Acasa » Descopera-ti adevarata vocatie!

Descopera-ti adevarata vocatie!

Acest articol a fost gandit si scris special pentru adolescenti. Chiar si asa, cei mai multi dintre noi se vor regasi si vor afla informatii noi din articol, indiferent de varsta. :)

Ce este vocatia

Si totusi… ce este vocatia? Dictionarul Explicativ al Limbii Romane (’98) zice ca vocatia este chemarea, predispozitia pentru un anumit domeniu de activitate sau pentru o anumita profesiune.

Asta ma duce cu gandul la faptul ca este ceva cu care ne nastem si datoria noastra este aceea de a o descoperi. Descoperirea adevaratei vocatii este procesul al carui rezultat iti permite sa fii cine esti cu adevarat, sa faci ceea ce iti place si te pasioneaza, iar asta da sens profund vietii.

Ce ti-ar placea sa faci cel putin 20 de ani de acum incolo? Vizualizeaza finalul carierei si apoi intoarce-te in prezent. Care este primul pas care sa-ti deschida portile catre ceea ce doresti tu sa obtii pentru tine si pentru cariera ta?

In 9 ani de experienta directa cu manageri din diferite industrii, am constatat ca profesionistii care faceau diferenta, cei care realizau performante, erau cei care si-au identificat vocatia si o urmau. Acestia erau satisfacuti de alegerile lor profesionale si aveau o filosofie foarte interesanta: „daca faci cu pasiune ceea ce iti place, vin si banii”.

8 pasi

Pentru descoperirea adevaratei vocatii, va propun sa parcurgeti urmatorii pasi.

1. Care este scopul tau in viata?

Scopul este o alegere constienta a ce, unde si cum sa faci o contributie pozitiva pentru lume. Este tema, calitatea sau pasiunea pe care o alegem drept centru al vietii noastre.
– Richard Lieder

In primul rand noi toti avem un scop comun: suntem aici sa ne decoperim sinele si sa-l exprimam in viata. Apoi fiecare are un scop specific, cu alte cuvinte o misiune a vietii sale. Scopul in viata te ajuta sa decizi daca sa accepti un anume job si ce fel de relatii profesionale si personale contribuie la realizarea scopului tau.

Care este visul tau despre ceea ce vrei sa faci? Ce vrei sa faci stiind sigur ca nu vei pierde? Asculta-ti intuitia. Asculta primul gand care este insotit de entuziasm. Decide ceea ce conteaza si obtine claritate asupra scopului.

2. Care sunt valorile tale?
Valorile sunt aspecte care pentru noi sunt foarte importante si pe care ni le dorim in viata noastra. Valorile formeaza baza pentru alegerile noastre. Fiecare are sistemul sau unic de valori. Ce este cu adevarat important pentru tine?

3. Care sunt motivatiile si interesele tale?
A fi motivat inseamna a te simti inspirat si energic. Fiecare e motivat de diferite aspecte interne sau externe. Cele mai bune performante apar daca suntem puternic motivati intrinsec. Motivele sunt de cele mai multe ori inconstiente.

4. Ce cunostinte, aptitudini si abilitati ai sau ai nevoie?
Cunostinte sunt dobandite prin educatie formala. Aptitudinile sunt competente specifice legate de munca, iar abilitatile sunt talentele proprii. Putem vorbi de competente tehnice sau “hard”, competente non-tehnice sau “soft”, competente emotionale si de competente transferabile.

Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor (UECNCFPA) a realizat un studiu la nivel national, in perioada 2004-2009, pe 3 grupuri tinta: 4.000 de angajatori, 5.500 de absolventi de licenta si 120 de recrutori. Cateva concluzii interesante se desprind:

  • 80% dintre angajatori declara ca nu au nicio preferinta legata de facultatea sau universitatea din care provine studentul si sunt interesati de competentele pe care le au absolventii si de experienta anterioara de lucru si mai putin de specializarea absolvita sau de prestigiul universitatii;
  • angajatorii considera competentele de relationare intr-o echipa mai importante decat cele dobandite in cadrul programelor de studii;
  • absolventii considera ca 55% dintre cunostintele si abilitatile de care au nevoie la locul de munca au fost dobandite chiar la locul de munca, in timp ce doar 32% au fost dobandite in facultate, iar 14% in alte imprejurari.

5. Ce experinta ai dobandit?

Viata este o serie de experiente, fiecare experienta ne face mai mari chiar daca este greu cateodata sa realizam asta.
– Henry Ford

Ce vrei sa realizezi? Care va fi contributia ta?

6. Care este obiectivul tau in cariera?

Nu este suficient sa fii ocupat… intrebarea este cu ce esti ocupat?
– Henry David Thoreau

Practic ce vrei sa realizezi?

7. Care este mediul de lucru de lucru ideal pentru tine?
Este foarte important sa definesti spatiul in care simti ca poti realiza performanta. Cu alte cuvinte ogorul in care poate creste si rodi samanta pe care tu vrei sa o plantezi. Poate fi corporatie, companie mica sau mijlocie, structura guvernamentala, ONG, propria firma etc.

8. Ai o perspectiva realista asupra procesului?
Apreciez mult metafora copacului care are radacinile adanc infipte in pamant si ramurile le indreapta spre inaltul cerului. Tot ceea ce ai gandit si decis pana acum este realizabil?

Care este urmatorul pas pe care il vei face? Cand vei face urmatorul pas?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Fain articol si de actualitate… mai ales pentru tinerii care sunt la inceputul unei cariere profesionale si nu stiu ce sa aleaga (in aceste timpuri de criza, cand… multe se prabusesc).
    Personal, cred ca „vocatia” ii este data unui om (copil) ca un fel de jalon pentru viitorul lui. Din „necunoscut”… apropo de ursitoarele din batrani :) :) , i se dau nou nascutului anumite predestinari. Vocatia este… un tool (unealta) pentru a isi implini viata.
    Din vocatie se poate „construi” un mijloc de trai… obtii banii de care ai nevoie.

  2. Foarte interesant articolul, insa nu cred ca este doar pentru adolescenti ci merge foarte bine si pentru 20+ sau chiar 30 si 30+. Sunt oameni care nici la varstele astea nu si-au pus macar o data problema de asa ceva.
    Cred ca la 20+ esti mai capabil sa raspunzi la intrebarile de mai sus si sa iti dentifici exact scopul. Sunt putini cei care stiu directia buna de la bun inceput. Unii mai au nevoie de un mic ajutor din exterior pentru a face samanta sa infloresca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!