Da, mi s-a intamplat si mie, am simtit pe pielea mea cum este sa fii chemat intr-o vineri dupa-amiaza, cu trei zile inainte de concediu, in biroul sefului si sa ti se spuna un “pa” voalat, sa se ridice umerii nonsalant, iar privirile sa spuna compatimitor “asta e viata”… Motivul evenimentului inopinat nu are sens sa fie dezbatut acum. Experienta in sine insa, merita sa fie comentata.
Primul impact
Trebuie sa recunosc ca sutul primit a fost cam cu elan, iar impactul zdravan. Evident au inceput sa se nasca ganduri de genul: ce fac mai departe (cu atat mai mult cu cat lucram intr-o industrie de nisa), cum ma va afecta pe mine criza, cat de repede imi voi gasi job, ce impact va avea asupra mea experienta concedierii, cat de repede ma voi ”ridica”, daca am gresit eu… si lista poate continua.
Gandurile de dupa primul impact
Pimele reactii nu m-au transformat intr-un munte de optimism, din contra. Totusi, glasul ratiunii si-a facut loc, facandu-ma sa inteleg ca in situatia data nu avea sens sa-mi pun singura piedica printr-o gandire nagativista. Mi-am amintit cum intr-una din frunzarelile de pe net, am dat peste un articol in care Erik Kish vorbea despre o perspectiva mai putin uzuala a concedierii.
Acesta perspectiva se poate naste odata cu modul optimist in care putem alege sa vedem lucrurile. Daca am putea sa vedem partea plina a paharului, sa redescoperim motivatii personale cheie, sau daca ne-am intrece pe sine prin antrenarea unor energii noi, de adaptarea la schimbare, scenariul descris de el nu ar mai parea paradoxal si improbabil de realizat:
„Cel putin 20 de oameni au venit si mi-au multumit ca i-am dat afara. Cand cineva te da afara, iti creeaza oportunitati pe care nu le vezi. Oamenii vad in datul afara un dezastru. Este o oportunitate. Eu imi doresc cateodata sa ma dea cineva afara” a declarat, joi, vicepresedintele Rompetrol Eric Kish, la a treia editie a seminarului PR Forum.
– bloombiz.ro
Am incercat incet, incet, sa fac din concediere, provocarea despre care vorbea Erik Kish, si sa sa vad experienta ca fiind una pozitiva. Citisem pe un blog de self development (dumblittleman.com) cum rezistenta creierului la schimbare se face prin construirea unei retele neuronale, alimentata de ganduri si sentimente noi, care ajuta procesului de familiarizare cu evenimentul in cauza.
Pentru ca acele retele neuronale sunt noi formate, modul de comportare, gandire sau traire, va fi incet si dificil. In timp, insa, prin repetitie, vor deveni un mod natural de gandire.
Aceste tehnici de „antrenare” a creierului nu sunt deloc facile si cum tot doream sa le experimentez, mi-am propus sa incerc sa le asociez cu beneficiile gandirii optimiste. Am vazut partile bune ale problemei.
Si ce ar putea sa fie benefic atunci cand iti pierzi locul de munca? Primul lucru la care ma gandesc este timpul. Timp pentru noi, timp pentru a descoperii carti, cum este cea a lui Tom Hodgkinson, ”Cum am ales libertatea” – mic tratat pentru o viata fara griji, pentru a scapa de agitatia unui zile de munca, timp pentru a sari peste trezitul de dimineata devreme, timp pentru a gandi ce vrem sa facem mai departe… timp mai mult, macar pentru o vreme.
Schimbari acceptate
Fara job si cu timp berechet de aplicat, am inceput in forta cautarea unui alt job. Evident in acelasi domeniu si pe aceeasi pozitie, doar asta imi era cel mai la indemana, nu? M-am gandit totusi daca mi-ar placea sa fac si altceva, si daca sunt cu adevarat convinsa ca acesta de pana acum este drumul pe care vreau sa merg mai departe.
Am alungat insa repede acesta idee… parea a fi mult prea greu de digerat si asta pentru ca lucram de ceva timp in industria IT, acumulasem experienta si se castigau bani frumosi.
Importanta timpului
Pentru ca angajatorii nu s-au aruncat sa ma contacteze imediat ce am depus CV-ul, am avut timp si sa gandesc, sa ma ascult, sa-mi dau seama ce vreau sa fac cu adevarat si care sunt inclinatiile si punctele mele forte. Oare ma folosisem pana acum de ele in alegerile pe care le-am facut?
Mereu am invidiat oamenii care isi fac cu pasiune meseria. Eu m-am numarat printre ei? Daca nu pot raspunde cu un “da” hotarat de ce sa nu privesc acesta schimbare fortata ca pe un pas spre “mai bine”? Am ales acest subiect ca topic principal in discutiile cu prietenii, familia si nu in ultimul rand cu persoane avizate.
Treptat, s-a conturat un sens si am gasit un punct de pornire intelegand ca fiecaruia dintre noi ii este natural si la indemana un ceva anume. Cat eram de constienta de atuurile personale si in ce masura ma ghidesera pana acum in alegerile profesionale facute?
Abia acum realizez ca lucrurile nu trebuiesc schimbate radical si cum, pasii marunti ma lasa sa ma apropii mai incet, este drept, dar mai sigur de ceea ce incerc sa gasesc. De ce sa nu ne oferim timpul de care avem nevoie ca sa intelegem ce vrem sa facem de fapt? Timp sa experimentam mai ales, sa actionam, sa vedem ce ne place si ce nu.
Pornim in viata de mici, invatati ca trebuie sa stim ce vrem sa ne facem cand suntem mari. Raspunsuri ca medic, avocat, invatatoare primesc inapoi mangaieri tandre pe crestet. Cati dintre noi insa urmam aceste vise si ce facem daca mari fiind gasim dificultate in a descoperi acea ocupatie?
Daca analizam evenimentele profesionale mai importante din viata noastra realizam ca putini suntem cei care au devenit la maturitate, oglinda viselor din copilarie. O mare parte din intamplarile care ne-au marcat sunt produsul unei anumite conjuncturi, a unei intersectii de drumuri si fapte, de cele mai multe ori neplanificate. Detasandu-ne de conceptia implacabila a unui “dat”, vedem ca intr-o piesa de teatru, cum, in acele momente decisive au fost prezenti actorii – noi sau persoane care ne-au influentat, scena – locul intalnirii si scenariul – toate faptele si intamplarile care ne-au adus in acel moment si loc.
Navigam intr-o retea de oportunitati, intalniri, despartiri, esecuri sau realizari. De noi depinde insa sa stabilim impactul fiecarei experiente asupra traiectoriei pe care vrem sa o urmam in viata, la un moment dat. O concediere poate fi, de ce nu, un punct propice de schimbare in cariera, asa cum o promovare poate fi confirmarea unui job care nu ne place indiferent de pozitia pe care o ocupam.
15 răspunsuri
Alina, excelent articol ! Felicitari si mult succes !
Bravo Alina! Te felicit! Este ceea ce incerc sa fac cu clientii mei, sa le arat oportunitatea pe care o au in momentul in care au parte de o schimbare „fortata” cum ar fi o concediere, o despartire. Insa vezi conteaza mult si mediul, si cei din jurul tau sunt obisnuiti ca tu sa faci un anumit lucru si de cele mai multe ori sunt cei care dau difuzorul mai tare in exterior si nu mai auzi muzica ta. Nu o fac intentionat, o fac crezand ca asa ne va fi bine. Eu de aceea am creat grupuri de suport pentru cei aflati in cautarea muzicii lor, nu numai a unui job… ci a acelui DAR care exista in fiecare dintre noi. Te felicit inca o data si eu sunt convinsa ca vei reusi, deja ai facut pasi importanti.
Uau!!!
Si mie mi s-a intaplat intr-o zi de vineri… si era si 13 ale lunii…
Radu – ceasul rau, pisica neagra hihihi
Un articol foarte fain care se potriveste de minune aici: http://www.succesdublu.ro/ce-inveti-cand-te-trezesti/
Marius: nuuuu… ceasul era/este bun si mata alba :) !
Apropo de relativitatea binelui si raului… depinde din ce punct de vedere privesti problema :) !
Hmmm… eu am „patit” altceva. Datorita suturilor primite in acest an, am ajuns la starea descrisa de Castaneda: sa nu ai ca punct de sprijin decat infinitatea… e o stare extraordinara, dar si greu de descris!
Marius multumesc mult pentru sustinere! Succes si tie in tot ce faci!
Delia multumesc! Si eu simt ca am facut primii pasi spre o directie cu totul noua. Si chiar daca am mai batatorit pamantul pe loc, acum, privind in urma simt ca momentul concedierii este dintr-un cu totul alt film decat cel pe care il traiesc in prezent :).
Foarte bun articolul.
Super tare articolul! Foarte bine scris!:)
m-am gandit sa-mi las si eu linkul intr-un comentariu, pardon, voiam sa zic: super, foarte tare articol!
Ce poate fi benefic in sta mai mult de un an de zile fara loc de munca pentru ca nimeni nu te cheama la interviuri in ciuda experientei acumulate ? ce sa mai astepti in acest caz, cum sa mai vezi partea plina a paharului ? poate sa te reprofilezi, dar pt asta trebuie urmate cursuri iar cursurile necesita bani si cand nu ai job, n-ai nici bani…..
No offense, dar mi se pare un articol naiv si pueril. Not everybody can be a winer, ca in filmele americane….
Eleonora,
nu incerc sa te conving ca articolul meu poate ajuta pe orcine a trecut prin experienta concedierii si asta pentru ca, partea plina a paharului este o notiune strict relativa, nimeni nu ti-o poate impune, numai tu poti alege sa o vezi sau nu. Plecand de la premisa ca esti sanatoasa si apta sa muncesti deja ai un mare castig! Esti constienta de lucrul asta?
Spui ca astepti mai mult de un an de zile sa fi chemata la interviu. Inteleg ca timpul este un factor care erodeaza speranta si optimismul dar, incearca sa vezi care au fost factorii reali pentru care a trecut atata timp fara sa iti gasesti un job. Dincolo de situatia pietei de recrutare, destul de slaba in perioada asta, poate pregatirea pe care o ai este una de nisa? Si in cazul asta este foarte probabil sa fie necesar sa incerci altceva, chiar daca implica o pozitie de junior, un start nou. Reprofilarea nu este neaparat legata de cursuri si atestari.
Sa spunem ca ai incercat si asta si nu ai reusit. Poate nu ar strica orice fel de job pentru inceput? Pana la urma oricat de jos ai incepe, nu poti face decat o simpla presupunere asupra modului in care vor evolua lucrurile, si aici, ca in orice alta situatie delatfel, poti alege sa vezi binele sau raul.
Iti dau un mic exemplu: o cunostinta, cu master terminat in afara, la revenirea in tara si dupa patru luni de insucces in gasirea unui job, a aplicat pentru pozitia de vanzator intr-un magazin de ceaiuri. Ce este rau in a incerca si altceva si a te adapta mai ales situatiei in care te afli? Esti un winner, tu pentru tine, si nu identificandu-te neaparat cu unul din filmele americane. Winner prin atitudine, mobilizare, pentru ca incerci, pentru ca nu stai pe loc, pentru ca nu ti-e rusine sa ceri ajutorul, si, de ce nu, pentru ca atunci cand ti-a fost mai greu, nu ti-ai pierdut speranta!
Cum spunea o prietena de-a mea, important este sa „keep on walking”!
Iti doresc succes si mai ales curaj!
Nu pot spune ca te felicit pentru intreaga postare, insa te felicit pentru optimism.
Sper sa va gasiti de lucru in caz ca aveti probleme la locul actual, poate va trebui sa ma orientez si eu pe viitor… Se anuta vremuri tulburi pe mai departe.