Te-ai gandit vreodata de ce esti atat de furios, suparat si usor de enervat? Cum iti manifesti furia?
Lovesti, strigi sau ranesti pe cineva sau chiar pe tine? Sau lasi totul sa mocneasca inauntru si cand s-a adunat suficient explodezi intr-un acces de furie? Multe persoane care nu-si pot controla furia au moment in care incep sa loveasca, sa nege sau sa strige. Daca te enervezi foarte usor si iti creste tensiunea, asta poate indica faptul ca ai niste adanci rani emotionale care nu s-au vindecat, porti cu tine resentimente si ai un mod aparte de a interpreta lucruri, evenimente si oameni.
Daca ai vazut cum se poarta o persoana agresiva, intelegi cat e de frustrant sa ai de-a face cu astfel de persoane. Asadar este necesar sa inveti cum sa-ti gestionezi furia in asa fel incat cei din preajma ta sa se simta in siguranta. Nu uita: copiii tai te vad si invata din comportamentul si atitudinea ta. In plus, nu e bine nici pentru sanatatea ta sa te infurii atat de rapid.
Dr. Diane Tice spune ca singura cale de a gestiona furia este sa o controlezi si apoi, fie sa o folosesti pentru a o transforma in altceva, fie sa o uiti.
Cum sa iti gestionezi furia?
Schimba-ti modul in care gandesti
Atunci cand lovesti pe cineva sau strigi, vei avea un sentiment de eliberare de moment. Dar efectul pe care l-ai lasat asupra persoanei va ramane permanent. E momentul sa-i lasi pe ceilalti sa fie exact cine sunt. Incercand in permanenta sa-i schimbi nu va duce decat la frustrari tot mai mari. Gaseste un alt canal de a-ti elibera tensiunea de fiecare data cand simti ca apare.
Intrerupe actiunea
Cel mai rapid mod de a-ti intrerupe comportamentul este sa te concentrezi asupra respiratiei tale. Ia-ti un moment sa simti cum iti bate inima. Daca presiunea este foarte mare si simti ca vei exploda, incearca altceva, cum ar fi sa mergi la o alergare sau munceste ceva in gradina.
Muta-ti atentia pe altceva
Atunci cand devii constient ca devii furios, localizeaza in ce parte a corpului simti cel mai tare aceasta senzatie. Cum te simti in acest moment? Incearca sa-ti imaginezi ca iti eliberezi furia, ca de obicei. Iar acum pune-te in pielea persoanei catre care iti directionezi furia si incearca sa vizualizezi cum arati cand lovesti sau strigi.
Evalueaza-ti valorile personale
Trebuie sa-ti examinezi la modul cel mai serios valorile personale deoarece reactionezi emotional la acestea. Ce este cel mai important pentru tine? Este mai importanta relatia ta cu ceilalti sau a avea dreptate? Poti alege daca vrei sa te simti suparat sau sa ramai calm.
Pastreaza distanta
Daca pleci de langa persoana sau situatia care te provoaca nu inseamna sa fugi. Previne doar repetarea comportamentului tau indezirabil. Facand in schimb o plimbare lunga iti va acorda ragazul sa privesti problema mult mai in adancime. In plus te vei mai racori putin.
Scrie un jurnal
La sfarsitul zilei, revizuieste mental ce ai simtit pe parcursul zilei, de cate ori te-ai simtit iritat. Care au fost cauzele, declansatorii? De cate ori ai fost capabil sa te controlezi si sa-ti redirectionezi atentia? Ce ai facut ca sa-ti schimbi starea? Scrie tot ce-ti vine si monitorizeaza-ti emotiile timp de cateva saptamani. Iti imaginezi toate schimbarile pe care le vei face cand vei reusi intr-un final sa-ti canalizezi furia spre alte lucruri mai positive in fiecare zi?
Iarta
Iarta-i pe cei care te-au ranit si iarta-te pe tine insuti. De fiecare data cand mergi la culcare, lasa gandurile positive si fericite sa-ti ocupe mintea. Apoi lasa sa plece orice resentiment sau suparare de peste zi. Spune-ti ca vei lasa sa plece toate acele emotii negative.
Acorda-ti o a doua sansa
Incepe sa te gandesti la ce anume incerci sa obtii prin comportamentul tau. Daca sunt greseli din trecut pe care le traiesti inca intens este timpul sa faci curatenie. Este timpul sa-ti acorzi inca o sansa. Incepe de unde esti acum si exerseaza ca sa devii mai bun.
Este mai bine sa-ti directionezi energia spre propria dezvoltare.
8 răspunsuri
Hmmm…doctorita Tice are ea idei bune, dar mai bune le-a avut Osho.
Care a pus la punct meditatia dinamica, in care exista o parte de exprimare a emotiilor negative (inclusiv furia). Deci scoti furia din tine in mod controlat intr-un spatiu sigur. Ceva despre asta – aici : http://www.activemeditation.com/ActiveMeditations/DynamicStage2/Anger.html
Asta nu rezolva problema la nivel de cauza (dupa cum nici ce spune dr. Tice nu face asta) insa rezolva multe efecte. Tot e bine…
Da, ar fi ceva sa ne putem juca si la nivel de cauze…undeva prin creier? beyond?
O alta abordare rationala a emotiilor? Felicitari pentru articol!
Insa….
Cred cu tarie (si experienta mi-a demonstrat acest lucru) ca o abordare rationala pentru a “ne controla emotiile” nu functioneaza niciodata pe termen lung.Poate pe termen scurt, atata timp cat facem efortul sa “ne controlam”, s-ar putea sa se intample ceva.
Foarte interesant mi se pare motivul pentru care aceste tehnici nu functioneaza.Si este atat de evident : daca ne ploua in casa, nu rezolvam absolut nimic punand zece galeti sa stranga apa,nu-i asa? Cea mai buna actiune pe care putem s-o facem este sa rezolvam problema de la nivelul acoperisului.
Atunci, de ce abordarile clasice in cazul emotiilor trateaza simptomul si de ce pun sute de galeti pentru a “drena” emotia, in loc sa se adreseze direct cauzei?
Raspunsul este simplu : actioneaza folosind o paradigma gresita.Cred ca Einstein spunea ca rezolvarea unei probleme se afla de multe ori la un nivel superior fata de cel al problema cu care ne confruntam.Pentru a neutraliza o emotie (un element abstract, nerational), este necesar sa depasim paradigma rationala (si convenienta in civilizatia noastra occidentala) si sa folosim o abordare experientiala.
Marea provocare pentru oamenii “stiintifici” este ca habar nu au cum sa faca acest lucru, pentru ca sunt atat de ancorati in vechea lor paradigma ce-i impiedica sa vada solutia!
Cred ca o rezolvare valida a unei probleme emotionale este cea care da rezultate pozitive pe termen lung, este repetabila si invatabila, a trecut prin “teste de anduranta” de mii de ori, si ESTE RAPIDA!
Eu am gasit 2 abordari care se inscriu in aceasta categorie : prima este EFT (Emotional Freedom Techniques), care lucreaza cu meridianele energetice ale corpului si considera ca o emotie negativa reprezinta un blocaj energetic.Eliminarea maniei poate fi realizata in 10-15 minute, fara a gasi totusi cauza acelei emotii, insa rezultatele obtinute sunt pe termen lung.
Cea de-a doua metoda este hipnoza, care ne permite sa gasim cauza problemei si s-o neutralizam definitiv (veti afla din articolele mele viitoare tehnicile “secrete” ale hipnozei).
Pana atunci puteti gasi mai multe informatii despre EFT, si despre modul cum functioneaza hipnoza pentru neutralizarea cauzelor in linkurile de mai jos :
http://www.youtube.com/watch?v=4-k-wsBXGdU&feature=related
http://www.artjoylife.com/cumfunctioneazahipnoza.htm
Pana la urma cred ca , dincolo de toate tehnicile , cauza poate fi ‘rezolvata’ tot la nivelul propriei constiinte – cand traiesti in Sinele extins, dincolo de micul ‘eu’ al acestei vieti…
Ai dreptate, Marius, dar din pacate majoritatea oamenilor nu pot ajunge la nivele atat de ridicate de constiinta.
Este paradoxal ca avem absolut toate instrumentele necesare pentru a rezolva orice problema, dar nu avem manualul de utilizare.De aceea un ghid este absolut necesar intr-un proces de transformare,indiferent de metoda aleasa.
De acord, Andrei…Iar pana la urma, fiecare gaseste cate o metoda potrivita, cu sau fara manual…desi ghidul ar fi necesar, in mod categoric…
Interesant articolul ca toate celalate. Dar nu stiu de ce am impresia ca sunt prea „generalizate” . Se incearca exemplificare, dar parca totusi prea vag. Pe mine unul sincer nu m-ar ajuta niciuna din cele prezentate, pentru ca articolul este creat 75% pe „ce sa nu ii faci persoanei de langa tine”, iar pentru mine raman doar 25%, cand defapt eu trebuie sa ma vindec, nu cel de langa mine. Repet, e doar o parere, e intersant articolul si ideile prezentate chiar acapareaza, dar parca mi-as dori ceva mult mai „adancit” . Keep on.
Andrei, mi-am luat timp sa citesc despre EFT inainte sa revin la comentarii si trebuie sa spun ca nu luasem in considerare o astfel de abordare atunci cand am gandit articolul. Va fi interesant sa aflu mai multe. Voi urmari ce se mai scrie pe aceasta tema, poate odata voi reveni la acest articol.
Radu, mi-a placut comentariul tau legat de „vindecarea personala”. Cred si eu ca fiecare din noi trebuie sa ne vindecam inainte sa ii vindecam pe altii. Si totusi inca nu am un raspuns 100% in legatura cu agresivitatea manifestata.
Marius, ca de obicei, carnetelul meu se extinde dupa ce citesc comentariile tale. „Micul eu al acestei vieti” … foarte frumos :)