe amforele grecesti era aceea a unor barbati cu o parte a corpului mai dezvoltata decat cealalta. Monstri diformi sau licenta a pictorului? Sau niciuna nici alta?

Arheologii, istoricii si antropologii care au investigat acest aspect au ajuns in cele din urma la raspunsul corect. Ambarcatiunile acelor vremuri erau propulsate de forta umana, erau nave cu vasle. “Camera motoarelor” consta din doua randuri de vaslasi, unii pe dreapta si unii pe stanga. In timp, bratul folosit pentru a vasli precum si partea corespunzatoare a corpului se intareau si masa musculara se dezvolta, ajungandu-se la o asimetrie.

Schimbari si obiceiuri

La fel se intampla si cu jucatorii de tenis. Unii prefera sa joace cu mana dreapta, altii cu mana stanga iar daca ar incerca invers sigur le-ar da cu virgula. Tu ai incercat sa te speli pe dinti cu mana opusa celei pe care o folosesti de obicei?

Instrumentele pe care le folosesti te schimba chiar prin ceea ce schimba ele in tine. Obiceiurile tale, odata instalate, modifica intreg sistemul bio-psiho-social care esti.

Orice obicei pe care il capeti (involuntar) sau il adopti (pentru ca vrei) provoaca schimbari, (re)adaptari si acumulari. Sau, din contra, pierderi, risipiri de energie, sanatate si potential.

21 de zile

De atata timp ai nevoie pentru a introduce un obicei nou in programul tau zilnic. Sau pentru a elimina un obicei care nu te ajuta deloc. In 21 de zile legaturile neuronale create in timpul desfasurarii activitatii respective se permanentizeaza.

Repetitia activitatii duce la formarea unei “poteci” intre neuronii implicati. Dupa 21 de zile te-ai obisnuit cu activitatea noua si nu ti se mai pare greu sa o realizezi. La fel cum ti-ar fi mai usor sa mergi pe o poteca deja existenta decat direct prin padure.

Ce poti face tu

Constientizeaza ca orice obicei are efecte asupra ta. Gandeste-te la principiul actiunii si reactiunii din fizica newtoniana (l-ai invatat in clasa a sasea, la primele ore de fizica). Daca obisnuiesti sa bei suficienta apa vei avea o piele hidratata si putine probleme cu rinichii. Daca faci cate 15 flotari pe zi vei avea brate puternice si bine definite. Daca citesti 30 de minute in fiecare seara din ceea ce te pasioneaza vei deveni un expert.

Si pentru ca se apropie acea perioada din an in care tragem linie, calculam, analizam pe unde ne-a dat cu virgula si ne facem planuri noi, iti propun ceva. Un obicei nou si folositor in plus sau unul vechi si inutil sau daunator in minus. Daca incepi sa te gandesti si sa te pregatesti de pe acum, se cheama ca la sfasitul lui ianuarie iti vei fi adaugat valoare. O sa fii tu ++.

Un vechi proverb zoroastric spune asa: “Ai grija la gandurile tale, pentru ca ele devin vorbele tale. Ai grija la vorbele tale pentru ca devin faptele tale. Ai grija la faptele tale pentru ca devin ce esti tu.”

Iar suma obiceiurilor tale probabil ca reflecta ceea ce esti.

Click Here to Leave a Comment Below 11 comments