Acasa » Cine se opune libertatii tale?

Cine se opune libertatii tale?

Pe calea aceasta a dezvoltarii personale si spiritualitatii vei intalni negresit idei precum “dependenta emotionala”, “trebuie sa te eliberezi de atasamente”, “ e nevoie sa fii liber mai intai in interior si apoi iti vei gasi si libertatea exterioara” – si altele de acest gen.

Voi porni de la o discutie din cadrul ultimului Empower Live! despre ideea atasamentului si libertatii intr-o relatie. Iata trei texte interesante si pline de invataminte in acest sens.

Primul:

Declaratia drepturilor barbatului si femeii in dragoste
de Jacques Salome

Sa te intalnesc, fara sa te reduc,
Sa te doresc, fara sa te iau in posesie,
Sa te iubesc, fara sa te invadez,
Sa iti vorbesc, fara sa ma tradez,
Sa te pastrez, fara sa te devorez,
Sa te ajut sa cresti, fara sa te pierd,
Sa te insotesc, fara sa te ghidez,
Si sa fiu astfel eu insumi,
In miezul tainei tale.

Al doilea e mai lung si mai complex. E vorba de un fragment extras din cartea Iubirea exuberanta si nonposesiva de Adrian Nuta (l-am preluat recent pe Facebook). In esenta, ideile sale sunt:

In relatiile de cuplu oamenii ar trebui sa intre (si sa ramana) liberi. Atasamentul fata de celalalt este o aparare impotriva fricii de singuratate, de schimbare, de a fi considerat inferior. Fricile sunt in interiorul tau si pentru a evita confruntarea cu ele cauti (mai mult inconstient) sa-ti posezi partenerul, lucru ce nu are nimic de-a face cu iubirea.

Oamenii nu sufera din dragoste, ci din gelozie. Iubirea nu ingradeste, ci respecta si amplifica libertatea. Daca ai suficienta maturitate emotionala si putere launtrica vei accepta nevoile celuilalt, vei intelege ca este o persoana libera si, daca iubirea este mare, poate chiar vei contribui la satisfacerea lor, fara a pretinde ceva in schimb. Acesta ar fi un exemplu splendid de iubire fara conditii.

Al treilea este un poem de Tagore pe care l-am pus mai demult pe Lumea Reala.

Suna frumos, nu-i asa? Nu te atasa, lasa-l pe celalalt liber – asta inseamna iubirea. Intrebarea nu este cati oameni reusesc sa ajunga aici (putem banui ca extrem de putini) cat mai ales ce ne impiedica sa ajungem aici? Si care sunt solutiile?

Bariera corporala

Dupa cum arata si titlul, raspunsul e simplu si cel mai apropiat de ceea ce oamenii considera a fi “eu”-l lor. E vorba de propriul corp.

Ati putea spune ca lucrul ce ne impiedica tine de fapt de mentalitate, de emotii, de obiceiuri, de mediu etc. Insa toate acestea sunt efecte, factorul principal este corpul. Mai exact, gradul de esenta, de sanatate al celulelor, cantitatea de energie pe care ele o pot emite si inlocui (si rapiditatea cu care fac acest lucru).

Evident, nu gresiti daca afirmati ca si corpul este un efect al mentalitatii, emotiilor, obiceiurilor, mediului etc – deci pana la urma, cine a fost mai intai, oul sau gaina? Daca e sa luam in considerare viziunea chineza asupra fiintei umane (si poate ar fi indicat, ei fiind cu mii de ani inaintea occidentului), este vorba de amandoua in acelasi timp, mintea si corpul nefiind separate, ci doua aspecte complementare ce nu pot fi analizate separat.

Ce legatura are asta cu libertatea (in relatii sau oriunde)?

Fiinta noastra are tendinta (naturala) de a “intra” (sau “atrage”) situatii conforme cu ceea ce se afla inscris genetic si in programarea din primii ani de viata, cea mai profunda si greu de inlocuit. Avand in vedere ca toti am trait in medii in care am experimentat predominant controlul si posesivitatea, celulele noastre contin predominant acest tip de energie – pe care-l reflectam la randul nostru in relatii. Nimic nou pana aici.

Energia sexuala

Insa chinezii stiau de mult ca, la maturitate, cea mai puternica programare se realizeaza in timpul actului sexual, datorita energiei uriase, de neegalat ca intensitate, ce se genereaza in parteneri. Acela este momentul in care accesul la inconstient se realizeaza cel mai rapid si in care atasamentul isi pregateste si stabilizeaza terenul in cadrul relatiei. Indeosebi la femeie, programata de natura pentru gasirea unui partener stabil in vederea procrearii.

Daca este multumita de barbat din acest punct de vedere, sub impulsul energiei sexuale creierul sau va secreta hormoni ai satisfactiei care “dau dependenta” si o vor impinge mereu sa caute acest gen de experienta. Chiar daca poate se va casatori cu altul mai bogat sau mai puternic ce ii poate oferi stabilitate, dependenta indusa de energia sexuala puternica si “sexul foarte bun” o va impinge sa-l “insele” (sau ii va crea frustrari si tensiuni ca nu e “moral”, daca nu o va face).

Si la barbat e aproape la fel, cu deosebirea ca tendinta sa catre libertate si experimentarea cu mai multe femei e „la fel de genetica” precum predispozitia femeii catre stabilitate. Din start deci relatiile sunt predispuse catre “volatilitate” iar emotiile negative de care se vorbea mai sus (frica, posesivitate, gelozie) nu au cum sa nu apara, la pachet cu “atractia” intre cei doi. Si e mult de vorbit in continuare…

Poate parea o explicatie simplista – insa, la o privire mai realista si fara a ne jena, vom recunoaste ca energia sexuala si modul in care ea este utilizata ne influenteza dramatic viata, mai mult ca orice alt tip de energie. Modul in care ea se foloseste de noi ne tine in “ghearele” atasamentului.

Modul in care noi o folosim ne aduce libertatea si iubirea neconditionata.

Ironia sortii face ca despre acest subiect sa avem tendinta sa ne “instruim” cel mai putin – si poate nu din jena fata de subiect, cat din auto-suficienta. Avem senzatia ca stim tot ce se poate sti despre sex, direct de la mama natura. Dar, daca ar fi asa, nu ar mai exista decat extrem de putine divorturi, despartiri, parasiri, inselari, insingurari in cuplu etc – ceea ce nu e cazul in societatea noastra, acum.

Acest orgoliu (mai bine spus, aceasta ignoranta) este ceea ce se opune libertatii noastre.

Dar nimeni nu trebuie acuzat pentru asta. Trecutul e trecut, ce am stiut sau nu… asta a fost. Caile sunt mereu deschise, informatii sunt peste tot. Constientizarea vine si ea (la majoritatea, prin suferinta). Viata are modul ei interesant de a ne invata, unic pentru fiecare, la momentul potrivit.

Pentru cei ce vor sa afle despre intelepciunea chineza a “iubirii vindecatoare”, in weekend vor avea loc doua evenimente.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. Daca este multumita de barbat din acest punct de vedere, sub impulsul energiei sexuale creierul sau va secreta hormoni ai satisfactiei care “dau dependenta” si o vor impinge mereu sa caute acest gen de experienta. Chiar daca poate se va casatori cu altul mai bogat sau mai puternic ce ii poate oferi stabilitate, dependenta indusa de energia sexuala puternica si “sexul foarte bun” o va impinge sa-l “insele” (sau ii va crea frustrari si tensiuni ca nu e “moral”, daca nu o va face).

    Salut!
    Am nevoie de o lamurire, daca femeia este multumita de barbat, acei hormoni secretati de creier dau dependenta. Dependenta fata de ce?
    Nu de barbatul respectiv? De ce sa-l insele?
    Cum adica ii va crea mustrari de constiinta daca nu-l va insela?
    Nu e un non-sens?
    Sau cum sa iubesti o femeie astfel incat sa-i produci placere si satisfactie si sa nu te insele?

  2. Ma refeream la situatia in care se despart din intentia lui. Ea va ramane cu amintirea momentelor placute si va incerca sa le recreeze – si daca nu va reusi cu cel cu care se va casatori (pentru ca nu e chiar atat de ‘performant’ :), sa zicem) ea fie va cauta acel gen de experienta in afara fie isi va reprima impulsul si va crea in ea tensiuni si frustrari (nu am zis ‘mustrari de constiinta’ !) Deci nu era vorba sa-l insele ea pe cel de care e multumita (bineinteles ca nu ar avea motiv) ci invers – el sa o insele si sa o paraseasca (sau sa se desparta din gelozie etc – situatii sunt multe si le vedem mai peste tot…)

    Daca ii produci placere si satisfactie sansele sa te insele sunt aproape de zero :) La barbat e mai problematic, noi suntem cu varietatea…deformatie genetica :)

  3. Hei salut, poezia aia e mortala, imi place la maxim mersi :)

    Referitor la asta cu emotiile care ne influenteata ceea ce simtim… e o chestie ciudata.

    Am citit recent rezultatele unui studiu care suna astfel:
    ‘Oamenii care plang mai mult au un sistem imunitar mai slab si stau mai prost cu echilibrul nutrientilor, decat cei care sunt in veseli in majoritatea timului´

    Si ce concluzie au tras din asta oamenii de stiinta din acest studiu ?

    ´Plansul ar putea fi un semnal prin care corpul ne transmite semnale ca sta prost cu imunitatea si nutrientii´

    Asta e concluzia oficiala…. insa eu intreb :

    De ce nu putea fi cocluzia astfel:
    ‘Starea emotionala proasta duce la o deficienta a nutrientilor si slabeste sistemul imunitar’

    Conform rezultatelor studiului a doua concluzie este la fel de plauzibila ca prima.

    Acuma conform gandirii materialiste, emotiile(substanntele chimice) sunt cele care ne controleaza pe noi.
    Noi suntem astfel robii ‘carnii’, supusi corpului care ne influentiaza atitutinea prin diferiti hormoni si procese neurochimice.

    Pe de alta parte, ‘nebunii’ care merg calea spiritualitatii vad lucrurile exact invers.
    La ei totul porneste de la starea interioara iar toate celelalte lucruri(inclusiv chestia cu hormonii) este o consecinta a ceea ce se gaseste la nivel interior.

    Adica de la decizia noastra pleaca tot… pe princicpiul ‘Sunt fericit chiar daca corpul e obosit, hormonii nu ma ajuta, am probleme de sanate etc etc etc … eu tot sunt fericit’

    Adica starea mea nu este dependenta de serotonina, ci serotonina este dependenta de alegerea mea (de a fi fericit, in cazul aceste). Eu decid… iar corpul si hormonii se conformeaza deciziei mele.

    Imi cer scuze daca nu e foarte relevant commentu la ideea articolului, insa am vrut sa subliniez faptul ca emotiile(substanntele) sunt dependente de MINE( de deciziile mele, de starea me interioara) si nu invers.

    Din nefericire este exact invers, depindem de foarte multe ori de secretiile noastre… insa daca acestea este un fenomen COMUN nu inseamna ca este si unu BENEFIC.

    In concluzie sa nu mai dam atata credit, sa nu ne cedam puterea carnii… ci hai sa realizam ca noi suntem CEVA dincolo de aceste secretii.

    E Soul over matter… cand e invers nu-i a buna :))

    Toate cele bune, si mersi de articole sunt de note 10. si de poezie inca odata :D

  4. Razvan – foarte buna observatia ta – eu cred ca e in ambele sensuri (adica, la inceput secretiile ne influenteaza, insa lucrand cu energia ajungem sa inversam procesul si sa depindem mai putin de ele :)

    Un articol bun scris de Shashi, cea care are in acest week-end curs pe domeniu :), referitor si la ce am zis la sfarsit – cu auto-suficienta ca deja stim de la mama natura despre sexualitate (si mai e o extrema, in care nu suntem interesati din jena, rusine, reprimare)
    http://shashisolluna.com/2011/06/24/why-study-sexual-energetics/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!