Acasa » Ce inseamna automatizare industriala pentru fabrici si uzine?

Ce inseamna automatizare industriala pentru fabrici si uzine?

Sintagma automatizare industriala inseamna mai mult decat reducerea numarului de locuri de munca disponibile intr-o fabrica. Apoi, pana si aspectul legat de locurile de munca este practic un mit – chiar daca automatizarea reduce necesitatea de personal uman, tot este nevoie de angajati care sa supravegheze sistemele de automatizare – ironic, nu?

Indiferent de raspuns, adevarul este numai unul – fabricile si uzinele din ziua de astazi trebuie sa apeleze neaparat la automatizare pentru a tine pasul cu restul industriei. Daca aceasta afirmatie nu te convinge, iata alte cateva aspecte importante despre automatizarea realizata la nivel industrial!

Automatizarea inseamna imbunatatirea productivitatii

Cel mai mare avantaj al automatizarii de tip industrial consta in imbunatatirea semnificativa a productivitatii unei fabrici sau uzine. De fapt, acesta este scopul principal al automatizarii – daca productivitatea nu ar fi marita, atunci automatizarea, implicit costurile aferente instalarii sistemelor, ar fi inutila.

Automatizarea inseamna reducerea costurilor de productie

Care este cel mai bun partener pentru productivitate crescuta? Simplu – costurile de productivitate reduse. Aceste doua lucruri sunt de ajuns pentru a face zeci sau chiar sute de sisteme de automatizare industriala rentabile. In unele cazuri, investitii de sute de mii de euro in automatizare pot fi amortizate in perioade foarte scurte, de chiar 5 sau 10 ani.

Automatizarea inseamna un nivel crescut de siguranta

Un utilaj automatizat este implicit un utilaj mai sigur. Pornirea si oprirea acestuia se realizeaza automat si in functie de sistemele de automatizare industriala instalate, oprirea poate fi legata de anumite situatii sau actiuni.

De exemplu, daca un angajat se afla in fata utilajului atunci cand acesta este pe punctul de a realiza o operatiune periculoasa, utilajul se opreste automat si asteapta eliberarea spatiului.

Automatizarea inseamna imbunatatirea echipei de angajati

Dupa cum probabil bine stii, automatizarea este un subiect relativ tabu, mai ales printre angajatii uzinelor si fabricilor. Totusi, aceasta nu are rolul de a le elimina locurile de munca din necesarul institutiei. In functie de natura administrarii fabricii, un sistem de automatizare industriala poate insemna oportunitatea ca un angajat sa primeasca instruire in gestionarea sistemului respectiv.

Astfel, se imbunatateste echipa de angajati ai fabricii – un maestru al unui utilaj manual poate deveni usor un maestru al aceluiasi utilaj, dar automatizat (fie complet, fie partial). Pana la urma, mentenanta si problemele complexe sunt rezovate tot de un angajat si nu de sistemele de automatizare industriala.

Automatizarea inseamna monitorizare in timp real

Nu in ultimul rand, un alt aspect important al automatizarii consta in capabilitatea acesteia de a urmari utilajele unei fabrici in timp real, prin intermediul anumitor sisteme. Ce inseamna acest lucru?

Inseamna, pe scurt, ca poti identifica lucrurile care duc la scaderea productivitatii dar si pe acelea care o imbunatatesc. Monitorizarea in timp real iti permite si sa determini momentul in care un anumit utilaj are nevoie de mentenanta.

automatizare industriala

Ai nevoie de automatizare in fabrica sau uzina ta?

Daca raspunsul este da, cel mai important lucru pe care il poti face este sa nu stai pe ganduri. Apeleaza chiar acum la expertii in industria de automatizare ai firmei ElectroTehnics – automatizari industriale de ultima generatie!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!