15

Ce anume ne „comanda” creierul?

Am auzit, multi dintre noi, de factorii ce declanseaza motivatia personala de a face (sau a nu face) un anumit lucru. A te apropia de placere si a te indeparta de suferinta – iata cele doua „mecanisme” ce ne pun la treaba in toate cazurile.

Insa, mai exact, care sunt stimulii la care reactioneaza mintea noastra si care ne imping catre una din cele doua alternative de mai sus? Care sunt emotiile (energiile) ce ne poarta, la modul concret, catre indeplinirea dorintelor noastre (fie de a obtine ceva, fie de a evita ceva)?

Cele 10 “porunci”

Nu sunt “porunci” in sens biblic, ci mai curand comenzi pe care creierul le primeste si care il determina sa actioneze in anumite moduri pentru indeplinirea obiectivelor stabilite.

Napoleon Hill, autorul faimoasei carti “De la idee la bani” (Ed. Curtea Veche), a identificat 10 stimuli mentali (influente ce maresc, temporar sau permanent, intensitatea propriilor ganduri si intentii).

Iata-i, in ordinea importantei:

  1. dorinta de manifestare sexuala
  2. iubirea
  3. dorinta arzatoare de faima, putere, bani, averi etc.
  4. muzica
  5. prietenia
  6. alianta Mintilor Superioare
  7. suferinta impartasita
  8. autosugestia
  9. frica
  10. narcotice, alcool

Napoleon Hill afirma:

Cand creierul este stimulat prin acesti factori, omul se ridica peste nivelul gandirii obisnuite. Nu mai este blocat de stimulii care ii limiteaza viziunea in timp ce se lupta cu problema satisfacerii celor 3 necesitati de baza (alimentatie, vestimentatie, adapost).

Creatia si iubirea

Nu o sa analizam pe larg toti cei 10 stimuli. Vom spune doar ca aceleasi idei sunt exprimate in toate ramurile spirituale stravechi. Rugaciunea, meditatia, diferite practici au ca scop, cu toate, depasirea programarii creierului si a nivelului gandirii uzuale (a ego-ului) si accesarea unor nivele superioare ale mintii specifice Sinelui.

Unul din cele mai bine pastrate „secrete” in ce priveste astfel de modalitati spirtuale de conectare cu Sinele il reprezinta folosirea energiei sexuale. Nu intamplator si Hill o plaseaza pe primul loc in lista stimulilor ce ne maresc puterea gandului. Si nu intamplator, in jurul ei s-a tesut cea mai mare dezinformare, rusine, vinovatie, denigrare, exacerbare.

Nevoia de exprimare sexuala pentru reproducere, perpetuare a speciei se gaseste in genele noastre. Nu ai cum sa o reprimi, sa o scoti de acolo definitiv – poti doar sa murdaresti exprimarea acestei energii (ceea ce face societatea in acest moment).

Insa marii lideri din trecut au inteles necesitatea transformarii sale in energie creativa, idee ce s-a pierdut acum… Vedem cu totii ce criza de leadership exista in lume… si modul in care asa-zisii „lideri” se raporteaza la propria lor energie sexuala este unul din principalele motive, chiar fara a-si da seama.

Combinarea acestei energii cu iubirea ofera „stimulul suprem”. Se spune ca in spatele oricarui barbat de mare succes sta o femeie – de fapt iubirea sa curata pentru o femeie, o iubire care sa-l inspire sa depaseasca orice limite (la fel si pentru o femeie – iubirea pentru un barbat). Energia creatoare ce rezulta din combinatia sex-iubire, multiplicata apoi de Univers (Divinitate), este practic cea mai puternica energie creatoare pentru omenire.

Spirala vietii

Ceilalti 8 stimuli au o putere mai mica de a ne „impulsiona”. Este adevarat ca dorinta arzatoare de faima, bani, putere, precum si frica, pot fi declansatori motivationali extrem de puternici, in cazuri specifice. Insa, in general, pentru toate cazurile, actiunea sau lipsa de actiune intr-o directie se datoreaza in principal primilor doi factori.

De ce? Intrucat ambele sunt setate in chiar ADN-ul nostru, caramida fiintei. Forma sa spiralata reprezinta doar o imagine in miniatura a modului in care energia universului se transforma in materie. In care principiile universale Yin si Yang fuzioneaza, se contopesc, se imbina intr-un dans etern (asemanator manifestarii sexuale pline de iubire a unui cuplu ce concepe un copil). Este principala comanda pe care creierul nostru o intelege – perpetuarea vietii, la infinit.

Insa despre aspectele energetice ale creatiei si legatura cu modul nostru de a ne comporta in viata vom vorbi data viitoare.

Click Here to Leave a Comment Below 15 comments