2

Dolce far niente

Dolce far niente

Dolce far niente = a face dulcele nimic

Ai simtit vreodata ca ar fi mai bine sa nu mai faci nimic? Sa stai pur si simplu si sa contemplezi frumusetea lucrurilor care se intampla, care trec pe langa tine in fiecare zi?

Cum ar fi?

Sa se opreasca tot acest roller-coaster care a devenit viata. Sa incepi de maine un dolce far niente general…

Ce vrea sa ne spuna aceasta expresie „il dolce far niente”? Este o expresie italieneasca populara in secolul 19. Literal inseamna „a face dulcele nimic”.

Suna putin cam pretios in zilele noastre, dar semnifica acelasi lucru: sa cunosti valoarea timpului liber dupa o perioada de munca asidua sau sa nu faci nimic, lasand lucrurile sa se intample de la sine.

Indolenta?

Haideti sa distingem intre un „dolce far niente” artistic si unul indolent sau inactivitate.

Fiecare dintre noi avem momentele noastre de liniste, in care ne detasam de tot si de toate. Ne lasam purtati de mrejele unui timp care pare sa stea… pentru noi. Uneori facem asta in loc sa dormim.

Nu vorbesc despre tipul acela de trandavie sau leneveala din fata televizorului, in care ne pierdem stricand butoanele de la telecomanda. Sau cand ne apucam de o activitate ca sa o lasam balta dupa 2 minute pentru ca deja ne-a plictisit. Nu!

Este vorba despre o trandavie frumoasa, plina de ganduri nesistematizate, de o ploaie de vise placute ce trece prin fata ochilor nostri si care se sfarseste doar cand decidem noi. De ce? Pentru ca e prea frumos ca sa ne trezim brusc, programat.

Uneori este bine doar sa lasi lucrurile libere, sa te eliberezi de orice presiune si sa stai. Sa stai nu de lenes ci a sta pentru a te bucura de moment.

Haideti sa ne mai pierdem (din cand in cand) intr-un dolce far niente general, asa, de dragul secolului XIX. :)

Click Here to Leave a Comment Below 2 comments