Acasa » Comunicare.

Comunicare.

M-am gandit de multe ori la efectele pe care le-a lasat Comunismul in mentalul nostru, chiar dupa disparitia lui. Reprezenta un mod de viata, la care cei tineri in acea perioada au trebuit sa se adapteze. Au trecut aproape 20 de ani insa acei oameni inca exista, de multe ori in functii de conducere, iar asta se vede.

Mai mult decat atat, au influentat si mentalul copiilor lor, la care putem observa efecte mai slabe, de gradul doi, totusi vizibile. Cand esti crescut in primii ani de viata cu anumite idei, chiar daca apoi crescand vezi lumea altfel si constientizezi ca nu mai sunt valabile, doar foarte greu te poti desprinde de ele.

Cred ca efectele pe care Comunismul le-a lasat si le putem vedea in jurul nostru si acum, mai ales la oamenii care nu au interactionat foarte mult cu medii diferite, exterioare, se manifesta in primul rand in Comunicare. De ce se intampla asta, care sunt cauzele istorice sau psihologice, putem intreba specialistii. Acum as vrea doar sa analizam efectele, prin cateva exemple la intamplare:

1. De cate ori cobor din tramvaiul 41 la capat (bld. Expozitiei), langa statie, sunt cateva microbuze cu traseu in afara Bucurestiului. Langa ele, de fiecare data 2-3 oameni, vazand ca au public (cei care tocmai au coborat din tramvai) incep sa strige ca microbuzul pleaca in 5 minute si destinatiile respective. Asta, probabil la gandul ca cineva ajunge acolo intamplator si cand aude ca poate pleca in 5 minute spre Baneasa, Otopeni, zice “hm, ce idee buna, hai sa merg”…

De fiecare data ma simt in Evul Mediu intr-un port unde angajati ai vaselor strigau destinatiile ca cei ametiti de pe acolo care vroiau sa plece sa stie ce vas sa ia. Atunci cand nu existau panouri de anunt (cum sunt in aeroport) si nici internet. Iar aceasta este doar o pilda despre cat de inadecvat comunica unele companii sau agentii de publicitate…

2. Ascult uneori radio sau ma uit la televizor intamplator, atunci cand se desfasoara un concurs. Cand nu avem un radio unde moderatorii sunt foarte tineri, sau o emisiune noua, cu si despre tineri, aud niste fraze atat de artificiale incat ma ia durerea de cap. De cate ori ati folosit in limbajul curent fraze ca “multumesc pentru oportunitatea de a participa…”, “am castigat casa mult visata…”, “va asigur ca fiilor mei le vor fi foarte de folos aceste recuzite…”?

De fiecare data cand aud frazele astea, si din pacate nu se intampla foarte rar, cand ascult anumite posturi de radio sau ma uit la TV, parca vad in fata ochilor oameni care nu ies din casa decat sa mearga la piata si sa plateasca intretinerea, care barfesc pe altii, care stau cu lumina stinsa ca sa economiseasca curent. Termenul de “antisocial” va spune ceva?

3. Institutiile publice. Si aici probabil nu mai este nevoie sa continui fiindca stim cu totii cat de prietenoasa este Comunicarea angajatilor cu cei care vin la ei cu o problema. Sau cat de buna este Comunicarea lor in general. De parca, din nou, nu ar exista internet.

4. Relatia dintre unii profesori si elevi. Rigida, extrem de formala, cu alte cuvinte total inadecvate realitatii de azi, si, mai rau decat atat, foarte daunatoare pentru formarea viitoarelor generatii de angajati. Daca nu invata din scoala sa lucreze in echipa, sa gandeasca practic si sa puna accent pe auto-formare (sa invete singuri din manuale, sa se joace cu aplicatii, sa citeasca presa de specialitate, sa mearga la evenimente din domeniu, etc) atunci mai tarziu se vor lovi foarte dur de ceea ce li se va cere si ori vor cadea, ori vor merge in contrasens tragand in jos pe cei din jur.

In rest, va mai puteati gandi si voi la exemple, chiar va invit sa spuneti o parere fata de cele de mai sus, sau sa veniti cu completari. Am enumerat acum cateva situatii din societatea noastra unde Comunicarea nu se realizeaza asa cum ar trebui. Am pus aceste lucruri pe seama Comunismului, deoarece am facut o comparatie cu alte tari unde aceste derapaje nu exista. Cu gandul la toate restrictiile si propaganda de atunci. Se poate insa sa gresesc, sa fie doar o scuza, iar lenea noastra sa fie de vina.

Ce ziceti, ne trezim? Iar cei care s-au trezit, ii trezesc si pe ceilalti? :) Imnul nostru ne tot indeamna…

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

10 răspunsuri

  1. Georgiana,te felicit pentru subiectul ales pentru astazi:ne preocupa pe toti si multi sunt la fel de indignati ca si tine…

    Dar esti prea suparata astazi ,ca altfel nu inteleg de ce dai „cu pietre”in oamenii care au trait in comunism ,sau in comunism ca atare (sau poate ca doar eu am perceput asa).

    Lipsa de comunicare eficienta exista si in mediile formate in majoritate din tineri(mi se pare o problema de „unghi de a privi „lucrurile ),e vorba de relatia forma -fond in masajul transmis;dar nu insist ,pentru ca deja simt ca si eu am alunecat pe panta criticismului.

    Oricum ,intr-o zi de sambata ,iata o alta tema buna de discutat.Te felicit ,din nou !

  2. nu am nimic cu oamenii. ziceam de comunism ca o cauza pentru comunicarea de acum – avem inca formata din oameni care au trait in comunism, sau care si-au educat copiii conform mentalitatii formate atunci. am zis, se poate sa gresesc si sa fie de fapt alte fenomene de vina. sau pur si simplu nu exista scuze.

    apropo de cei care reusesc, vecinii de la vest care au facut mai mult:

    http://www.youtube.com/watch?v=woOu_4l3lio

  3. Sunt convinsa ca Gia nu are ceva cu oamenii care au trait in comunism. Si cred ca acest lucru este valabil pentru intreaga echipa, m-am lamurit ca accepta si diferente de varsta, si de meserie, si de feluri de a privi realitatea in mijlocul careia traim.

    Cred ca ea incearca sa atentioneze pe aceia care s-au lasat influentati de felul in care aparatul de conducere comunist a operat constant asupra mentalului nostru. Pentru ca, de fapt, acelasi fel de a se lasa un om condus pana in cele mai marunte elemente ale vietii sale personale vorbeste despre faptul ca oricand va face din nou acelasi lucru… Atentioneaza chiar pe aceia care nu s-au gandit la acest lucru – sa se gandeasca !!
    Una este sa ne castigam o bucata de paine, sa acceptam unele facilitati (am facut o facultate, am cumparat o casa, m-am plimbat pe munti si la mare) – si alta este sa cred tot ceea ce se discuta, sa ma las condusa in gandire, in actiune, de cei care – asa cum am perceput – nu aveau dreptate: furau, minteau, prosteau in fata…
    Am cunoscut oameni care s-au vazut luati de apa sociala si au ajuns in aparatul de conducere.. dar si acasa, si la serviciu erau tot oamenii buni si simpli care fusesera in copilarie.. Comunistii aveau neoie si de oameni buni, desi ii marginalizau pe parcurs. Dar si multi oameni care au profitat de ideologia specifica pentru a minti, fura, profita. Care si acum fac acelasi lucru, alaturi de alte factiuni politice. Sunt profitori, influenteaza rau de tot oamenii din jur, profita de naivitatea lor. Mi-e mila de ei, de zbaterea lor, de incrancenarea cu care nu pot ajunge niciodata la multumire, la fericire… Nu mai sunt batranii – sunt copiii lor. Lovesc in cei cu care au mers pe drum – doar ca sa ajunga mereu ei.. Si numai pentru ca aceia pe care i-au inlaturat aveau in ochii lor aceleasi sanse de reusita – poate mai mari, caci ii ducea capul poate mai mult si, prin corectitudine, ar fi castigat un loc important in increderea oamenilor. Iar ei ar fi fost inlaturati.
    Perversitate mental-sociala. Dar sunt si ei oameni care invata prin greselile lor. Oricine invata din greseli, daca nu recunoastem asta, nu invatam… Trebuie si ei sa invete..
    Putem sa le atragem atentia. Ca ne dam seama. Ca nu acceptam. Ca ne ferim sa nu suferim in continuare din cauza lor. CA SE DESCOPERA EI INSISI PRIN COMPORTAMENT, LIMBAJ.. Ca duc ‘stafeta’ mai departe.
    Poate nu-si dau seama.
    Poate putem noi sa-i determinam sa isi dea seama. Unul daca ‘se trezeste’ – este urias !!

  4. uite acum ca vorbim as putea sa semnalez niste efecte pe care le vad a fi clar din cauza Comunismului, cele care duc la Comunicarea inadecvata de acum:

    – gandire exersata sa fenteze niste reguli
    – lipsa de initiativa incurajata, asadar si lipsa culturii de lider
    – lipsa culturii liberale
    – neincrederea in ceilalti
    – lipsa determinarii de a forma grupuri/ echipe
    – lipsa comunicarii cu straini (in lift spre exemplu)
    – lipsa exercitiului gasirii undei strategii de viata, fiindca totul era prestabilit
    – inertie, stabilitate, conservatorism

    si lista poate continua :)

  5. :) Eu iti fentez toate regulile, chiar daca cu delicatete si ca un fel de sotii, nazdravanii! :) Nu stiu daca libertatea mea (interioara si exterioara) a fost cauza sau efect, asa am fost de copil foarte mic…
    Am riscat enorm, am fost anchetata de securitate, sub paza armelor (pe o prostie… cate prostii nu se terminau insa rau..) Dumnezeul oamenilor-copii m-a scos din toate, intotdeauna…
    Ma faci sa ma gandesc foarte adanc la niste chestii pe care nu le-am luat in considerare pana acum… Am facut parte dintr-un grup foarte mare de oameni care am fentat familia si religia, fara ca acest lucru sa fie urmare a comunismului. Pentru ca am fost si suntem foarte credinciosi, dar nu dogmatici, si acest lucru ne-a condus la imbratisarea ezoterismului inca din anii ’80, citeam Viata dupa viata (R. Moody) umblam pe la Campina sa detectam urme ezoterice (nu le spuneam atunci asa!! le spuneam ‘spiritiste’) prin casa memoriala Hasdeu, credeam fanatic ca a existat Atlantida si Lemuria… Eram un fel de frondeuri de 30 de ai cu mutrite de copii nazdravani si nevinovati… si ce era la gura noastra…
    Dar in restul ideilor, cred ca comunismul a exacerbat cele enumerate de tine, acolo unde ele sunt tare comportamentale obisnuite ale multor oameni, in orice timpuri si locuri. Ele au caracterizat mare parte din omenire intotdeauna, dar comunismul a adancit un anume fel de frica, precum un anume fel de confort, de lenevie si lipsa de responsabilitate.
    Oportunismul sa spun ca exista peste tot, si se deosebeste de un anume fel de integrare in grup, meserie si societate, ca traire normala – sportiva i-as spune !!!
    Da, sunt sensuri si sensuri…

  6. articolul dat m-a facut sa ma gindesc mai mult asupra impactului comunismului! In RM impactul etse mai simtit si mai durut ca in Rominia! shi ma doare inima cind aflu ca cineva doreste limba rusa limba de stat! sincer, sunt ostil fata de Uniunea Sovietica si de comunism, in cea mai mare parte datorita genelor de roman, din parte bunicii! shi inca, chiar daca limba vorbita in RM difera mult de cea care poate fi numita limba romana, totusi ma straduiesc sa o dezvolt la un minim corect! si inca Georgiana ultima fraza, ma facut sa rad, ecranizeaza ca nimic alt ceva realitatea! esti bravo, cred ca sunt un fericit ca am dat de Empower.ro si de asa niste autori minunati! Multumesc

  7. dupa ceva ani de zile traiti afara si dandu-mi seama cat de mult rau a facut comunismul oamenilor, iti pot spune ca ar trebui terapie in masa pt. a scapa de obiceiurile, deprinderile, atitudinile si multe altele formate in acea perioada. e greu sa stergi cu buretele 50 de ani. iar oamenii daca nu vor sa se trezesca din proprie initiativa, nu ai cum sa-i trezesti. doar o criza le poate face asa ceva.

  8. Intr-adevar, in comunism comunicarea a fost mai greaoie.
    Dar, comunici in functie de ceea ce vrei sa obtii. Mai pe romaneste ” Vorba dulce, mult aduce” si, credeti-ma, nu e scoasa de capitalisti zicala asta.
    Pe de alta parte, marketingul ce face? Doreste sa vinda si pentru asta e in stare sa hiperbolizeze tot ce are de vinzare. Iar pe de alta parte, sunt si oameni care nu se lasa usor inflentati de ideea de a vinde zmeura ursului din padure. Vorba mai blinda ori mai aspra depinde de tipul uman, de comportamentul individual si de context, de imprejurarile in care are loc comunicarea, de ceea ce este trecut si prezent in faptele care declanseaza comunicarea. Pe scurt, oamenii sunt buni sau rai,peste tot, in orice regim politic. Nu comunismul ne-a inrait, noi suntem rai unii cu altii, iar rautatea maxima, indiferenta, se vad mult mai bine acum decit in comunism. Hai sa nu acuzam niste oameni doar pentru ca viata lor a inceput in fostul regim, hai sa nu pornim la vanatoarea de vrajitoare si hai sa vedem cit de mult bine face comunicarea deschisa in SUA. Acolo comunicare inseamna sa stii ce sa spui, cui sa spui si cind sa spui. Dar, relatiile intre oameni sunt destul de reduse pentru ca respectarea independentei celuilalt duce la indiferenta fata de celalalt. Sa nu uitam legile de acolo create in urma unor fapte intimplate, aplicarea lor stricta si frica de celalalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!