Acasa » Cumpararea unei locuinte: investitie sau cheltuiala?

Cumpararea unei locuinte: investitie sau cheltuiala?

Cumpararea unui imobil cu destinatie de locuinta (adica, in termeni obisnuiti, daca iti iei casa sau apartament ca sa lolcuiesti in ea/el) reprezinta pe departe cea mai importanta cheltuiala din viata financiara a unui individ sau a unei familii. Stiu, sunteti obisnuiti sa-i spuneti investitie pentru ca asa spun „specialistii”, iar cumparatorii se simt bine in postura de „investitor”.

Casa in care stai nu este o investitie, este o cheltuiala.

Cea mai simpla metoda de a face o distinctie clara intre o cheltuiala si o investitie este cea propusa de Robert Kiyosaki care spune foarte plastic: „O investitie (reusita) iti baga bani in buzunar, o cheltuiala iti scoate bani din buzunar.”

Conform acestei sintagme, casa in care locuiesti este o cheltuiala. Punct.

Trecand peste acest aspect care nu este minor, trebuie sa abordez modul in care clientul obisnuit „rationeaza” la luarea unui credit, inclusiv al unuia imobiliar:

  • cati bani imi trebuie (ma calific)?
  • care este rata lunara?

Restul nu conteaza. Este potrivita o asemenea abordare? Las la latitudinea voastra sa apreciati, dupa ce veti termina de citit acest articol.

Sunt nevoit sa intru in detalii legate de modul in care se acorda creditele, cu referire la creditele imobiliare (cu garantie ipotecara).

Aceste credite au trei elemente principale care influenteaza ce-l doare mai tare pe roman, adica valoarea ratei lunare:

  1. eventualele perioade de gratie;
  2. tipul de dobanda;
  3. modul in care evolueaza rata.

Perioadele de gratie

Sunt totale (nu se plateste deloc rata in primele luni) sau partiale (se plateste dobanda si/sau comisioanele datorate bancilor). Nu poate depasi 24 de luni.

Scopul perioadei de gratie: metoda psihologica de a atrage clientii. La inceput rata este mica, ceea ce este deosebit de „apetisant” pentru cel care doreste sa ia un credit.

Tipul de dobanda

Dobanzile variaza in functie de mai multi parametri:

Chiar si pentru mine, care studiez cu interes acesti parametri, pentru a intelege mecanismul dobanzilor, este mult. Sunt 7 (sapte) parametri care se pot combina in felurite… feluri, pentru a da o groaza de variante.

O impartire mult mai simpla este: dobanzile sunt fixe, variabile sau mixte (fixe pe o perioada de inceput si variabile dupa terminarea perioadei de dobanda fixa).

Se pune o intrebare legitima: de ce o asemenea complicareala?

Unul din lucrurile pe care le-am invatat pe proprie piele, in aceasta viata, este ca fiecare detaliu care exista in realitate are un motiv bine stabilit pentru care exista. Nimic nu ia fiinta dintr-un capriciu. Ghidandu-ma dupa acest principiu, pot spune ca aceste elemente pentru calculul dobanzii exista din doua motive:

  1. pentru ca banca sa se protejeze cum stie mai bine fata de modificarile pietei, pentru a nu pierde bani in momentul in care se deruleaza creditul;
  2. pentru a avea un avantaj de marketing asupra clientului.

E clar: banca nu trebuie sa piarda atunci cand acorda credite. Banca este o institutie axata pe profit, asa ca in functie de cum propun specialistii departamentului de reducere a riscurilor (nici nu stiu daca exista asa ceva, am inventat acest departament din ratiuni didactice…) se propune o varianta de calcul a dobanzii care sa fie avantajoasa bancii si competitiva fata de concurenta.

Poate cu punctul doi nu sunteti intru totul de acord cu mine. E posibil sa n-am dreptate, dar pot sa va asigur ca exista un avantaj clar de marketing din aceasta modalitate complicata de a calcula dobanda.

Client: Cat trebuie sa platesc pe luna?
Ofiter de credit: Sa vedeti, in primul an este dobanda fixa, 5%, precedata de o perioada de gratie de 6 luni in care platiti doar dobanda si comisionul bancii, apoi din al doilea an este o dobanda variabila, in functie de EURIBOR, la care se aplica…

Clientul incepuse sa caste discret dupa primele cuvinte ale ofiterului de credit.
Clientul: Deci cat trebuie sa platesc in prima luna?
Ofiter de credit: 100 de euro
Clientul: OK, iau creditul.
Ofiter de credit: Din anul al doilea va trebui sa platiti 150 de euro, daca indicii monetari se mentin la actualele valori…
Clientul (stramband putin din nas): Ma calific pentru acest credit?
Ofiter de credit: Cred ca da… trebuie sa mai studiez…
Clientul: Bine… faceti actele.

Intr-un fel nu e de mirare ca mai toti clientii nu se obosesc sa puna intrebari suplimentare legate de cat vor plati rata daca parametri financiari o iau razna. Nici nu se gandesc la asta. Iar in zilele noastre traim tocmai o asemena situatie.

Modul in care evolueaza rata

Rata poate fi crescatoare, fixa sau descrescatoare, in functie de tipul dobanzii si tipul creditului.

Evolutia ratelor si negative equity

La nebunia detaliilor care v-am prezentat-o mai sus se adauga un factor suplimentar de stres: negative equity (citeste articolul 1 si articolul 2).

Au fost cazuri in care bancile au luat masuri care au dus la cresterea dobanzii (si deci a ratelor) tocmai datorita acestui fenomen. Lucrurile au fost posibile deoarece in contract existau clauze prin care banca putea modifica in voie o anumita componenta a dobanzii, deci dobanda in sine.

Dobanda, si in consecinta rata (pentru dobanzile variabile), poate avea doua evolutii care sa afecteze capacitatea de plata:

  • crescatoare;
  • descrescatoare.

De obicei ratele descrescatoare in aceasta perioada de criza au fost determinate de dobanzi care au depins de EURIBOR sau ROBOR plus o marja fixa a bancii. Cei doi indici monetari au scazut, marja fiind fixa a determinat o reducere a dobanzii, deci a ratelor. Mai ales la inceputul creditului, cand de obicei principalul (partea din rata care este de fapt fractiune din banii pe care i-ai imprumutat initial) este mic si dobanda mare, produce o reducere destul de mare a ratei.

Ratele crescatoare sunt determinate de toate celelalte cazuri in care formula de calcul permite bancii sa-si acopere riscurile pe spatele clientului. Aceasta situatie a dus la multe din cazurile in care clientul a intrat in incapacitatea de a achita ratele. Din punct de vedere legal clientul este de vina pentru ca nu a citit contractul.

Cel mai dramatic caz este cel in care clientul este in negative equity iar rata lui creste, in conditii de criza. Cu alte cuvinte, nu ajunge ca e criza (si fac mai putin bani decat inainte), in plus banca ma taxeaza cu o rata mai mare, culmea! La un imobil care nu mai valoareaza nici cat am eu datorie la banca.

Revin la intrebarea de la inceputul articolului: „Este potrivita abordarea pe care majoritatea clientilor o au cand iau un credit, analizand superficial conditiile creditarii?”

Sper ca dupa acest articol veti privi cu alti ochi modul in care analizati un credit, mai ales un credit imobiliar, in momentul in care doriti sa contractati unul. Acela trebuie sa fie un moment in care decizia trebuie luata dupa o analiza atenta.

Nu e nicio rusine daca nu intelegeti termenii contractului. Intrebati personalul bancii, intrebati prietenii care activeaza in domeniul bancar, cereti explicatii pana cand veti intelege mecanismele care stau la baza stabilirii dobanzii si a ratelor lunare la creditul pe care il luati. Altfel veti putea ajunge intr-o situatie de neinvidiat, in care se gasesc cei care sunt in negative equity si care, in timp de criza, platesc rate tot mai mari.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

9 răspunsuri

  1. Ai perfecta dreptate, Tudor!
    Iar bancile stiu cum sa „puna problema”, mai ales in cazul dobanzilor crescatoare :)

  2. Si care ar fi solutia, d-le Luca Dezimir? care ar fi solutia, in conditiile in care toate bancile practica acelasi sitem de dobanzi, taxe, parametri etc etc ??
    nu e suficient sa citesti conditiile si contractul de credit, faci acest lucru la mai multe banci si ajungi la concluzia ca toate, dar absolut toate, se incadreaza in acealsi sistem de inrobire a clientului…
    Solutia ar fi sa nu mai luam credite, zic eu. Ori avem cash, ori continuam sa stam in chirie, care clar nu este o investitie.

  3. @ Eleonora

    desigur, cea mai sigura metoda ca sa nu fi „tras in piept” este sa nu iei un credit. din pacate pentru majoritatea dintre noi acest lucru nu este o optiune.

    sa stii ca exista banci care au credite „bune”. corect ar fi sa spun „mai bune decat altele”. de exemplu, daca castigi salariul in euro (chiar si in romania sunt cazuri de acest gen), un credit imobiliar cu ipoteca, in euro, legat de euribor si cu marja fixa a bancii este infinit mai bun decat un credit cu parametrii variabil (de exemplu, un credit care are in formula de calcul a dobanzii, parametri variabili cum sunt riscul de tara sau protectia impotriva cursului de schimb, in cazul creditelor in lei).

    ce trebuie sa inteleaga lumea este ca nu exista „credit perfect” ci doar credit adaptat la situatia ta financiara. de aceea:
    1.trebuie sa-ti cunosti situatia financiara
    2.trebuie sa-ti optezi pentru un credit adaptat la situatia ta

  4. Eleonora,

    cum spuneam, pentru a face recomandari trebuie sa cunosti cu exactitate situatia financiara personala (deciziile nu se pot lua pe baza unor informatii superficiale).
    in plus, eu nu sunt expert autorizat in astfel de probleme, ci doar un pasionat al fenomenelor de finante personale.

    pentru asemenea recomandari iti sugerez sa te adresezi unui specialist in credite. sunt o multime de firme care se ocupa cu asa ceva, cauti pe google si gasesti…

  5. Salutare prieteni. Poate ca o sa sune cam dur ce am sa spun acum, insa asa stau lucrurile.NICIODATA nu este in regula sa-ti cheltui banii inainte de ai avea.PUNCT.Bancile ar trebui sa existe doar pentru firme, afaceri…etc.Sa iei bani de la banca pentru a-ti incepe sau dezvolta o afacere este in regula, deoarece afacerea va platii banca ,nu tu. Mi se pare o ipocrizie sa iei bani de la banca sa-ti cumperi ultimul model de telefon, masina, televizor(plasma),excursie….etc. Fiti siguri ca bucuria achizitionarii acelui produs va dispare in cateva zile sau luni, insa mersul la banca vreme de 3…5…10….15 ani va va face sa urati de moarte ceea ce ati cumparat. mai bine a-ti pune bani deoparte, asemeni unei rate si in cateva luni sau un an-doi iti iei ceea ce iti doresti. TREBUIE sa fiti disciplinati.Asta inseamna sa-ti gestionezi responsabil emotiile, astfel incat, cateodata sa fi nevoit sa-ti prelungesti durerea dar asta doar pentru a-ti amplifica placerea.Cu imprumuturile pentru locuinta este alta poveste.Ele „par” necesare. Insusi guvernul te indeamna sa mergi la banca. Tu nu sti, dar el stie, ca un om indatorat este mai usor manevrabil decat unul liber.Am cunoscut multi oameni care ar avea multe de spus, insa prefera sa taca pentru a nu-si pierde locul de munca si sa nu-si mai poata plati ratele.Of…iar am deviat de la subiect:) Cine vrea o casa, trebuie sa fie responsabil si sa si-o merite. Nu mai alegeti calea cea mai usoara. Ocoliti „scurtaturile”. Vrei sa-ti construiesti sau sa-ti cumperi o casa? Foarte bine, apuca-te si strange bani.Pune lunar de-o parte 500-1000 Euro cat ar fi rata la banca, ia-ti slujbe in plus, investeste in alte afaceri sau incepe sa te ocupi de ele…iar in cativa ani vei fi la casa ta…insa LIBER. Desi in reclamele Tv, banca pare ca se gandeste la tine si vine cu tot felul de oferte si solutii, nu fi naiv.Banca este asemeni unui pescar..te momeste, schimba lunar momeala cu alta noua si mai colorata…pana musti. retineti si nu uitati :Economisind putin, obtineti enorm. Pe de alta parte….atunci cand te straduiesti si obti ceva prin forte propri si la capatul unei perioade de stradanie si efort, nu rezultatul final(casa, masina, televizorul) va fi cel mai important, ci omul care ai devenit in timp ce ai ajuns acolo.

  6. Buna ziua! Am inceput si eu sa ma gandesc la un credit pentru casa deoarece, domnule Mihai, nu castig atat de multi bani incat sa pun deoparte 500 euro pe luna, sa platesc chiria intre timp, sa mananc si celelalte si in plus sa ma mut in casa mea cand cel putin 2/3 din viata mea s-ar scurge pana in momentul respectiv. Nu am incredere in banci, dar nici o alta alternativa nu am. Ori sa merg si eu in Spania, Italia sa-mi fac casa, apoi sa ma intorc si sa imi caut din nou de lucru in Romania…. la fel cum INCEARCA altii si nu reusesc… Tot ce am citit mai sus, articolul, comentariile sunt binevenite, poate ne mai trezeste cineva, dar sa ramanem cu totii realisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!