26

Constiinta in companii – vis sau realitate? (I)

“Viziune” si “valori” – doua notiuni dragi companiilor ce le dau senzatia de importanta, de aliniere la “modelul corporatist occidental de succes”.

Am mai scris despre aceste notiuni, insa au totul de-a face cu oamenii, nu cu activitatea comerciala desfasurata. Ai viziune si valori reale cand ii tratezi pe cei ce lucreaza acolo drept “fiinte umane”, nu “resurse logistice”.

Conducatorul ne-iluminat

Intr-un fel insa e greu sa le ceri celor din fruntea corporatiilor sa faca asta. Intrucat ar trebui ca, mai intai, ei insisi sa se priveasca in primul rand ca fiinte umane. Sa-si aminteasca mereu ca inainte de a fi manageri sunt oameni.

Insa persoanele in functii inalte de conducere sunt cele mai predispuse la a uita asta, si nu e vina lor. Cauzele sunt numeroase, nu vorbim acum. Cert e ca in majoritatea cazurilor functia, puterea, averea ii orbesc, ii mentin in ignoranta, le ofera falsul sentiment de superioritate. Iluzii ale unui nivel scazut de constiinta, ce se rasfrang asupra intregii companii pe care o “conduc”.

Spuneam ca niciun lider real nu-si doreste sa conduca o companie… ar fi pierdere de energie si timp. Pe de alta parte, insa, poate fi si o uriasa provocare pentru un lider de carton sa se transforme, sa devina “real”. Sa treaca de la ambitie la semnificatie, cum frumos descria Wayne Dyer, desi, probabil, o astfel de trecere o poti face inainte de a fi deja prins in “panza jocului puterii”. Dar merita incercat, oricum.

A face fata crizei

Intrucat un conducator lipsit de constiinta inalta nu prea are cum sa faca fata in aceste vremuri in care criza probabil se va adanci si extinde pe toate planurile. Dimpotriva, prin ne-constientizare si inactiune ar putea pune in pericol nu doar afacerea pe care o conduce ci, mai ales, integritatea oamenilor cu care lucreaza.

Un CEO roman spunea acum cateva luni:

In criza vor face fata companiile care vor sti sa raspunda in mod foarte serios la provocarile pietei, care isi vor analiza cu foarte multa seriozitate si rigurozitate strategiile si vor avea capacitatea de management necesara.

Pe hartie si in teorie, frumos spus. Insa daca analizam cele trei notiuni mentionate (provocarile, strategiile, managementul) observam ca, de fapt, companiile nu iau in calcul “the big picture”. Insa nici nu pot fi acuzate pentru asta – mediul corporatist este un “matrix” in care e greu sa vii cu idei noi, de aceea modelul capitalist isi arata din ce in ce mai mult falimentul.

Provocarile

E vorba, de fapt, de intreaga situatie mondiala, de criza care e departe de a se domoli. Si ale carei efecte pana acum par a constitui, mai degraba, un “test” pentru a observa cat de repede se poate trece catre faza principala a crizei, mult mai puternica.

Nu e chiar o “prostie” sa iei in calcul posibile consecinte grave in urmatorii 3-5 ani din cauza modificarilor climei, altor factori naturali, violentelor sociale, degringoladei din psihicul uman. Putem prevedea deci ca in Romania criza se va accentua, pe langa consecintele economice, antrenand o criza umana ce va pune in pericol stabilitatea fiecarei companii.

Cea mai buna cale de a te pune la adapost, de a vedea conditiile exterioare ca oportunitati de crestere va fi, intotdeauna, ridicarea nivelului de constiinta al celor implicati la toate nivelurile de conducere si executie.

E un alt fel de provocare, de a merge contra curentului auto-distructiv in care sunt prinse corporatiile. Dar despre acestea – data viitoare.

Click Here to Leave a Comment Below 26 comments