Acasa » Cum stimulează cafeaua capacitățile mentale și fizice?

Cum stimulează cafeaua capacitățile mentale și fizice?

Fiind una dintre cele mai populare băuturi la nivel global, cafeaua este licoarea magică la care apelezi în fiecare dimineață, pentru a alunga senzația de somnolență. Studenții se împrietenesc cu ea în timpul sesiunilor de examene, iar cei ce lucrează în schimburi găsesc în ea un adevărat aliat, astfel încât într-o singură zi, pe glob, se consumă mai mult de 2 miliarde de cești de cafea. 

 

Însă beneficiile acestei băuturi sunt multiple și complexe, iar faptul că te ajută să te trezești după somnul de noapte este, poate, cel mai mic dintre ele. Pentru că în compoziția sa chimică se regăsesc antioxidanți și alte substanțe active, cafeaua poate să stimuleze capacitățile tale mentale și fizice în moduri la care cu siguranță nu te-ai gândit! Vei afla, în rândurile ce urmează, de ce o simplă ceașcă zilnică de cafea poate avea efecte benefice de lungă durată pentru organismul tău.

Cafeaua în corpul tău – cum acționează?

 • 10 minute după ingerare. Cofeina din cafea intră în fluxul sanguin, determinând creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace;

 • 20 de minute. Cofeina suprimă acțiunea adenozinei (un neurotransmițător cerebral responsabil de apariția somnolenței) neutralizând, astfel, senzația de oboseală, în timp ce crește nivelul de energie. Starea de alertă și concentrarea crescută ce urmează sunt asigurate de creșterea nivelului de dopamină (unul dintre cei mai importanți neurotransmițători din cadrul sistemului nervos);

 • 30 de minute. Glandele suprarenale produc mai mulți hormoni, pentru că sunt stimulate de prezența cofeinei. Pupilele se dilată, iar pentru o scurtă perioadă de timp, acuitatea vizuală poate să se îmbunătățească;

 • 40 de minute. Organismul produce mai multă serotonină (substanța supranumită “hormonul fericirii”), ceea ce ajută la funcționarea eficientă a neuronilor din măduva spinării, motoneuronii. Astfel, forța musculară și coordonarea motorie sunt îmbunătățite;

 • 4 ore. Metabolismul celular inițiază arderea rapidă a energiei, iar corpul va descompune grăsimile stocate. Aciditatea de la nivelul stomacului crește;

 • 6 ore. Se produce un efect diuretic, iar ca rezultat, aproximativ jumătate din cofeina consumată mai devreme iese din organism.

Cafeaua și performanța cerebrală

Cofeina existentă în cafea acționează ca un stimulent ușor pentru sistemul nervos central. S-au realizat mai multe studii clinice care au arătat că, în funcție de cantitatea consumată, cofeina poate contribui la îmbunătățirea capacităților mentale, cu precădere în zona responsabilă de vigilență, atenție și concentrare. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit că există o relație cauză-efect între 75 mg de cofeină (cantitatea dintr-o ceașcă de cafea obișnuită) și creșterea atenției. Cofeina îmbunătățește vigilența în situații în care somnolența se poate instala și avea efecte negative: condusul unui autovehicul pe distanțe lungi, munca în cadrul schimbului de noapte și perioada imediat următoare mesei de prânz, pentru cei ce își desfășoară activitatea profesională într-un birou. 

 

Un alt studiu a constatat faptul că substanța activă principală din cafea, cofeina, poate fi eficientă în creșterea performanței la cei ce suferă din cauza diferenței de fus orar. De asemenea, cercetătorii au demonstrat cum cofeina poate spori eficiența memoriei, mai ales în cazuri în care sunt implicate sarcini repetitive și plictisitoare. Cu toate acestea, un aport mărit poate scădea performanța, din cauza suprastimulării, așa că este indicat să consumi cafea cu moderație.

Beneficiile cafelei

Atunci când savurezi cea mai bună cafea într-o cană aburindă, cu mirosul acela îmbătător, adu-ți aminte de câteva dintre beneficiile pe care această băutură le aduce în viața ta:

 • Ajută la arderea grăsimilor;
 • Conține nutrienți esențiali pentru organism (riboflavină, acid pantotenic, mangan, potasiu, magneziu și niacină);
 • Poate scădea riscul apariției diabetului de tip 2;
 • Poate scădea riscul apariției unor boli degenerative, precum demența; Alzheimer’s su Parkinson’s;
 • Protejează ficatul;
 • Combate efectele depresiei;
 • Aduce un aport important de antioxidanți în dietă.

 

Dacă la finalul acestui articol ai vrea să te ridici pentru a-ți reumple cana de cafea, nu uita că moderația este cheia! Încearcă să nu depășești 100 mg de cofeină pe zi, pentru a nu-ți suprastimula organismul, iar astfel vei putea să profiți de toate beneficiile cafelei, mentale și fizice, pentru a porni cu dreptul în orice provocare!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!