Acasa » Cum sa previi o criza financiara acuta

Cum sa previi o criza financiara acuta

La americani criza financiara acuta este definita prin sintagma „faliment personal” si se declara relativ frecvent. La noi nu exista asa ceva. Eventual se poate vehicula termenul de „insolventa” au „insolvabilitate”.

Daca pana acum un an sau doi n-ati auzit despre nicio persoana ca ar fi insolvabila, va garantez: pe masura ce criza se va acutiza, veti auzi tot mai des. Atunci sa va amintiti ca e vorba de o criza financiara acuta in care persoana sau familia respectiva traieste vremuri foarte grele, incercand sa supravietuiasca unui colaps financiar.

Oamenii au o tendinta interesanta de a ignora catastrofele care de fiecare data se intampla altora. Avem tendinta de a privi cu detasare la stirile de la ora cinci cum unei familii ii arde casa si ne spunem: „Au fost neglijenti!”. In momentul in care vei avea un incendiu in casa ta, dintr-odata perspectiva se schimba, radical, si iti zici ca poate acea familie nu a fost neglijenta ci doar a avut ghinion.

Cand e vorba de o criza financiara acuta in finantele personale nu e vorba de ghinion, e vorba de inconstienta sau de ignorarea cu buna stiinta a unei situatii financiare care se acumuleaza de-a lungul timpului.

Combate inconstienta: trezeste-te!

Faptul ca citesti acest articol arata ca acest pericol nu te paste, cel putin nu pe tine. A fi inconstient inseamna a fi ne-constient, adica a dormi in picioare. Numai cine ignora in totalitate aspectele financiare ale vietii poate fi inconstient si iti spun: culmea, exista si asemenea persoane.

Combate ignorarea: accepta!

Daca lucrurile merg prost din punct de vedere financiar, nu intoarce privirea in alta parte. Recunoaste ca ai o problema, defineste-o si cauta un plan de actiune. Daca vei continua sa ignori situatia care se degradeaza, vei ajunge in punctul fara intoarcere cand chiar daca vrei sa mai faci ceva, este foarte tarziu.

Restul elementelor de prevenire ale unei crize financiare sunt exact cele despre care am discutat in capitolul anterior, despre gestionarea crizei financiare acute, si anume prima faza, de stabilizare:

  • urmarirea veniturilor si cheltuielilor;
  • mentinerea obligatorie a cheltuielilor sub venituri;
  • realizarea unui buget lunar si anual;

…urmata de a doua faza, de crestere:

  • cresterea nivelului de calificare;
  • cresterea nivelului de educatie (liceu, facultate, masterate etc);
  • schimbarea calificarii prin alegerea unor meserii mai bine retribuite;

… plus cele doua elemente pe care le poti folosi cand iti creste experienta in domeniul financiar:

  • deschiderea unei afaceri;
  • investitiile.

Am repetat acesti pasi pentru ca acum ii ai in fata ochilor, pe toti, dupa ce i-am explicat in prealabil. Vei vedea ca ei sunt progresivi, se leaga, au o anumita ordine care t r e b u i e respectata.

Daca vei incepe cu cresterea nivelului de calificare inainte de a-ti stabiliza situatia financiara, vei intra din nou in criza acuta, din lipsa unei surse de venit. Sau mai rau, daca te apuci de investitii fara sa ai o educatie in domeniu, bazandu-te pe noroc, vei ajunge la falimentul personal cu o viteza care s-ar putea sa te surprinda. Cu alte cuvinte, nu poti alerga daca nu ai invatat sa mergi pe jos.

Unde ne intoarcem? Tot la educatia financiara care in Romania e sublima, extraordinara, dar lipseste cu desavarsire la o buna parte din populatie (daca imi permiti sa-l parafrazez pe Conu’ Iancu).

Introducerea obligatorie a educatiei financiare in scoli ar fi o posibila solutie, dar ma indoiesc ca acest lucru ar duce la disparitia situatiilor acute din finantele personale. Vor fi intotdeauna oameni care ingnora aspectul financiar al vietii, din variate motive. Ei vor fi sortiti acestui scenariu neplacut.

Dar noi toti ceilalti, care ne pretindem atoatestiutori, ar fi cazul sa renuntam la falsa senzatie de suficienta si sa studiem temeinic bazele finantelor personale pentru ca e posibil ca realitatea economica sa ne arunce intr-o noua deriva, mult mai apropiata de o criza financiara acuta (la nivel personal).

World financial crisis is ‘not over’, spunea nu demult (8 octombrie 2009) Nouriel Roubini, economistul care a prezis actuala criza.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!