Acasa » Eu sunt!

Am citit de multe ori despre cat de important este SA FII si cat de putin important este SA AI. SA AI cand nevoia ta este SA FII te transforma intr-o mare de frustrare si de tristete. Este ca si cum ai incerca sa umpli un ciur cu apa. Torni si iar torni si ciurul ramane gol.

Se intampla la fel si cu sufletul tau

Iti iei masina visata, te bucuri pe moment, dar dupa o vreme constati ca golul este tot acolo. Iti construiesti o cariera frumoasa, ai un salariu bun, dar la o analiza sumara ceva lipseste. Partenerul sau partenera sunt tot ce ai visat vreodata si totusi, in mod paradoxal, ceva inca lipseste.

Descoperirea extraordinara a fost cand am inteles de una singura afirmatia de mai sus. Am inteles folosindu-ma de reperele mele, de limitarile mele. Am inteles bazandu-ma pe experienta mea, pe trairile si revelatiile mele. Atunci m-a „lovit”.

Afirmatia de mai sus „cat de important este SA FII si cat de putin important este SA AI” va fi catalogata aproape istantaneu de mintea noastra drept singura solutie la problema care ne framanta. Adica SA FII este categorisit drept ADEVARAT (implicit bun), iar SA AI este categorisit drept FALS (implicit rau). De aici incep problemele.

Incepi sa te gandesti cum sa faci sa renunti la tot ca sa ajungi SA FII si sa NU mai AI. Si de cele mai multe ori reusesti. Vorba aceea: ai grija ce iti doresti…

A fi… in loc de a avea

Insa eu cred ca schimbarea pe care vrem sa o facem poate fi adusa la viata intr-un mod mult mai subtil. Ce ati zice daca ati analiza cea mai delicata relatie pe care o aveti (cu partenerul/partenera, cu jobul, copiii, etc.) prin prisma lui A FI, in loc de A AVEA.

Adica in loc sa spun AM o sotie, sa ma intreb CINE SUNT si apoi CINE AS VREA SA FIU pentru partenera mea. Vreau sa fiu cel mai bun prieten, cel mai grozav amant, cel mai amuzant partener. Schimbarea deja s-a produs daca sunteti sinceri cu voi insiva. Continuati sa va adresati aceasta intrebare si seara cand va intalniti cu ea si atunci cand nu stiti ce sa mai faceti sau sa mai spuneti.

Va invit sa va intrebati in acelasi mod CINE SUNT si apoi CINE AS VREA SA FIU in profesia mea. CINE AS VREA SA FIU in relatia cu colegii mei? Daca va relaxati si sunteti sinceri raspunsurile vor veni.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. @Stefan
    Am intrat pe blog-ul tau si am citit despre cum ai putea defini ce ocupatie ai.De multe ori vreau sa inventez cuvinte noi pentru a defini cu ce ma ocup, cele care exista imi par restrictive si plictisitoare. Probabil am alocat numai 2-3 ore pe zi ca sa gasesc cuvinte mai sugestive, in rest avand lucruri mai importante de facut:-)

    Legat de ce esti, hmmm, aici sunt multe de vorbit…

  2. Fara a diminua sub nici o forma talentul de scriitor, cred ca pui problema un pic restrictiv, facand aluzie la posesia de bunuri materiale si incluzand in aceeasi categorie aspecte, persoane si lucruri. Drumul spre A FI depinde in mare masura de A AVEA! Pentru a afla cine esti, pentru a reusi sa te definesti ai nevoie SA AI anumite calitati, SA AI incredere in tine, SA AI respect fata de propria persoana si fata de cei din jur, SA AI curajul sa te uiti in fiecare zi in oglinda constiintei (DACA AI) si sa spui „Lumea este mai buna si pentru ca EU existst!), SA AI forta sa treci peste obstacolele vietii si determinarea sa continui chiar si atunci cand iti este greu, SA AI intelepciunea necesara atunci cand iei decizii, SA AI capacitatea de accepta si parerea altora, SA AI…
    Stiu ca nu am trecut in revista tot ceea ce este necesar SA AVEM pentru a afla cine SUNTEM, dar parerea mea sincera este ca daca nu posedam aceste calitati sau daca nu le dezvoltam riscam sa ratacim pe drumul spre A FI intrebandu-ne neincetat INCOTRO?

  3. Multumesc pentru parerea ca as fi un scriitor bun, am nevoie de cat mai multe comentarii ca al tau.:-)
    Conform principiilor gandirii laterale, da, punctul tau de vedere este perfect valid. Vezi asta imi place la gandirea laterala, toata lumea are dreptate, asa evoluam.:-)
    Conform gandirii verticale, pe baza catorva pareri vehiculate mai des in domenii precum NLP, psihologie, A FI se afla in varful piramidei(nivelul identitatii), cu siguranta ai auzit de piramida neurologica. Daca nu, as fi bucuroasa sa detaliez. Marius Stan cred ca are un articol interesant cu acest subiect.
    Daca doresti sa faci schimbari in viata ta, cele mai dramatice schimbari se fac pe nivelele superioare ale piramidei neurologice convingeri, valori,identitate si misiune. A AVEA este mai degraba pe nivelul de actiune sau cel mult de strategii, adica pe nivele in care este greu sa schimbi ceva pentru ca stii si tu ca rezistenta la schimbare este mare, foarte mare daca nu este „zdruncinata” o convingere si ulterior o valoare.

    Ce am facut eu in articol a fost sa recadrez, adica sa schimb cadrul de interpretare a unei situatii, inversand nivelul neurologic de la care porneam de obicei, a fost ceva ce a tinut strict de universul si starea mea. Este posibil ca tu sa simti diferit, mi se pare normal. Inca o data multumiri pentru comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!