Acasa » Barba, mustata si remodelarea faciala masculina

Barba, mustata si remodelarea faciala masculina

Unul din semnele distinctive care-i deosebeste pe barbati de femei este parul care le creste pe fata.

La o simpla rasfoire a istoriei costumului, putem remarca prezenta barbatilor cu fata rasa in epocile in care idealul de frumusete masculina era adolescentin si efeminat, prin preluarea din moda feminina a taliei cambrate, a tocurilor la pantofi si a machiajului obligatoriu. In acest caz, prezenta barbii ar fi fost in total dezacord cu imaginea fragila, fin aristocrata.

La polul opus, barbatii si-au lasat sa creasca barba si mustatile de fiecare data cand a trebuit marcata clar deosebirea dintre sexe, ca in Europa secolului al XIX-lea, cand frantuzoaicele socoteau ca „un sarut fara mustati e ca o masa fara branzeturi”.

In acelasi secol XIX, era des folosita forma barbilor si a mustatilor in afisarea aliantelor politice. Pentru a exemplifica, este suficient sa ne uitam in istoria noastra, la Unirea de la 1859. In acest context politic ii avem pe: Napoleon al III-lea, un fel de „nas” la faurirea Romaniei, Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Romane si Mihail Kogalniceanu, prim-ministru din acea vreme.

Si acum priviti cum modelul celebrei barbute imperiale, a lui Napoleon al III-lea, se regaseste la domnitorul Alexandru Ioan Cuza si la Mihail Kogalniceanu.

Foto 1
Foto 2 Foto 3

Barba, simbol al fortei, este asociata cu varsta si maturitatea si a actionat deseori in trecut, ca semn al rangului social si politic. Astazi nu mai ofera nici un avantaj politic, in afara cazului in care este folosita pentru a sustine imaginea de revolutionar a unui politician.

Un bun exemplu pentru aceasta situatie este Fidel Castro pentru care, in anii ’60 cand cautau moduri de a-l indeparta de la putere, americanii au avut ideea sa inventeze o lotiune de epilat care, aplicata pe fata lui Castro, sa ii elimine total barba si sa-i expuna chipul necunoscut de dedesubt. Desi ideea nu a fost pusa in practica niciodata, mi se pare important faptul ca americanii au realizat ca fara barba, Castro ar fi fost de nerecunoscut.

Mustata, cand este o completare a barbii, apare ca subordonata acesteia, in timp ce mustata singura, domina fizionomia si capata semnificatia unei bijuterii.

Ce trebuie retinut din toata aceasta poveste?

Barba si mustata sunt, pentru barbati modul cel mai eficient de remodelare a fetei.

Cu ajutorul lor se poate face foarte usor, fie accetuarea trasaturilor, fie mascarea lor. Avantajul pilozitatii faciale este acela ca poate ascunde si remodela forma maxilarelor. O barbie proeminenta sau tesita, o gura supta sau prea pronuntata pot disparea ca prin farmec in prezenta barbii si a mustatilor, care regularizeaza volumele, mascand proeminentele si umpland la propriu golurile.

Spre exemplu o mustata mica „musca”, pe o fata mare, atrage atentia spre centrul figurii, facand-o sa para mai mica, in timp ce o barba „colier” subliniaza conturul maxilarelor, marcand latimea fetei si devenind un detaliu in avantajul fetelor inguste si slabe.

Foto 4

Pe de alta parte, maxilarele, care sunt asociate cu vitalitatea fizica si cu dominanta in limbaj nonverbal, sunt ascunse in totalitate de barba si mustata. Acest fapt produce o deplasare a suprafetei vizibile a figurii, prin culoarea deschisa a pielii,mai sus, in registrele fruntii si nasului, aducand in centrul atentiei ochii, influentand astfel raportul de proportii dintre etajele fetei, in beneficiul functiilor spirituale.

De aceea daca iti doresti sa avansezi mai rapid in cariera iti este util sa ai un maxilar mare si la vedere. Daca maxilarul tau nu este suficient de proeminent, te sfatuiesc sa apelezi la obiceiul de a-ti scoate maxilarul in afara. Acest gest presupune o usoara impingere a dintilor de jos peste cei de sus si este acelasi gest, pe care toti l-am folosit macar o data in copilarie, in confruntarile noastre.

Indiferent daca alegi sa porti barba si /sau mustata, pentru a-ti remodela forma fetei sau pentru a-ti compune o anumita imagine corelata cu mesajul pe care vrei sa il transmiti, trebuie sa te asiguri ca forma acestora este in acord perfect cu forma si dimensiunile sprancenelor si cu frizura.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. Alexandru Ioan Cuza si Mihail Kogalniceanu au fost preocupati de tendintele din domeniul look-ului, deci :) . De asta au si condus tara. Pentru ca au fost cu un pas inaintea celorlalti :) .

  2. Nu putem nega nici rolul podoabelor capilare de orice in trans-sexualizare, ca adjuvant acolo unde restul corpului nu reusea sa definesca suficient apartenenta la sexul dorit.

  3. Ionut, in acest articol este vorba despre Louis Napoleon Bonaparte imparat al
    francezilor, sub numele de Napoleon al III-lea, in timpul celui de-al Doilea Imperiu, 1852-1870 si care a aratat exact ca in fotografia inserata in text.
    Ideea era aceea ca, modul in care erau purtate barbile si mustatile a avut, secole de-a randul, semnificatia unui manifest politic, iar faptul ca regasim la domnitorul Al. I. Cuza si la Mihail Kogalniceanu acelasi model de barba imperiala, nu face decat sa demonstreze, cum acestia afisau o alianta politica in limbaj nonverbal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!