Acasa » Cum alegi amplificatorul audio – 6 funcții vitale pentru un sunet de calitate

Cum alegi amplificatorul audio – 6 funcții vitale pentru un sunet de calitate

Sunetul de calitate pe care ți-l dorești în confortul propriului living pleacă de la o componentă extrem de importantă a sistemului audio: amplificatorul. Un astfel de produs trasează o diferență clară între cei care își cumpără “de-a gata” un sistem audio pentru casă și cei care vor să îl construiască de la 0, în funcție de nevoile clare pe care le au. Dacă faci parte din cea de-a doua categorie, trebuie să afli atunci mai multe despre amplificatorul audio.

Chiar dacă ai în casă cele mai bune boxe, cel mai bun subwoofer și cea mai bună acustică, fără un semnal clar și puternic nu vei afla niciodată ce pot toate acestea să ofere cu adevărat. Dacă vrei să îți alegi chiar tu un amplificator audio foarte bun, căruia să îi adaugi ulterior și alte componente, citește mai departe acest articol:

Ce face mai exact un amplificator audio?

Un amplificator este poate mai important decât boxele, în structura unui sistem audio profesional. Iar acest lucru se bazează pe faptul că fără un amplificator de calitate, sunetul boxelor tale nu va putea fi redat la adevăratul său potențial. O astfel de componentă audio are menirea de a amplifica sunetul redat în boxe, cu o acuratețe de nedescris, fără a-i modifica însă în vreun fel calitatea.

Chiar dacă mai toate electronicele pe care le utilizăm zilnic – boxele de la PC, telefonul etc – înglobează un amplificator audio, rezultatele sunt incomparabile. Un amplificator audio profesional poate produce sunete puternice în boxele din living, filtrând în același timp frecvențele emise, astfel încât să nu existe zgomot de fond sau distorsionare a semnalului sonor.

Iată 6 dintre cele mai importante funcții ale unui amplificator audio de calitate:

  • Numărul canalelor

Este important să știi dinainte rolul unui amplificator audio în casa ta, pentru a cumpăra exact produsul de care ai nevoie. Dacă ești înnebunit după muzică și vrei un amplificator ce poate reda cu acuratețe chiar și la un volum ridicat, suntem de părere că 2 canale amplificate își pot face foarte bine treaba. Adaugi filmele sau jocurile video la lista cu activități suportate de amplificatorul tău audio? Atunci ai nevoie de un produs audio cu 5.1 canale, sau poate chiar un sistem mai complex, de 11.2.

  1. Modul Mono

Reprezintă capacitatea unui amplificator stereo de a funcționa în paralel, dublându-se astfel puterea acestuia de amplificare a sunetului redat. Nu trebuie să faci altceva decât sa activezi această funcție de pe panoul central cu butoane al amplificatorului, sau direct de pe telecomandă. Astfel, un singur canal va funcționa pe modul Mono, controlând însă simultan volumul canalelor separate.  

  1. Modul Direct

Această funcție, întâlnita de altfel doar pe anumite modele de amplificator audio, poate elimina instant funcțiile digitale, păstrând în schimb doar semnalele analogice redate de boxe. Rămân astfel active doar: volumul, nivelul de amplificare, nivelul de preamplificare.

  1. Crosstalk

În cazul în care vrei să separi fără mari probleme două canale stereo ale amplificatorului adio, ai nevoie de această funcție, măsurabilă în decibeli (dB). Principalul avantaj al funcției Crosstalk este că ține departe unul de celălalt sunetele emise de canalele amplificatorului, astfel încât să nu existe interferențe neplăcute și să te bucuri de o claritate de nota 10 a sunetelor redate. Pentru un sunet ca la carte, fie că asculți muzică, fie că te uiți la filme, ai nevoie de un amplificator cu funcție Crosstalk de cel puțin 100dB.

  1. Bluetooth

Suntem în 2018, iar firele sunt lucruri cu care nu vrei să îți bați capul, fie că îți încarci rapid telefonul, fie că vrei să redai rapid muzica preferată pe sistemul audio din casă. Un amplificator cu funcție Bluetooth îți permite într-adevăr luxul de a uita de cabluri și prelungitoare în plus, însă există și o bilă neagră, în acest caz: prin utilizarea funcției Bluetooth, redarea are de suferit, prin comprimarea puternică a semnalului sonor.

  1. Butoanele “old school” de pe panoul frontal

Această ultimă funcție a unui amplificator audio tine mai mult de gust, estetică și pasiunea melomanilor pentru produse audio profesionale cu un aer retro. Chiar dacă îți poți cumpăra cu ușurință un amplificator controlabil prin telecomandă, farmecul potențiometrelor supradimensionate de pe panoul frontal rămâne în continuare extrem de seducător. Dacă vrei așadar să te bucuri de un sunet mai clar ca lumina zilei, redat printr-un sistem cu note retro, atunci caută pe net un produs adio cu potențiometru de volum, bass, treble și balans, pe care să le simți cum trebuie între degete, atunci când reglezi fizic claritatea frecvențelor redate.

Nu îți rămâne decât să găsești site-ul potrivit de unde să îți poți cumpăra un amplificator profesional pentru sistemul audio de acasă. Așa că intră chiar acum pe DABSTORE.RO și cumpără un amplificator Bose, pentru că nimic nu se compară cu atmosfera pe care un sistem audio excelent o poate aduce într-un spațiu, cu doar un CLICK!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!