Acasa » De ce Romania a avut crestere economica in 2011* dar lumea e in strada

* Guvernul a anuntat, la inceputul acestui an, ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de aproape 2% si s-a incadrat in tinta deficitului bugetar de maximum 4,4% din PIB. (sursa)

Lumea e in strada. Tot mai multa.

Fiecare isi striga nemultumirea, de la mana de protestatari care au fost saltati pentru ca sustinea legalizarea marijuanei (sursa) pana la cei care vor sa dispara taxa auto (sursa). Intre aceste exemple, o groaza de revendicari.

Uneori, in minoritate, vezi cate o pancarda singuratica aducand acuze la adresa sistemului politic si financiar actual (baza demonstratiilor gen „occupy” din SUA), sau o masca de tip „V” (Guy Fawkes) ratacita in multime. In rest, acordul general e „Jos Basescu”.

Lumea e nemultumita, dar nu chiar asa de nemultumita incat sa iasa in strada cu sutele de mii de oameni, ca in protestele de anul trecut din tarile europene si SUA. O explicatie a incercat sa dea Cristian Orgonas in acest articol. E de luat in seama, dar nu explica in intregime fenomenul.

Totusi, daca privesti datele economice, se pare ca am avut o crestere economica in 2011 (vezi sursa de la inceputul articolului). A incercat s-o spuna Basescu in declaratia sa, in ideea ca ne trezeste la realitate si intelegem ce bine o ducem. Nu cred ca a reusit, lumea e tot in strada. De ce?

Pentru ca… o duce rau

Vestea trista e ca, indiferent de cine vine la putere, o s-o duca la fel de rau, sau poate chiar mai rau. Deprimant, nu? Cauzele sunt multiple, dar ca sa-ti faci o idee de ce, incearca sa te gandesti ca sistemul bancar-financiar, care a determinat criza actuala, nu a fost reformat si faptul ca avem aceeasi clasa politica, de 20 de ani, care stie sa faca acelasi lucru pe care l-a facut in ultimii 20 de ani.

E o absurditate sa crezi ca daca faci acelasi lucru vei obtine alte rezultate. Cu alte cuvinte, clasa politica nu e capabila sa faca lucrurile altfel, indiferent cine vine la putere. Aceasta este o parere personala si mi-o asum.

Deci, ne asteapta vremuri interesante

Ce e de facut?

  • sa ne conservam energia – nu are rost sa protestezi daca tot aceiasi oameni vin la putere (puterea actuala si opozitia „joaca” acelasi joc);
  • sa ne dam seama ca statul nu ne poate ajuta – sau poate nici nu vrea;
  • sa intelegem ca imbunatatirea situatiei noastre (a calitatii vietii) sta doar in mainile noastre;
  • sa construim retele de cunostine si prieteni ca sa ne ajutam reciproc – vezi alternativele la sistemele monetare despre care am vorbit aici;
  • sa facem in asa fel incat sa devenim cat mai independenti de sistemele actuale care ne asigura existenta (angajatori, sisteme de aprovizionare cu apa, hrana, combustibil etc.), sisteme care vor prabusi pe masura ce situatia generala, economica si financiara, se va inrautati tot mai mult.

Ne asteapta vremuri grele. Acum e momentul sa ne dam seama ca vechile sisteme se prabusesc si e cazul sa construim, impreuna, noi sisteme. Stiu, cuvintele mele descriu e o evolutie negativa, cu care multi nu sunt de acord. Sper, din tot sufletul, sa nu se intample asta. In schimb, prefer sa actionez acum, sa incerc sa construiesc ceva in acest moment, decat sa re-actionez, fara rezultate notabile, atunci cand lucrurile au pornit irevocabil pe panta negativa.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. Corect…se tot agata oamenii de vechile sisteme insa unele noi probabil sunt ‘in asteptare’ gata de implementare…iar lumea nu prea e pregatita…

  2. Domnule Luca Dezmir, va apreciez pentru ceea ce ati facut si faceti, dar marturisesc faptul ca acum nu prea va inteleg.

    Daca il prinzi pe un hot cu mana in buzunarul tau si te mai si dispretuieste, sa-l lasi sa te fure in continuare pe ideea ca toti hotii sunt la fel?

    Un om realizat si fara probleme financiare se poate simti fericit intr-o tara saraca, in care cetatenii sunt dispretuiti si furati chiar de cei platiti din banii lor?
    Dupa parerea mea, intr-o societate in care civismul, libertatea individuala, demnitatea si solidaritatea sunt abandonate in beneficiul unui regim autoritarist, nedemocratic si toti s-ar refugia doar in solutii individualiste sau de mic trib, pana la urma vor avea de suferit si cei care au acum au impresia ca sunt la adapost, feriti de grijile materiale, si nu incearca sa inteleaga disperarea celor din jurul lor si sa participe la gasirea unei solutii durabile, pentru toata natiunea romana, solutie care, bineinteles, nu exclude solutiile individuale.

  3. Mihai,

    daca m-as fi ghidat dupa principiul „sunt un om realizat si fara probleme financiare, deci nu ma intereseaza ce fac ceilalti”, n-as fi scris de atata timp pe empower.ro ;)

    apreciez parerea ta, dar personal ma ghidez in viata dupa principiul enuntat atat de bine de Gandhi: „Be the change you want to see in the world.”

    de asemenea, sustin in totalitate enuntul genial al Maicii Tereza: „I was once asked why I don’t participate in anti-war demonstrations. I said that I will never do that, but as soon as you have a pro-peace rally, I’ll be there.”

    imi cer scuze pentru ca nu am tradus, dar suna mai bine in engleza…

  4. Domnule Luca Dezmir,

    Va multumesc pentru raspuns si va pot spune ca nu am nici o problema cu enunturile din citatele pe care le-ati reprodus. V-as intreba, insa, daca sunteti convins ca un anumit principiu de viata este apicabil pentru orice tip de personalitate, poate fi prescris ca o reteta pentru orice persoana, sau daca un principiu de dezvoltare personala poate fi extrapolat la nivelul unei natiuni sau pentru modul de organizare si functionare al unor colectivitati extinse care nu se afla intr-o stare de normalitate in ceea ce priveste democratia si libertatea individuala.

    Ca sa dau un exemplu, credeti ca, potrivit principiilor exprimate de Dvs., revolutia care a pornit in 1989 de la Timisoara nu trebuia facuta, atunci oamenii nu trebuiau sa iasa in strada? A avut sau nu vreun rost sacrificiul celor care au protestat sau chiar au murit atunci? Cat ar mai fi durat acel regim fara proteste, cat timp ar fi fost necesar pentru “schimbarea interioara” si la ce ar fi folosit aceasta intr-o societate fara libertati democratice?

    Credeti ca democratia trebuie aparata de cetatenii responsabili doar din patru in patru ani?

    Pe de alta parte, cred ca nu este foarte corect sa punem in balanta pe un taler cresterea economica, oricat de firava, a unui stat, iar in celalalt taler cresterea nivelui de trai plus nivelul de democratie.

    In rest, sunt in foarte mare masura de acord cu Dvs. in ceea ce priveste masurile individuale de autoprotectie sau cu necesitatea reformarii sistemului financiar-bancar si a clasei politice, insa aceste procese necesita mult timp si efort din partea entitatilor responsabile ale societatii. Pana atunci insa trebuie rezolvata in cadru democratic, constitutional, problema “hotului” despre care va spuneam anterior, iar niste alegeri anticipate nu cred ca pot fi privite ca un “razboi” ci, mai degraba, ca pe o detensionare inteleapta a unei situatii, care sa faciliteze refocusarea pe scopurile individuale.

    Cu respect,
    Toate cele bune!

  5. Am rugamintea sa evitati orice fel de discutii politice. Toate comentariile politice vor fi sterse. Daca se va abuza, atunci persoana care face aceste comentarii politice va primi IP Ban (i se va bloca accesul la site complet).

    Va rog discutati strict legat de subiect, ontopic, adica discutati de educatie financiara. Nu implicati partea politica pentru ca vom sterge orice astfel de comentariu.

    NB – a se citi termenii si conditiile:
    https://empower.ro/termeni-si-conditii/

    Multumesc si multumim anticipat!

  6. Mihai,

    articolul si comentariu meu reprezinta pozitia mea personala. evident, se poate ca aceasta sa nu fie in acord cu pozitia ta, dar primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa ne respectam pozitiile noastre, cu atat mai mult cu cat sunt diferite.

    fiecare intelege sa-si asume rolul sau in societate, in functie de putintele sale si de principiile morale (sau de alte natura) dupa care isi conduce viata. atata timp cat principiile sale NU LEZEAZA drepturile celorlalti, ele trebuie acceptate sau, cel putin, respectate.

    nadajduiesc ca optiunea mea nu ti-a lezat, in vreun fel, drepturile tale personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!