Acasa » Ce anume ne „comanda” creierul?

Ce anume ne „comanda” creierul?

Am auzit, multi dintre noi, de factorii ce declanseaza motivatia personala de a face (sau a nu face) un anumit lucru. A te apropia de placere si a te indeparta de suferinta – iata cele doua „mecanisme” ce ne pun la treaba in toate cazurile.

Insa, mai exact, care sunt stimulii la care reactioneaza mintea noastra si care ne imping catre una din cele doua alternative de mai sus? Care sunt emotiile (energiile) ce ne poarta, la modul concret, catre indeplinirea dorintelor noastre (fie de a obtine ceva, fie de a evita ceva)?

Cele 10 “porunci”

Nu sunt “porunci” in sens biblic, ci mai curand comenzi pe care creierul le primeste si care il determina sa actioneze in anumite moduri pentru indeplinirea obiectivelor stabilite.

Napoleon Hill, autorul faimoasei carti “De la idee la bani” (Ed. Curtea Veche), a identificat 10 stimuli mentali (influente ce maresc, temporar sau permanent, intensitatea propriilor ganduri si intentii).

Iata-i, in ordinea importantei:

  1. dorinta de manifestare sexuala
  2. iubirea
  3. dorinta arzatoare de faima, putere, bani, averi etc.
  4. muzica
  5. prietenia
  6. alianta Mintilor Superioare
  7. suferinta impartasita
  8. autosugestia
  9. frica
  10. narcotice, alcool

Napoleon Hill afirma:

Cand creierul este stimulat prin acesti factori, omul se ridica peste nivelul gandirii obisnuite. Nu mai este blocat de stimulii care ii limiteaza viziunea in timp ce se lupta cu problema satisfacerii celor 3 necesitati de baza (alimentatie, vestimentatie, adapost).

Creatia si iubirea

Nu o sa analizam pe larg toti cei 10 stimuli. Vom spune doar ca aceleasi idei sunt exprimate in toate ramurile spirituale stravechi. Rugaciunea, meditatia, diferite practici au ca scop, cu toate, depasirea programarii creierului si a nivelului gandirii uzuale (a ego-ului) si accesarea unor nivele superioare ale mintii specifice Sinelui.

Unul din cele mai bine pastrate „secrete” in ce priveste astfel de modalitati spirtuale de conectare cu Sinele il reprezinta folosirea energiei sexuale. Nu intamplator si Hill o plaseaza pe primul loc in lista stimulilor ce ne maresc puterea gandului. Si nu intamplator, in jurul ei s-a tesut cea mai mare dezinformare, rusine, vinovatie, denigrare, exacerbare.

Nevoia de exprimare sexuala pentru reproducere, perpetuare a speciei se gaseste in genele noastre. Nu ai cum sa o reprimi, sa o scoti de acolo definitiv – poti doar sa murdaresti exprimarea acestei energii (ceea ce face societatea in acest moment).

Insa marii lideri din trecut au inteles necesitatea transformarii sale in energie creativa, idee ce s-a pierdut acum… Vedem cu totii ce criza de leadership exista in lume… si modul in care asa-zisii „lideri” se raporteaza la propria lor energie sexuala este unul din principalele motive, chiar fara a-si da seama.

Combinarea acestei energii cu iubirea ofera „stimulul suprem”. Se spune ca in spatele oricarui barbat de mare succes sta o femeie – de fapt iubirea sa curata pentru o femeie, o iubire care sa-l inspire sa depaseasca orice limite (la fel si pentru o femeie – iubirea pentru un barbat). Energia creatoare ce rezulta din combinatia sex-iubire, multiplicata apoi de Univers (Divinitate), este practic cea mai puternica energie creatoare pentru omenire.

Spirala vietii

Ceilalti 8 stimuli au o putere mai mica de a ne „impulsiona”. Este adevarat ca dorinta arzatoare de faima, bani, putere, precum si frica, pot fi declansatori motivationali extrem de puternici, in cazuri specifice. Insa, in general, pentru toate cazurile, actiunea sau lipsa de actiune intr-o directie se datoreaza in principal primilor doi factori.

De ce? Intrucat ambele sunt setate in chiar ADN-ul nostru, caramida fiintei. Forma sa spiralata reprezinta doar o imagine in miniatura a modului in care energia universului se transforma in materie. In care principiile universale Yin si Yang fuzioneaza, se contopesc, se imbina intr-un dans etern (asemanator manifestarii sexuale pline de iubire a unui cuplu ce concepe un copil). Este principala comanda pe care creierul nostru o intelege – perpetuarea vietii, la infinit.

Insa despre aspectele energetice ale creatiei si legatura cu modul nostru de a ne comporta in viata vom vorbi data viitoare.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

14 răspunsuri

  1. In sfarsit am inteles si eu (bine ca m-ai lamurit) :) Deci oamenii trebuie sa invete sa sublimeze energia sexuala in timpul sexului pentru ca aceasta in timp ii va face sa fie creativi, le va deschide niste „canale” prin acele extaze si stari deosebite resimtite, practic vor accesa niste planuri mai superioare. Asta in timp duce la activarea inspiratiei si la creativitate. Interesant.

  2. Ei…greu de acceptat in societatea noastra…nici sa vorbesti despre asta nu poti (ca nu prea se intelege…in fine, fiecare cu modul sau de a vedea viata…)

  3. Cred ca mai degraba e vorba de o actiune de „inaltare”, de crestere ca vibratie a acestei energii sexuale si nu sublimarea acesteia.
    Insa ca sa faci lucrul asta trebuie sa fii cu toata fiinta la un nivel vibrational mai inalt…cred :)

  4. Camelia – multumesc mult.

    Insa eu am o parere oarecum deosebita referitor la micul circuit ceresc (sau orbita microcosmica). Dimpotriva, pentru a fi executata corect, acesta practica necesita o multime de cunostinte. Ea inseamna circularea energiei – ceea ce presupune ca mai intai s-a executat ‘detoxifierea’ – adica transformarea emotiilor (energiilor) negative in pozitive ; apoi generarea si cultivarea energiei ; si apoi circularea ei (si la sfarsit stocarea). Deci din punctul meu de vedere e un proces mai complex – si daca se executa corect (adica simtirea energiei in interior, nu doar in exterior cum se intampla in general) atunci ea hraneste creierul.

  5. Ai dreptate Marius,ca sa facem acest mic circuit energetic trebuie mai intai ca energia sa aiba pe unde sa circule..altfel se loveste de blocaje..
    ma intreb acum cand da de un blocaj nu ajuta la dizolvarea lui? sau macar la constientizare?
    simtirea energiei interioare cred ca necesita practica , pentru unii mai multa pentru altii mai putina dar treptat cu perseverenta cred ca o putem simti cu totii nu ?

  6. Napoleon Hill, autorul faimoasei carti “De la idee la bani” (Ed. Curtea Veche) a fost prima carte cumparata de mine in scopul evolutiei personale, tinand cont ca aveam 17 ani si imi doream sa fiu cineva, cartea mi s-a parut foarte buna :) amintiri frumoase….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!