17

Etichetele negative. Efectul Golem

In mitologia ebraica, golemii sunt creaturi fara suflet, servitori din lut. Stapanii lor, rabini de cele mai multe ori, ii creau pentru a duce la indeplinire anumite ordine. Golemii nu gandesc, ei doar executa ordinele stapanilor. In cele mai multe legende, golemii nici nu vorbesc: sunt trupuri lipsite de suflet.

Ca Frankenstein, asta nu ii face inofensivi: golemul rabinului praghez Loew si-a atacat stapanul care l-a creat pentru a-i proteja pe evrei de pogromurile indreptate asupra lor.

Cum functioneaza

Efectul Golem este un Efect Pygmalion intors: atunci cand cineva nu crede in tine, tendinta este de internalizare a etichetei negative. Cand ti se reproseaza „tu mereu intarzii!” probabil vei intarzia si la urmatoarea intalnire iar cand colegul tau se plange ca esti intotdeauna neatent si impiedicat o sa stergi apa de pe laptop… Asta pentru ca tu ai ajuns sa crezi ca nu poti mai mult sau mai bine.

Spirala delicioasa vs. spirala vicioasa

Vorbeam in articolul Efectul Galatea despre delicioasa spirala a increderii in tine: cand pornesti la treaba crezand in tine, rezultatele sunt excelente si te fac sa crezi in tine si mai mult. Spirala urca in sus, mereu mai sus.

Opusa spiralei increderii este spirala neincrederii in propriile forte: cand te apuci de ceva si nu prea crezi ca o vei scoate la capat pentru ca [adauga tu motive…], incepi cu stangul: eziti, te razgandesti, amani, te impiedici, te blochezi.

Potentialul tau si ideile tale bune nu se vad daca neincrederea te impiedica sa le pui in practica, asa ca rezultatele finale vor fi chiar asa cum te asteptai: proaste. Normal, daca tu oricum nu te descurci… nu? Pornind de la premisa neincrederii in propriile forte obtii intr-adevar ceva: le arati si celorlalti ca nu poti si nu stii. Feedback-ul de la ei va fi pe masura.

Pentru ca in urma feedback-ului primit iti intaresti imaginea despre cum te descurci ti se va verifica inca o data presupunerea ta ca in general nu te descurci bine. Probabil ca vei aborda urmatoarea sarcina cu si mai putina incredere.

Daca despre spirala increderii am spus ca e delicioasa, ei bine, spirala neincrederii este vicioasa. Se va perpetua la nesfarsit si-si va extinde raza pe masura ce o folosesti.

Anxietatea blocheaza

Deoarece bunul simt este starea noastra naturala iar nevoia de a fi apreciati si acceptati este una tare importanta, etichetele negative ne provoaca anxietate. Ne dorim ca ceilalti sa creada in noi iar atunci cand mesajele pe care le primim ne spun contrariul ne simtim bulversati.

Felul in care este construit creierul nostru nu ne ajuta deloc in astfel de situatii: anxietatea face ca sistemul limbic (creierul primitiv) sa preia controlul. Si cum pe scaunul soferului nu incap doua persoane, cand actioneaza sistemul limbic este blocat neocortexul, partea rationala a creierului. Neocortexul ne-ar fi putut ajuta sa gandim limpede, sa identificam care este de fapt problema, cum ne simtim cu eticheta neplacuta si cum putem rezolva situatia.

De cele mai multe ori, starea de anxietate si raspunsul limbic, instinctiv si deloc rational, ne vor determina sa ne comportam in asa fel incat sa intarim eticheta negativa. Cand sistemul limbic e la volan, suntem golemi: urmam schema sugerata, nu gandim.

Ce poti face tu

Odata constientizata starea, efectele etichetei negative si ale anxietatii pot fi amortizate pana la disparitie.

1. Opreste-te. Te desprinzi de situatia foarte incinsa ii permiti neocortexului sa revina la volan. Fa ce stii tu ca functioneaza la tine: numara pana cat ai nevoie, fa o plimbare, asculta un anumit cantec sau premiaza-te cu ceva ce-ti place pentru a intra intr-o stare pozitiva si deschisa.

2. Observa-te, nu te judeca. In primul rand pentru ca nu mai ai nevoie sa netezesti eticheta, sa stea mai bine. Observa comportamentul la care face aluzie celalalt si posibilele lui efecte. Fii atent la context, pentru ca nimic nu se intampla de la sine.

3. Fara lipici aici! „Mie niciodata …”, „Eu mereu …”, „Eu intotdeauna …” sunt exprimari-lipici. Schimba-ti obiceiul de a le folosi pentru a-ti descrie comportamentele si nu le accepta de la ceilalti.

Intreaba-te: „Chiar asa? Intotdeauna?” Cu intrebarea asta vei atentiona neocortexul, care te va ajuta furnizandu-ti exemple in care ai facut altfel. Daca situatia iti permite, poti pune aceasta intrebare si celui care insista sa-ti lipeasca eticheta. Daca nu, combate singur acest gen de expresii luand in calcul si varianta in care interlocutorul tau e condus tot de sistemul limbic…

Gandeste-te: cate lucruri se produc „mereu”, „intotdeauna”?
Accepta: toti punem etichete. Suntem fie rabinul Loew, fie Pygmalion.
Alege: Golem sau Galatea?

Click Here to Leave a Comment Below 17 comments