Acum aproximativ un an de zile scriam un articol (inditulat interogativ „O noua goana dupa aur?”) in care prognozam ca este pozibila o crestere a pretului aurului.
Iata ce spuneam atunci:
Aceasta analiza sumara ne spune ca urmeaza o miscare (probabil) in sus a pretului iar daca se sparge nivelul de rezistanta actual (linia orizontala albastra, de maxim), iar spargerea rezistentei se mentine (linia de rezistenta devenind linie de suport), vom asista la o crestere a pretului aurului.
Era vorba de o situatie prezenta pe urmatorul grafic:
La un an de zile dupa acel articol, avem un nou grafic:
Discutie
- in graficul pentru septembrie 2010, avem desenata cu linii albastre, aceiasi formatiune (pana sau triunghi ascendent) care a fost desenata cu linii rosii pe graficul din iulie 2010;
- linia albastra din graficul din iulie 2010 a fost strapunsa si pretul aurului a crescut, conform prognozei pe care am facut-o acum mai bine de un an;
- spre sfarsitul anului s-a atins un varf de grafic, insemnat cu punctul de unde incepe linia verde de pe graficul septembrie 2010;
- acel punct a devenit o linie de rezistenta a pretului;
- pe la inceputul verii, linia de rezistenta a fost strapunsa si depasita de doua ori consecutiv;
- de fiecare data piata a reactionat si pretul a scazut sub linia de rezistenta;
- interpretare alternativa: de fiecare data cand piata incerca sa treaca de bariera psihologica de 1200 de doalri, atinsa la sfarsitul anului 2009, jucatori importanti ai pietei incercau scaderea pretului aurului, fapt relevat de miscarile pietei prezente in cercul mov;
- actualmente piata se afla in trend ascendent stabilizat (insemnat cu linie maro)
- nu se stie cat timp se va mentine acest trend;
- pentru a putea face o estimare a urmatoarelor miscari ale pietei, trebuie sa asteptam aparitia unor noi formatiuni pe graficul pretului.
Ce spun altii
George Soros spune ca singura piata bull (piata in crestere) la acest moment este piata aurului (sursa). Cand auzi acest lucru, trebuie sa iei in considerare ca Soros detine milioane de actiuni la SPDR Gold Trust (GLD.P), un fond care detine aur fizic (gold bullion) – sursa, deci are interese sa faca asemenea declaratii.
Ce intrebari am primit
Acum un an, in primul articol al seriei de articole dedicate aurului, am primit urmatoarea intrebare:
La ce se mai merita acum sa cumperi aur cand a depasit pragul de 1000 dolari / uncie? Chiar nu mai are rost sa investesti in el, e la pretul de sus, cine-l mai cumpara acum mai ales ca toti spun ca momentul dificil al crizei a trecut?
Daca esti curios ce am raspuns, este al doilea comentariu la articol. Cert e ca de atunci pretul aurului a crescut cu 30%.
Mai creste? Probabil…
Cat? Nu stiu…
Este o piata bull? Se pare ca da…
E tarziu sa incep sa investesc in aur? Depinde de experienta ta! Daca nu stii nimic despre investitii, stai la o parte!
Ce o sa faca lumea? Probabil (in cazul in care e vorba de o piata bull) va aparea nebunia euforica in care fiecare neofit o sa ia bani de la banca si o sa investeasca in aur pentru ca o sa vada in presa ca „e la moda” si „numai fraierii nu profita de aceasta crestere a aurului” si pentru ca „nimic nu e mai sigur decat aurul”.
E vorba de un nou bubble? Sunt sanse mari… iar in acest caz, cei care intra ultimii pe piata vor suferi cel mai tare…
Daca aveti alte intrebari, le puteti pune la sectiunea de comentarii.