Acasa » Criza „baietilor destepti” (II)

Iata si continuarea articolului trecut despre criza financiara.

Daca vom analiza din punct de vedere economic ultimii 50 de ani, vom descoperi cum totul a fost anticipat, totul a fost integrat perfect intr-un sistem complex. Globalizarea este doar rezultatul conceptual al unui sistem care macina totul pentru a acumula din ce in ce mai multa bogatie.

Avem economia, avem asasinii economici care incearca sa ajunga la un consens prin argumente. Apoi avem sacalii, cei care elimina persoanele care refuza sa accepte realitatea. Si in cele din urma, in lipsa oricaror alternative, exista razboiul. Pentru ca aici nu vorbim despre poate, ci despre certitudini, vorbim despre oameni care nu accepta niciodata infrangerea. Te adaptezi cerintelor sau pieri, iata cea mai simpla teorie naturala aplicata astazi in societatile noastre.

Aceasta criza nu va face decat sa sporeasca bogatia celor aflati in varful sistemului, in acelasi timp insa readucand lucrurile pe linia de plutire.

Criza era asteptata, la fel cum si in Romania ar trebui sa ne asteptam in urmatorii ani la recesiune. Cand oamenii incep sa cumpere din ce in ce mai mult, sa se imprumute din ce in ce mai mult, este normal ca va exista un moment in care lucrurile trebuie sa se opreasca. Nu putem sa fabricam bani, iar creditele au limite, pentru ca nu exista bunuri suficiente pentru a le garanta. Toti cei care au studiat economia stiu si inteleg ca amanarea acestei crize globale nu ar fi facut decat sa inrautateasca lucrurile. Iar interventia statului, nationalizarea marilor banci, nu trebuie inteleasa ca un act dictatorial sau ca o intruziune brutala in piata.

Nu, a salva este mai bine decat a lasa sa se prabuseasca, pentru ca prabusirea ii va afecta tot pe cei de jos. Oamenii nu trebuie sa piarda din cauza principiilor. Nu exista justificari in a lasa o tara, o lume sa sufere din cauza unor idei, unor teorii. Iata de ce, interventiile statelor, coroborate cu elaborarea unei noi politici mondiale, nu pot sa duca decat la o economie constienta de propriile limite, o economie care va putea sa creasca in viitor bazandu-se pe certitudini si nu pe oferte promotionale.

Pentru ca noi, in frenezia noastra, nu vrem sa intelegem ca daca se prabusesc bancile, daca nu mai functioneaza sistemul, numai noi vom avea de suferit. Pentru ca “baietii destepti” (printre care, daca ne dorim cu adevarat, putem sa ajungem si noi) au stiut deja sa se puna la adapost. Chiar daca pare imposibil, unii oameni au retetele acelea frumoase, prin care nu poti sa pierzi.

Si iata de ce, un uragan, un razboi, o criza, suferinta, toate pot deveni profitabile daca stii cum sa procedezi. Si iata de ce, in loc sa ne radem in barba ca se prabuseste economia, ar trebui sa facem tot ceea ce putem pentru a ajuta la redresarea ei. Ne bucuram crezand ca magnatii se vor prabusi, cand de fapt se vor prabusi doar cei de la nivelurile inferioare. Noi ne vom prabusi, noi vom simti efectele pe termen lung, nu cei care au fost in varf pana acum.

Ne uitam la liderii economici, la liderii politici si nu intelegem ca ei sunt mici copii pe langa cei care sunt in siguranta, undeva deasupra. Nu, nu e vorba de o conspiratie, nu e vorba decat de modul natural de stratificare a unei societati. Intotdeauna vor exista oameni care vor intelege ca nu trebuie sa se expuna, oameni care nu vor sa fie cunoscuti, oameni care isi doresc doar putere, putere in sine, fara toate “floricelele” pe care noi le consideram implicite.

Acestia, pe care nu ii vedem si pe care probabil nu ii vom vedea niciodata, au inteles ca la un moment dat lucrurile trebuie sa se termine, visul trebuie sa redevina realitate. Si ei, spre deosebire de noi, sunt dispusi sa faca orice pentru asta. Este o optica pe care trebuie sa o intelegem inainte de a merge mai departe, pentru ca exista oameni care cred cu adevarat in visele lor, indiferent care sunt acestea:

As bea sangele Celor-Ce-Trebuie-Paziti, desigur. As bea, pentru a fi mai puternic, mai aproape de nemurire. As implora-o in genunchi pe Akasha sa-mi dea voie sa beau, iar apoi m-as adaposti in bratele ei. Dar mie mi-e usor sa vorbesc despre asta. Ea nu m-a respins niciodata, iar eu stiu ca vreau sa traiesc vesnic. Ea nu m-a lovit niciodata. Pentru a trai de-a pururi, as fi in stare sa mai suport inca o data focul. As indura arsita soarelui. As suporta orice, doar ca sa pot trai mai departe.
– Anne Rice – Vampirul Lestat

Dar iata care este realitatea noastra: casele, masinile, vacantele exotice, nu ne apartin atata timp cat pentru a le obtine ne-am imprumutat. Banii nostri, casele noastre, noi insine apartinem unui sistem, apartinem creditorilor nostri. Iar acestia la randul lor apartin altor creditori, care la un moment dat au nevoie de acele lichiditati.

Nu traim intr-un basm unde banii curg din ceruri, traim intr-o economie foarte bine pusa la punct care are anumite limite. Putem sa facem infuzii de sute de miliarde de dolari, problema ramane una de fond: atunci cand nu ai, nu trebuie sa consumi! E simplu, si totusi parca atat de greu de inteles…

Prea multi analisti transfera problema in cercurile inalte ale companiilor, in birourile bancilor, in culoare inguste ale Casei Albe. Nu, nu de acolo trebuie sa vina solutiile, pentru ca de acolo pot veni doar limitele legale. Nu banii trebuie sa fie mai multi, ci mentalitatile trebuie sa se schimbe. Pentru ca daca nu vom invata sa ne controlam, daca nu vom invata sa gandim in perspectiva, vom descoperi cu stupoare ca toti banii din lume nu ne ajung.

Aceasta criza ar trebui sa fie o lectie nu pentru cei din frunte. Pentru acestia este doar o alta fila a jocului, un alt moment in care capitalul curge si se transforma. Nu cei din spatele cortinei trebuie sa isi puna astazi probleme, ci fiecare dintre noi, fiecare dintre cei care consuma fara sa inteleaga de ce.

Criza nu este ceva indepartat, un grafic bursier, criza este in mijlocul nostru. Iar noi trebuie sa alegem daca vrem sa intelegem sau nu, daca vrem sa acceptam realitatea sau nu. Pentru ca numai noi putem decide de care parte a cortinei vrem sa traim…

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

13 răspunsuri

  1. Petre,

    am citit cu placere articolul tau. eu il percep extrem de bine pentru ca stiu ce vrei sa spui, pentru ca detin informatiile din spatele generalitatilor. din pacate nu stiu citi dintre cititorii tai cunosc aceste probleme. pentru ei ar fi bine sa dai niste link-uri explicative:

    „Pentru fiecare dolar real, in lume exista inca noua dolari virtuali.”
    sistemul se numeste fractional reserve

    „Daca vom analiza din punct de vedere economic ultimii 50 de ani, vom descoperi cum totul a fost anticipat, totul a fost integrat perfect intr-un sistem complex. Globalizarea este doar rezultatul conceptual al unui sistem care macina totul pentru a acumula din ce in ce mai multa bogatie.”
    nu inteleg de ce trebuie evitat sa spunem lucrurilor pe nume . unul dintre „beneficiari” este FED dar trebuie sa cauti dincolo de link-ul pe care ti-l dau. cu cit sapi mai adinc vezi ca exista straturi peste straturi de putere, in esenta putere financiara iar tot ce inseamna sistem economic si politic este subordonat financiarului.

    motorul lumii sint banii. cine controleaza bancile centrale (cele care „produc” banii) controleaza lumea. in spatele lor sint corporatii (nu in sensul economic ci in cel de „asocieri de persoane cu scop comun”), deci grupuri de persoane particulare.

    rolul celor ca tine, care cunosc functionarea sistemului, este acela de a disemina informatia, nu de a o face cripica. daca spui ceva, e bine s-o faci pina la capt.

  2. oare cum de indivizi fara pregatire pot sa scrie articole atat de vagi ca asta ???

    omule – daca esti specialist urmeaza indemnul primului post de Luca si nu ma fi atat de vag….

    Luca – asa e, ai pus un pic de ordine in ideile articolului dar nu destula… ar fi trebuit sa scrii tu articolul si autorul sa posteze pe forum :))

  3. Da, foarte buna si continuarea. Desi nu pana la capat. Poate deoarece autorul a vrut sa cripteze informatia (e de inteles, oricum putin sunt constienti de ceea ce spune el pana acum). Daca ar merge cu explicatiile la nivele mai avansate, ‘i-ar pierde’ pe multi. Dar am sa risc eu asta (pe scurt, ca voi scrie si eu un articol joi care trateaza pe departe subiectul).

    Pasajul cu vampirul Lestat de fapt spune totul. Nu exista frica mai mare pentru unii decat sa piarda ceea ce au – betia puterii. Iar asta tine de ceea ce sunt ei in interior, ca si nivel de ganduri-emotii-constiinta – care tine de acumulari de generatii – genetic, karmic, altele. Ce vedem in exterior – acumulare de functii, bogatii, bani, sisteme, corporatii, putere exterioara, manipulare, etc – sunt doar simple efecte ale unui nivel de constiinta. In cazul lor, poate fi unul fie extrem de scazut – fie unul ridicat dar folosit in sens ‘contrar’ cursului evolutiv al universului.

    Asta e cauza despre care merita sa discuti – restul sunt chestii marunte, efecte . Si, dupa cum spunea si Petre, „nu banii trebuie sa fie mai multi, ci mentalitatile trebuie sa se schimbe. Pentru ca daca nu vom invata sa ne controlam, daca nu vom invata sa gandim in perspectiva, vom descoperi cu stupoare ca toti banii din lume nu ne ajung.”

    Adica modificarea nivelului de constiinta – nu al nostru, oamenilor simpli, in primul rand, – ci al lor, celor ce conduc lumea din umbra. Iar asta e foarte putin probabil – aproape imposibil. Stiti cum e , cainii latra, ursul trece.

    Asa ca sa ne asteptam la vremuri grele in continuare…si sa facem ce putem pentru noi. Poate parea pesimist…dar nu e…e realist…O sa mai scriu despre asta in cateva zile.

  4. hai sa fim seriosi, articolul e plin de fraze copiate de pe net si insailate una dupa alta in articol.
    „asasinii economici care incearca sa ajunga la un consens prin argumente” – poftim??? pai numai argumente nu foloseste un AE si nu mai poate el de consens. Cuvantul ‘fortat’ iti spune ceva? dar asta:”Mercenarii sau asasinii economici (AE) sunt profesionisti extrem de bine platiti care escrocheaza tari din intreaga lume, pentru sume ajungand la trilioane de dolari.”(extras chiar din cartea lui John Perkins – ‘Confessions of an Economic Hitman”).
    „Te adaptezi cerintelor sau pieri, iata cea mai simpla teorie naturala aplicata astazi in societatile noastre.” – in societatile noastre??? legea junglei se aplica in soc umane de cand e lumea, asta nu mai e nici o noutate…cu toate ca as zice mai degraba ca ‘cine'(=aia ‘din spatele cortinei’, cum le zici tu) nu se poate adapta, incearca sa schimbe… Pentru ca daca stai sa te gandesti, lumea nu mai arata ca acum 100 de ani – ‘unii’ au zis sa mai schimbe una alta, si uite asa am ajuns aici…
    ‘Aceasta criza nu va face decat sa sporeasca bogatia celor aflati in varful sistemului, in acelasi timp insa readucand lucrurile pe linia de plutire.’ – o idee f interesanta, desi ma tot intreb cum imbogatirea celor deja bogati ar putea aduce lucrurile pe linia de plutire…doar se ia tot de la cei care si-asa nu prea au…?!? Poate dezvolti ideea ASTA…
    Marius, nu vad ce motive ar fi avut Petre Fluerasu sa cripteze mesajul (asta daca chiar a existat un mesaj; mi se pare mai degraba o insiruire de idei pe care le-am mai citit si in alte parti – nimic original pana acum), din moment ce oameni ca John Perkins, care ar fi avut ce pierde, au facut toate grozaviile alea publice…?!? Sa fim seriosi, si daca maine s-ar urca unu’ pe Intercontinental sa ‘deconspire’ in gura mare magariile care se fac, nu l-ar lua mai nimeni in serios. Si asta dintr-un singur motiv – cine are urechi de auzit…aude; cine nu – nu, si poti sa dai pe toate canalele informatii de genul celor prezentate si de Perkins, si de Icke si de cine mai vrei tu, degeaba – lumea nu e pregatita sa creada, si cu asta basta.Asa ca nu vad rostul acestei ‘criptari’.

    ps:Intre doua haiku-uri, mai merge si de-un articol pe teme fierbinti ca criza mondiala, ecologie etc. – nu?!?

  5. ‘…mentalitatile trebuie sa se schimbe. Pentru ca daca nu vom invata sa ne controlam…’

    …unde vom ajunge??

    Petre, ai toata consideratia mea pentru efortul de a ridica la fileu problemele care te framanta. Care ne framanta pe toti. Nu te simti: descurajat, lovit, murdarit, mototolit… Simte dragostea care vine din inimile celor care stiu ce inseamna sa scrii, sa ai curajul sa o faci atunci cand detractorii tai nu au scris din proprie initiativa, nu au avut curajul sa supuna analizei publice un articol pe care sa il sustina cu demnitate.

    Cred ca asta inseamna pana la urma sa fim seriosi.
    Oameni de onoare si demnitate.

    P.S. Si eu ma revolt uneori, Cosmina, draga mea – atunci cand sunt atacate dragostea, bunatatea, linistea sufleteasca, armonia intre oameni… Iau foc!! Ai sa citesti pe aici despre revoltele mele, dintre care unele le-am exprimat mestesugit parabolic !!! :) Daca noi, femeile, nu dam dovada de sensibilitate si gingasie… barbatii ne arata asa ceva.. cu varf si indesat !! Cam asta s-a petrecut si aici…
    Si… cam meritam…

    Va doresc la toti o seara placuta si maine… serviciu usor !! Cu drag, Cristiana

  6. cristiana, nu inteleg de ce te-a deranjat interventia mea. Ce am avut de comentat vizavi de articolul de mai sus, am spus destul de clar in comentariu, si nu a fost nici un atac la bunatate, liniste etc.
    Obiectia mea a fost legata de 2 lucruri: ca autorul a dat copy-paste la niste chestii adunate cam alandala, si ca a ales sa nu dezvolte – sau sa cripteze, cum a spus cineva, cele insirate de el in articol. Atat. Nu am avut nici cea mai mica intentie sa atentez la nici o valoare morala.
    Ca o paranteza: am mai citit si alte interventii ale lui P Fluerasu si m-a frapat usurinta cu care a preluat idei de la altii si le-a insailat pur si simplu una langa alta… fara sa explice cand era cazul, fara sa aprofundeze anumite chestii mai greu de digerat altfel.Rezultatul – superficialitate.
    Genul asta de hei-rupism pe care il practica el cam lasa de dorit, din simplul motiv ca nu e fondat – e usor sa citsti nu stiu ce carte si dup-aia – euforic – sa te-apuci sa insiri ce-ai citit acolo – fara sa cercetezi mai adanc si fara sa discerni.
    faza cea mai proasta e ca se mai intampla ca peste astfel de articole sa dea niste pustani care nu prea au ei habar de cum sta de fapt treaba, si sa ia de bune cele spuse acolo… Daca tot ii iei apararea asa cu patos, de ce nu cauti si alte ‘capodopere’ de-ale lui – pe teme diverse: ecologie, natura, femei, animale etc. ?Vei fi uimita!
    Ce mare curaj a avut articolul asta?!? La ce se transmite zilnic in presa, mai putem vorbi de curaj atunci la un articol ca asta, in care mai mult se sugereaza decat se pune punctul pe ‘i’?
    Cu toata stima,dar cred ca nu merit acuzatiile pe care mi le aduci tu. Nu e vorba de lipsa de sensibilitate si gingasie – dar ma ‘enerveaza’ cand se trateaza subiecte serioase la modul asta…
    Critica ideea, nu omul…

  7. Te rog sa ma ierti, Cosmina…
    Nici eu nu as fi dorit sa deranjez.
    Ma bucur ca oamenii au curaj sa scrie, de aceea apar pe cei care fac inceputuri, dezvoltari… Te admir si pe tine pentru curajul cu care iti aperi ideile. Nu au fost acuzatii, ci atentionari si incurajari pentru Petre. Daca au fost acuze – au fost la adresa mea, nu le extrapola. Voalat, am vrut sa spun ca Luca si Marius au dat dovada de multa delicatete. Ai observat?

    Este un mare curaj sa scrii… crede-ma. Eu scriu de la 10 ani, de aceea am o usurinta deosebita la scris. Altii scriu de cateva luni sau un an… Trebuie sustinut fiecare om care face ceva in viata. Ceva ce altul de langa el nu are curaj sa faca. Fiecare om ar trebui sa supuna publicului ceva, pentru ca a vorbi si a scrie in public iti spun eu ca este foarte greu…

    Si apoi, dragii mei… 90% din cartile de pe piata sunt din carti scrise… Articolele din articole sunt scrise… Putini au destinul sa aduca ceva nou – si bineinteles ca nu-i prea vede nimeni… Dureros… dar asta suntem, poate orbi, poate neatenti, neincrezatori… De fapt suntem intr-o criza permanenta.. Si nu stim…
    Cred ca este foarte tarziu, maine muncim din greu… la propriu… Noapte buna!
    Tot cu drag, ca si pana acum, Cristiana

  8. Asa, sa incerc sa si raspund – ma bucur insa ca articolul a starnit polemici, asta e si ideea. ;)

    Luca, multumesc pentru observatii si pentru completari. Stiu ca am fost criptic, insa asta a fost si intentia din pacate. Voi explica si mai jos, eu nu stiu lucrurile astea din carti, sau ma rog, in carti le-am citit prima oara. :) Ma bazez insa pe fapte si persoane reale – singurul lucru este ca nu prea se poate vorbi despre acestea. :D Multumesc oricum pentru sugestii si pentru completari.

    ki – eu nu scriu ca sa ofer retete, ci ca sa trezesc interesul pentru ceva. Nu vorbim de mere si de pere, vorbim de ordinea mondiala si despre o intreaga lume pe care cei mai multi nici macar nu o sesizeaza. Daca tu crezi ca asta se poate spune in definitii clare, incearca sa o faci tu.

    Marius, felicitari si multumesc mult. Se vede ca ai inteles si se vede ca ai inteles si de ce nu am putut sa merg pana la capat. Problema este ca multe dintre afirmatiile mele se bazeaza nu numai pe carti, ci pe fapte reale, fapte pe care nu le pot face publice inca. Nu neaparat din cauze obscure, ci pentru ca daca as spune de exemplu ca peste un an, daca continua cu masurile absurde, Obama va fi eliminat, lumea ar crede ca sunt nebun. Iar mie nu imi place sa imi bat gura de pomana. Pana la urma, nu toti trebuie sa inteleaga. :)

    animsoc – daca ai fi citit si prima parte, ai fi vazut ca incep cu un citat din cartea lui Perkins. Pe langa asta, mai sunt vreo 30-40 de carti pe subiect. Verifica daca cumva vreo fraza de-a mea seamana si cu alea… ;) Sa vezi atunci ce poti descoperii. Insasi faptul ca ai comentat aici astfel dovedeste ca nu intelegi. Si atunci cum sa imi pierd timpul sa iti explic de ce este in ordinea fireasca a lucrurilor ca cei bogati sa devina si mai bogati. Sau cum sa iti explic ca tu habar nu vei avea vreodata cine sunt oamenii cu adevarat puternici. Toate cartile la care faci referire, si acest articol, nu sunt decat o picatura din adevarul pe care daca ai vrea si ai incerca, ai putea sa il descoperi si tu. Cat despre vendeta ta personala cu mine, nicio problema. Ma bucur ca atatia oameni ma considera superficial si etc… asa am ocazia sa surprind din ce in ce mai multi. Cat despre pareri, sa stii ca eu nu ma tem sa accept ca oamenii au dreptate si atunci voi prelua si voi dezvolta o idee cu care sunt de acord fara sa ma tem de asta. Decat sa pretind ca gandesc independent, ca majoritatea oamenilor, prefer sa accept ca sunt influentat de mediul din jurul meu. Asa ca da, s-ar putea (waw), sa regasesti aici si ideile altora, dar te asigur eu ca toate imi apartin, pentru ca daca ai fi citit atent toate cartile alea, ai fi observat ca eu aici spun altceva. Dar deh, prea subtil… :) No problem, asta e si ideea, sa inteleaga putini. Banii nu sunt nelimitati. ;)

    Cristiana, multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru invataturile profunde.

    Petre Flueraşu

  9. Da, sunt de acord cu tine ca ne indreptam catre ceva extrem de periculos si majoritatea inca nu realizeza ce vremuri vor veni…Oricum, nici Obama nu e chiar atat de puternic precum pare, in spatele sau sunt altii mult mai tari…si in spatele lor acei ‘altii’ de care spuneai ca nu apar pe nicaieri…si apoi altii…se termina lantul undeva in univers…

    Mie imi place stilul tau. Asa este, cu totii suntem influentati de mediu, nu suntem ‘de capul nostru’. Si eu, in ce scriu pe site-urile mele, ma inspir si dau o forma articolelor ca sa se potriveasca intelegerii si starii mele.

    P.S. Daca mai ai ceva informatii din lumea reala financiara (si nu numai)…da-mi si mie (hihi) ! Mi-ar place sa facem schimb de idei – am si eu multe pe care nu le pot spune inca…

    O sa scriu si eu in urmatoarele saptamani o serie de articole care trateaza pe departe ideile tale.

  10. @ Petre si Marius

    eu am o vorba: nu sint evanghelist ca sa am pretentia sa ii convertesc pe toti. spun ce cred ca trebuie spus iar cine e pregatit sa inteleaga, o va face.

    Petre, suna extrem de interesant ce spui tu:
    eu nu stiu lucrurile astea din carti, sau ma rog, in carti le-am citit prima oara. :) Ma bazez insa pe fapte si persoane reale – singurul lucru este ca nu prea se poate vorbi despre acestea.

    lucrurile pot fi spuse si fara sa dai detalii despre identitatea subiectului sau chiar distorsionind detalii de identitate, pentru a pastra anonimitatea sursei. eu fac asta tot timpul la milionarul mioritic

  11. Am si eu o intrebare pt un cunoscator cum reusesc sa citesc link ul…..fractinal reserve……..dar in romana multumesc

  12. fractional reserve este o regula din lumea bancara.
    o banca trebuie sa aibe o rezerva minima, pe baza careia sa imprumute bani. rezerva pe care e obligata sa o aiba se numeste fractional rezerve.
    la americani, FED (federal reserve, banca centrala americana care e o institutie detinuta de particulari :D) stabileste o cota de 1:9 deci o banca poate imprumuta de noua ori mai multi bani decit are in rezerve. o aberatie care a dus printre altele la problema de azi, criza financiar bancara si ulterior economica in care „ne scaldam”
    sint citeva documentare interesante despre chestia asta dar tot in engleza

    in romaneste e greu de gasit pentru ca nu prea sint surse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!