Acasa » Toleranta si Intransigenta

Toleranta si Intransigenta

A fost odata, de mult de tot, o femeie care isi dorea foarte mult copii, dar nu reusea sa ii aiba. Dupa un timp si-a dat seama ca nu poate rezolva problema singura si a apelat la ajutorul unui barbat. :) Asa a reusit, in final, sa ramana insarcinata si a nascut doua fete gemene. Le-a numit Toleranta si Intransigenta.

Din prima zi, mama a observat ca cele doua fete, desi erau gemene, erau foarte diferite una de cealalta. Toleranta era mai calma si nu plangea mai deloc, manca orice primea (chiar daca prefera laptele de capra), dormea mai tot timpul si ii lasa pe cei din jur sa isi vada de treaba. Intransigenta, in schimb, era agitata, tipa, facea mofturi la mancare si nu ii lasa pe cei din jur sa stea linistiti.

Timpul a trecut si fetele au crescut. Erau tot timpul impreuna si se salvau una pe cealalta atunci cand faceau greseli. Aveau foarte multi prieteni si tuturor le facea placere sa stea in preajma lor.

Mama avea grija sa le trateze in mod egal, sa nu faca diferenta intre ele si astfel sa pastreze o atmosfera placuta in casa si in viata lor.

Toti cei din jur isi doreau astfel de fete, chiar daca aveau copii. S-au dus la vrajitorul satului si i-au spus: Fa te rugam o vraja si adu in viata noastra Toleranta si Intransigenta!. Vrajitorul care era cam batran si nepriceput, n-a stat mult pe ganduri si „Han Tan Pan” a facut vraja, dar… a iesit cu totul altceva. In loc sa aiba fiecare satean cate doua fete, fiecare dintre ei a fost inzestrat cu putin din caracterul Tolerantei si Intransigentei.

Nu erau ei foarte fericiti, dar nu au comentat. Au plecat mai departe la treburile lor.

Timpul a trecut si mama fetelor a murit, iar ele… au ramas singure. Vecinii au vrut sa le ajute, dar erau saraci si nu puteau avea grija de amandoua, asa ca s-au gandit sa le dea spre adoptie. Dar si aici… necazuri, nimeni nu voia sa le ia pe amandoua. Asa ca vecinii au fost nevoiti sa le separe pe fete si sa le trimita pe fiecare in alta parte.

Toleranta a ajuns la o familie dintr-o parte a tarii, iar Intransigenta la una din cealalta parte, iar satenii au ramas tristi si singura lor alinare era ca aveau in ei un pic din caracterul fetelor.

Toleranta era o fata cuminte, nu le facea probleme parintilor adoptivi. Pentru ea era bine orice faceau cei din jur, nu spunea nimic, nu isi spunea parerea, nu aducea argumente in nicio discutie, era aproape invizibila. Incet, incet familia si oamenii din jur nu mai vorbeau cu ea. Toleranta era tot mai mica si mai mica pana chiar a devenit invizibila. Era acolo, dar nimeni nu o vedea, asa ca s-a hotarat sa se intoarca acasa.

In cealalta parte a tarii, Intransigenta era tot mai rea si mai agresiva, facea parintilor adoptivi numai zile negre. Nimic nu era bine, totul trebuia facut asa cum ordona ea. Considera ca numai ce face ea era bine, chiar perfect, si in rest nimic nu conta. Incet, incet familia si oamenii din jur nu mai vorbeau cu ea. Intransigenta era tot mai mica si mai mica pana chiar a devenit invizibila. Era acolo, dar nimeni nu o vedea, asa ca s-a hotarat sa se intoarca acasa.

Intre timp satenilor le lipseau fetele. Unii, cei care aveau mai mult din caracterul Tolerantei, au devenit delasatori si nu ii mai interesa nimic, ii lasau pe ceilalti sa faca ce vor, chiar sa rada de ei si sa ii batjocoreasca. Altii, la care predominau trasaturile Intransigentei, au devenit… intransigenti, rai, agresivi si nu le prea pasa de opinia celor din jur.

In aceasta atmosfera… au ajuns Toleranta si Intransigenta atunci cand au venit acasa. Bucuria revederii a fost enorma. Fetele nu se mai saturau sa povesteasca intamplarile prin care au trecut si sa se intrebe… oare unde au gresit.

Fiecare dintre ele a gasit raspunsuri la problemele celeilalte, iar satenii… Oooo , ei au uitat toate disputele si cei toleranti au devenit si putin intransigenti asa ca ii intelegeau pe… intransigentii care s-au dat pe brazda si au inteles ca o doza de toleranta este oricand binevenita.

De atunci oamenii stiu ca in orice trebuie sa existe un echilibru mai ales intre Toleranta si Intransigenta.

Si-am incalecat pe cal
Si v-am adus poveste-n dar.

Toleranti sa fiti, (ca) parinti
Si veti avea copii cuminti.

Intransigenta n-o uitati
Si sigur veti fi respectati.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

7 răspunsuri

 1. :)) tocmai ce ma pregateam sa spun ca prefer si intransigenta .. deci e ok, echilibru.. foarte inteleapta povestea, multumesc:)

 2. Salut Simona, salut Oameni buni,

  Salut Intransigenta din mine, din tine, din oricine,
  Salut Toleranta din mine, din tine, din oricine.

  Am si eu cateva intrebari, pentru ce care mai vor sa faca inca un pas.

  Cum poti sa faci sa le observi mai bine pe Toleranta si pe Intransigenta?

  Cum poti sa ti-o accepti pe Intransigenta?
  Cum poti sa o faci mai vizibila pe Toleranta?

  Acum daca ti-ai dat voie sa-ti raspunzi, ce o sa faci diferit?

 3. @ Ioan

  Ce o sa fac diferit? Buna intrebare! Eu personal o sa pun la cura de slabire Intransigenta si o sa vitaminizez Toleranta. Fiica mea va fi cea mai fericita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!