In viata toti trecem printre multe procese de transformare, care pot fi declansate de o persoana din jurul nostru, de o carte, de un anumit eveniment din viata noastra etc. Aceste evenimente ne forteaza sa ne adaptam la schimbare.
Ceea ce cautam noi toata viata…
… pare atat de simplu: sa fim in acord cu noi, sa ne descoperim pe noi si sa ne traim viata in acord cu valorile si convingerile noastre, adaptandu-ne comportamentul la mediul inconjurator suficient cat sa nu ne pierdem identitatea, folosindu-ne capacitatile si potentialul pe care il avem si reusind in acest fel sa ne atingem obiectivele in viata.
Sa iti dai seama cine esti, ce iti doresti si ce te face fericit este un proces destul de lung. Toti avem impresia ca stim aceste lucruri si ne dam seama, abia dupa ce le-am obtinut, ca ele nu ne aduc nicio satifactie, deci nu erau conforme cu valorile si convingerile noastre, cu noi, cei goi de ambalaje.
Sa te regasesti pe tine poate fi un proces dureros pentru ca de cele mai multe ori construim ceva pe nisipuri miscatoare. Nu reusim sa aducem in planul constientului adevaratele noastre valori, convingeri, nu ne cunoastem capacitatile si ne lasam influentati de dorintele celor din jur.
Drumul spre devenirea noastra este unul plin de hartoape dar acestea se afla in calea noastra tocmai ca sa ne provoace sa gasim in noi ceea ce altfel nu am fi cautat. In astfel de situatii afli de fapt ca tu poate dispui de niste calitati la care nici macar nu te-ai gandit, descoperi ceva ce mocnea in tine dar nu ai stiut ca exista si mai ales „ceva” care te reprezinta cu adevarat.
Pe acest drum spre devenirea noastra nu suntem nici ce am fost si nici nu am descoperit inca cu adevarat cine suntem, iar asta ne face foarte confuzi si de cele mai multe ori alegem sa nu reactionam in niciun fel, in loc sa fim proactivi si sa sapam adanc in sufletul nostru.
Spre exemplu atunci cand dorim sa facem o schimbare profesionala ne intrebam:
- In ce tip de organizatie ne-ar placea sa lucram? Mica sau mare? Multinationala sau autohtona?
- Cautam informatii despre aceea organizatie si vizualizam cum ne-am simti noi acolo, cum ne-am adapta, ce rol am detine acolo?
- Ne gandim care sunt convingerile si valorile pe care le avem si incercam sa vedem daca sunt conforme cu ale organizatiei unde vrem sa lucram.
- Analizam potentialul nostru, aptitudinele noastre pe care le-am acumulat de-a lungul carierei si ne gandim cum am putea contribui in noua conjunctura dar si ce alte capacitati mai trebuie sa dezvoltam.
- Ne gandim cum obisnuim sa facem anumite lucruri, cum ne comportam in anumite situatii, ce ne caracterizeaza de fapt.
- Totul, sistemul nou in care intram, convingerile si valorile pe care le traim, capacitatile pe care le avem, comportamentul nostru trebuie sa se adapteze la noul mediu pentru ca noi sa ne regasim in noul loc de munca.
Oare cati dintre noi am constientizat acest proces si ne-am pus aceste intrebari inainte de schimbarea locului de munca?!
Sau daca am facut-o am facut-o artificial si dupa o vreme ne-am dat seama ca: desi am crezut ca ne place sa lucram intr-o multinationala, preferam sa lucram in companii autohtone, desi am crezut ca avem acele calitati necesare pentru noul loc de munca, descoperim ca acestea ne frustreaza si nu ne aduc nicio satisfactie, descoperim ca modul in care ne comportam noi in mod obisnuit nu se poate nici cum adapta noului mediu. Cred ca vi s-a intamplat acest lucru macar o data in viata.
Odata ce constientizezi acest proces si scoti la iveala adevaratele tale dorinte iti dai seama ca TU alegi daca pastrezi pe tine niste haine care nu te reprezinta sau dupa ce ai aflat ce e acolo in sufletul tau dezgolit de ambalaj, iti croiesti niste haine care nu numai ca iti vin bine dar care te pun in valoare si te fac sa te simti implinit.
Voi incheia cu un citat care mi-a placut enorm:
Don’t go the way life takes you, take life the way you want to go.