Sper ca primul articol ti-a starnit interesul si te-a dus in punctul in care ai analizat cum este relatia ta cu munca.
Cat de fericit, satisfacut sau implinit esti in aceasta relatie? Ce factori specifici au afectat calitatea relatiei tale cu munca si te-au „ajutat” sa treci de la bucurie la corvoada? Ai identificat deja noi solutii la provocarile pe care tu le-ai experimentat in viata ta profesionala sau te simti blocat, debusolat, frustrat, obosit si epuizat?
Ei bine, astazi iti voi propune cateva modalitati specifice de redresare pentru primii 4 factori, astfel incat sa treci de la corvoada la bucurie.
De fapt nu-ti place
1. Corvoada: accepti un job despre care doar crezi ca ti se potriveste si, cand incepi sa lucrezi efectiv, constientizezi ca nu iti fac placere activitatile zilnice si nu iti produc nicio satisfactie sau implinire. In plus, nu ai abilitatile necesare pentru a raspunde la provocarile zilnice.
Pasi spre bucurie:
- Identifica foarte clar care sunt acele activitati zilnice pe care le ai de indeplinit si care reprezinta pentru tine o corvoada.
- Rupe „elefantul corvoada” in bucatele mici si apoi intreaba-te cum te vei simti daca in sase luni vei invata sa realizezi cu usurinta activitati care ti se par acum imposibile.
- Cat de motivat esti sa depaseti acesta provocare din viata ta?
- Ce vei avea de castigat/pierdut daca vei investi timp, energie si efort ca sa inveti lucruri noi?
- Esti multumit de persoana care vei deveni in sase luni daca urmezi acest traseu de perfectionare si autodepasire?
- Stabileste-ti o strategie prin care sa te poti elibera de acest job („exit strategy”) daca nu simti ca esti suficient de motivat, ca nu ai lucruri noi de invatat care sa iti faca placere si care sa te ajute sa evoluezi profesional.
Colegii nu sunt cei potriviti
2. Corvoada: gasesti job-ul ideal, care se potriveste perfect cu experienta, expertiza si abilitatile tale, insa colegii iti fac viata un chin!
Pasi spre bucurie:
- Clarifica ce anume din comportamentul colegilor te supara (atitudinea, gesturile, cuvintele, lipsa respectului, barfele, anumite actiuni specifice).
- Ce faci tu ca sa „sprijini” aceste comportamete, care este responsabilitatea ta?
- Ce poti face ca sa blochezi sau sa opresti aceste reactii?
- Identifica puncte comune intre tine si colegii tai si stabileste relatii noi bazate pe empatie, incredere, respect.
- Apreciaza si recunoaste calitatile colegilor tai, chiar daca pot fi lucruri marunte (au simtul umorului, sunt punctuali, gestioneaza bine urgentele, stiu sa isi sustina punctele de vedere).
- Comunica intr-un mod asertiv ca esti deranjat de anumite comportamente.
- Intreaba-te care este lectia pe care o poti invata din aceasta situatie. De multe ori, dupa ce constientizam lectiile si ne comportam ca atare, problemele se dizolva de la sine.
Compromisuri
3. Corvoada: esti in cadrul unui loc de munca care iti face placere, insa la un moment dat se fac presiuni asupra ta pentru a face compromisuri sau neregularitati legale, financiare ori morale.
Pasi spre bucurie:
- Analizeaza care vor fi efectele pe termen lung daca spui DA/NU, cum va fi influentata imaginea ta, stima ta de sine, propriul tau respect, increderea ta in tine si in ceilalti.
- Evalueaza care va fi impactul asupra celorlati daca tu spui DA/NU la aceste compromisuri.
- Daca te simti incoltit, gandeste-te cine te poate ajuta. Sunt constienti superiorii tai de situatia la care esti expus?
- Decide daca merita sa lucrezi intr-un astfel de mediu si daca raspunsul este nu, construieste-ti strategii prin care sa atragi in viata ta jobul care corespunde cu valorile tale profunde.
Nu primesti recunoastere
4. Corvoada: muncesti, faci tot ceea ce iti sta in putinta pentru a realiza proiecte de succes, insa rezultatele si munca nu iti sunt recunoscute si esti tinut „mic”.
Pasi spre bucurie:
- Stabileste ce inseamna pentru tine rezultate de calitate care merita recunoscute si apreciate si ce inseamna acest lucru pentru sefii tai.
- Cere feedback despre rezultatele muncii tale colegilor, clientilor, furnizorilor.
- Imbunatateste ceea ce trebuie imbuntatit in munca ta, analizeaza-te unde anume mai poti evolua.
- Asigura-te ca sefii tai stiu ca tu ai obtinut acele rezultate, ca munca nu iti este furata de o persoana „binevoitoare”.
- Vorbeste cu sefii tai despre nemultumirea ta, demonstreaza abilitatile si competentele prin fapte.
- Vino cu propuneri de imbunatatire a activitatilor din departamentul tau. Demonstreaza in acest mod ca esti preocupat de cresterea performantei si a eficientei.
- Cere tu noi atributii.
- Observa-i pe colegii tai care au obtinut recunoasterea dupa care si tu tanjesti si apoi implementeaza doar strategiile care ti se potrivesc.
Tu ce solutii ai pentru a diminua efectul acestor factori nocivi? Cel mai bine este sa te intrebi singur ce anume ti se potriveste si apoi, in cunostinta de cauza, sa faci pasii necesari. Astept raspunsurile tale mai jos la comentarii sau pe adresa de email [email protected].